Linkuri accesibilitate

Avocatul Poporului cere renunțarea la verificarea temperaturii elevilor înainte de examen


Renate Weber, Avocatul Poporului

Avocatul Poporului a emis vineri o recomandare prin care ca elevii care vor susține examenele naționale să nu aibă temperatura luată înainte de intrarea în sala de examen. Instituția condusă de Renate Weber arată că un astfel de criteriu, care prevede ca elevul să aibă temperatura sub 37,3 grade pentru a putea da examenul, că se comite o discriminare și se încalcă respectarea dispozițiilor art. 16 din Constituția României privind egalitatea în drepturi și art. 32 din Constituția României privind dreptul la învățătură.

Apreciem că interzicerea accesului elevilor care depășesc nivelul temperaturii corporale permise are ca efect încălcarea dreptului la educație, în condiții egale, al elevilor care ar urma să fie excluși de la examenele de evaluare națională și bacalaureat, afectând astfel rezultatele acestora pentru accesul la studiile liceale sau universitare", transmite Avocatul Poporului într-un comunicat de presă.

Prevederea privind luarea temperaturilor înainte de susținerea examenelor pentru Evaluarea Națională și Bacalaureatul a fost introdusă printr-un ordin comun semnat de Ministerul Educației și cel al Sănătății în contextul pandemiei de coronavirus.

Avocatul Poporului își bazează solicitarea pe o opinie formulată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării care arată că această condiție aparent neutră dezavantajează participanții a căror temperatură corporală depășește limita impusă prin Ordin, iar măsura excluderii de la examene se realizează pe baza unei prezumții simple, aceea că toți participanții care ating o anumită temperatură corporală sunt suspecți de a fi purtători de SARS-CoV-2.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, pe baza susținerilor instituției Avocatul Poporului, a analizat o posibilă faptă de discriminare indirectă, deoarece condiția de participare la examenele sus amintite este una neutră, temperatura corporală fiind măsurată tuturor participanților. În opinia Consiliului, condiția aparent neutră dezavantajează participanții a căror temperatură corporală depășește limita impusă prin Ordin, iar măsura excluderii de la examene se realizează pe baza unei prezumții simple, aceea că toți participanții care ating o anumită temperatură corporală sunt suspecți de a fi purtători de SARS-CoV-2. Această prezumție simplă are ca efect o discriminare prin asociere, participantul la examen măsurat cu o temperatură corporală peste limită fiind tratat ca și când ar fi purtător de SARS-CoV-2, deși nu există o confirmare medicală în acest sens. Rezultă, așadar că, tratamentul diferențiat are loc pe criteriul unei boli cronice neconfirmate. Concluzionând, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a constatat că fapta sesizată de instituția Avocatul Poporului reprezintă discriminare indirectă, în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (3) din Ordonanța Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată", transmite Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului mai semnalizează că temperatura elevilor poate fi influențată și de alți factori, care nu au legătură cu COVID-19, precum perioada în care se desfăşoară examenele de Evaluare Naţională şi de Bacalaureat, având în vedere faptul că acestea au loc în perioada iunie - iulie, când sunt estimate temperaturi ridicate, aspect care poate conduce la creşterea temperaturii corporale. De asemenea, pot exista şi alte patologii care pot genera creşterea temperaturii corporale, peste limita stabilită prin ordinul miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii, explică Avocatul Poporului.

În concluzie, Avocatul Poporului formulează trei solicitări către autorități pentru a remedia situația semnalată ca o discriminare.

  • 1. Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății vor identifica și vor dispune în regim de urgență toate măsurile care se impun în vederea asigurării dreptului la educație în condiții de egalitate, în contextul prevenirii răspândirii SARS-CoV-2;
  • 2. Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății vor elimina prevederile discriminatorii din actul normativ criticat și vor permite accesul candidaților, în condiții de egalitate, la examenele în sesiunile regulate din calendarul de desfăşurare a evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2019-2020 și din calendarul examenului de bacalaureat naţional – 2020;
  • 3. Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății vor informa Avocatul Poporului cu privire la însușirea recomandării și realizarea măsurilor dispuse.

Citește și:

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG