Linkuri accesibilitate

Ministerul Educației face ”experimente”. Un an școlar ”ratat”, ce ar trebui să facă peste vară ca să nu urmeze încă unul


Elevi mergând la școală- județul Ialomința
Elevi mergând la școală- județul Ialomința

Cu soarta examenelor de Bacalaureat și Capacitate încă neclară- nu se știe dacă temperatura elevilor va fi sau nu criteriu eliminatoriu, cu măștile obligatorii încă nelivrate către școlile care ar trebui să-și deschidă porțile săptămâna viitoare și cu Ordine de ministru care se schimbă de la o zi la alta-, nimeni nu se mai gândește la vreo reformă de substanță în educație. E vremea experimentelor.

Ca dovadă, ministerul a pus în dezbatere o Hotărâre de guvern care înființează școli cu ”statut de unităţi-pilot, experimentale”, care vor aplica la clasă ”arhitecturile curriculare diferite de actualele planuri-cadru în vigoare, având rolul specific de a testa direct în şcoli impactul unor modificări sistemice, cu scopul de a le ajusta, corectă şi adapta în funcţie de nevoi, înainte de scalarea acestora.”

În aceste școli-pilot, profesorii vor avea ”modele specifice de salarizare și normare”, adică salarii mai mari, probabil. Derogările de la curriculumul național și de la normele legale se vor prin ordin de ministru. Ideea, se spune în Nota de fundamentare, a apărut în urma ” amplei consultări România Educată, derulată timp de doi ani (2016-2018) sub egida Preşedintelui României”.

Se pare că nu mai e timp de pierdut, pentru că lista școlilor -pilot va trebui aprobată de minister cel mai târziu la data de 1 iulie 2020, asta pentru că ele vor începe să funcționeze din toamnă.

Doar că peste vară ar fi urgente alte ”experimente” mult mai importante, de care depinde de fapt soarta sutelor de mii de elevi și profesori care nu au tablete și nici cunoștințele necesare pentru cursurile online, devenite obligatorii.

Hotărârea de guvern cu școlile-pilot pare a fi ca drumul spre iad pavat cu bune intenții, motiv pentru care specialiștii consultați de Europa Liberă sunt critici, argumentând că este plină de greșeli și nu va avea nicio finalitate.

Fostul ministru al educației, Mircea Miclea, spune pentru Europa liberă că sub pretexul experimentării se amână trecerea la reforma reală la nivel de sistem. Lucrul acesta este vizibil și în cadrul masteratului didactic, nu numai al curriculumului. Cred că în spatele acestor interminabile amânări se ascunde lipsa de idei, lipsa de curaj de a lua decizii ferme și, probabil, multe interese. Interesele celor care au de câștigat din amânarea reformei.”

Profesorul Ștefan Vlaston spune pentru Europa liberă că marea problemă a acestor școli-pilot este că elevii vor învăța după o curricula nouă dar vor da examen după cea veche, adică aceea după care învață restul elevilor, că doar nu o să se facă examen de Evaluare Națională special pentru școlile astea. În al doilea rând, termină gimnaziul după curricula asta nouă și se duc la liceu unde învață după curricula de acolo, fără să aibă însă în background cunoșțințele celorlalți copii. Ori faci pentru toți ori nu faci.”

Ștefan Vlaston este de părere că proiectul conține multe greșeli, cum ar fi aceea că nu ”poți modifica prin ordin de ministru legea educației, codul muncii și legea salarizării? N-ai cum, e o nebunie.” Vlaston susține că proiectul va fi probabil retras din dezbaterea publică din acest motiv.

Un an ratat. Urmează încă unul?

Dincolo de inițiative de genul acesta, problemele generate de pandemia de coronavirus au fost foarte prost gestionate, ceee ce a făcut ca anul acesta să fie unul ratat pentru cel puțin 1 million de elevi.

Am avut cel puțin 1 milion de elevi care nu au avut niciun fel de conexiune la internet și deci niciun fel de participare la așa-zisul învățământ online. Dacă, Doamne ferește, și în toamnă sau în iarnă, vom avea iar un val de pandemie și din nou se vor închide școlile atunci noi vom avea practic 1 milion de elevi care sunt cei mai expuși analfabetismului funcțional, declară Mircea Miclea, fost ministru al educației

A fost o foarte proastă și incoerentă gestiune a tuturor proceselor care au avut loc în această perioadă.

Miclea spune că în loc de astfel de experimente, ministerul ar trebui să se ocupe mai degrabă ca peste vară profesorii să fie urgent pregătiți să utilizeze tehnologia online, măcar la nivelul de bază, sa fie instruiți cum să-și construiască lecțiile online astfel încât să devină atractive și, bineînțeles, copiii din mediile dezavantajate să fie dotați cu tablete.

A fost o foarte proastă și incoerentă gestiune a tuturor proceselor care au avut loc în această perioadă”, susține Mircea Miclea, iar dacă peste vară nu se vor face aceste lucruri, atunci există riscul, ca în caz de pandemie în sezonul toamnă-iarnă, și anul școlar viitor să fie tot unul ratat.

Până atunci, președintele Iohannis a anunțat că pentru elevii bolnavi va fi organizată o a doua sesiune de Evaluare Națională, începând din 29 iunie, și pentru Bacalaureat una în luna august. Noutatea: este pe jumătate la fel ca în anii anteriori.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG