Linkuri accesibilitate

Avocatul Poporului solicită informații despre siguranța muncitorilor români


Aglomerație în aeroportul Cluj la plecare spre Germania a muncitorilor sezonieri
Aglomerație în aeroportul Cluj la plecare spre Germania a muncitorilor sezonieri

Avocatul Poporului, Renate Weber, a înaintat o scrisoare către Ministrului federal al Muncii din Germania, Hubertus Heil, precum şi preşedintelui Comisiei pentru petiţii din Parlamentul german, Marian Wendt, prin care solicită mai multe informații despre siguranța muncitorilor români care desfășoară diferite activități sezoniere.

Trăim vremuri excepţionale în care trebuie să dăm dovadă de solidaritate şi sprijin şi, ca atare, vă solicit ajutorul în vederea obţinerii unor informaţii referitoare la muncitorii din România care vin în Germania pentru a lucra în agricultură (cules de sparanghel). Avocatul Poporului, în calitate de garant constituţional al drepturilor şi libertăţilor fundamentale, este preocupat, între altele, şi de situaţia muncitorilor români sezonieri care se află în Germania în această perioadă”, arată Avocatul Poporului în scrisorile trimise autorităţilor din Germania.

Renate Weber amintește de situația creată prin permitea unor zboruri charter cu muncitori în ciuda măsurilor implementate prin starea de urgență.

„​Până la data de 17 aprilie, 1.500 de muncitori sezonieri din România au ajuns în Germania cu zboruri charter. Până la începutul lunii mai sunt planificate încă 15 zboruri charter cu muncitori sezonieri către Germania şi Marea Britanie, din Bucureşti, Iaşi şi Cluj Napoca. Persoanele care au plecat ca muncitori sezonieri nu au fost testate, neştiindu-se nimic despre posibilitatea de a fi infectate cu noul coronavirus. Mai mult, unii dintre ei au început să povestească despre condiţii de cazare care nu asigură igiena minimă, cu atât mai puţin distanţarea socială, pe care şi Germania o implementează pe teritoriul său”, mai arată Avocatul Poporului î

Printre datele cerute de Renate Weber se numără:

  • dacă angajatorilor germani li s-a permis aducerea muncitorilor sezonieri după ce au făcut dovada respectării, în locurile de cazare şi cele de muncă, a standardelor de igienă fireşti în această perioadă?
  • ce s-a întâmplat şi ce se va întâmpla cu muncitorii sezonieri depistaţi cu coronavirus? Dacă există posibilitatea instituirii izolării sau a carantinei, cu posibilitatea de a munci pentru muncitorii nou sosiţi, care trebuie să lucreze separat de ceilalţi angajaţi timp de 14 zile şi nu au voie să părăsească sediul companiei?
  • ce se întâmplă cu muncitorii sezonieri care se îmbolnăvesc şi au nevoie de asistenţă medicală? Cine le pune la dispoziţie medicamente? În ce condiţii au acces la asistenţă medicală specializată în spital?

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a explicat, într-o postare pe Facebook, în ce condiţii poate interveni statul român, în situaţiile de abuzuri ale angajatorilor din străinătate la adresa românilor care merg la muncă în Germania. Astfel, pentru sprijinul autorităților este nevoie de ca persoanele care au plecat la muncă să aibă contracte legale, iar eventualele abuzuri trebuie semnalate de muncitori şi înregistrate oficial.

Societatea Germano-Română pentru Integrare şi Migraţie SGRIM e.V. a făcut un apel către autorităţi să se implice în cazul muncitorii sezonieri aduşi în Germania cu avionul, care ar fi obligaţi muncească în condiţii inumane, iar unii dintre ei nici măcar nu ar fi văzut contractele de muncă.

Potrivit, ordonanțelor militare, România le permite lucrătorilor sezonieri să părăsească ţara, în pofida crizei, iar guvernul german a ajuns la un acord pentru a prelua 80.000 de lucrători sezonieri străini în condiţii stricte, sosirile urmând să aibă loc pe parcursul lunilor aprilie şi mai.

XS
SM
MD
LG