Linkuri accesibilitate

Avocatul Poporului solicită lămuriri privind ideea carantinării celor de peste 65 ani


Avocatul Poporului Renate Weber
Avocatul Poporului Renate Weber

Avocatul Poporului, Renate Weber, a solicitat autorităților să liniștească public populația și să dea asigurări că măsuri precum cea prezentată de Adrian Streinu-Cercel nu vor fi aplicate în România.

Instituția Avocatului Poporului arată că a primit sute de petiții în doar două zile după ce a fost prezentat planul doctorului Cercel privind izolarea la domiciliu a persoanelor peste 65 de ani pentru următoarele trei luni sau separarea acestora de familiile cu care împart același domiciliu și plasarea lor în alte locații.

În ultimele două zile, la Avocatul Poporului s-au primit sute de petiții, în care persoane în vârstă își exprimă temerea în legătură cu așa-zisele planuri și declarații ale unor oficialități din statul român privind îndepărtarea persoanelor de peste 65 de ani din familiile lor și din locuințele lor.

Având în vedere rolul Avocatului Poporului de garant constituțional al drepturilor și libertăților,

Având în vedere seriozitatea temerii create de răspândirea în spațiul public a posibilității de aplicare a unei măsuri care amintește mai degrabă de momente tragice ale istoriei decât de protejarea unei populații vulnerabile,

Având în vedere că Decretul privind instituirea stării de urgență și cel de prelungire a acesteia interzic propagarea unor informații false și obligă autoritățile la acțiune pentru a informa corect,

Avocatul Poporului solicită Președintelui României, Premierului și Grupului de Comunicare Strategică să liniștească populația și să dea asigurări că adoptarea unor astfel de măsuri de tip totalitarist nu vor fi niciodată o opțiune în România", se precizează într-un comunicat de presă.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat deja, luni, la Digi24 că propunerile lui Streinu-Cercel au fost respinse de Guvern și că o relaxare a restricțiilor poate fi făcută gradual, dar că ea se va întinde pe o perioadă de două-trei luni.

Planul a fost dezavuat luni și de Grupul de Comunicare Strategică. Autoritățile au menționat că astfel de idei sunt strict inițiative personale și că în orice caz măsurile de restricționare sau relaxare nu se vor aplica discriminatoriu.

Printre măsurile propuse de Streinu-Cercel se numără separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de trei luni şi izolarea totală în categoria de vârstă 40 - 65 de ani, „în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”, conform Mediafax.

Conform lui Cercel, grupele de risc la coronavirus ar trebui definite astfel: peste 65 de ani, 40-65 de ani; sub 40 de ani; persoane cu boli cronice, indiferent de vârstă.

Pentru categoria de peste 65 de ani, măsurile propuse de Streinu-Cercel sunt „izolarea la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni – indiferent cum se cheamă domiciliu (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituţionalizată), susţinerea acestor persoane, respectând cu stricteţe măsurile de distanţare socială, pe toată această durată”, conform documentului, citat de Mediafax.

Potrivit documentului, „susţinerea va fi efectuată fie de rudele directe, indirecte fie de autorităţi şi cu ajutorul ONG-urilor”, iar monitorizarea să fie realizată de poliţia locală şi autorităţile locale.

Streinu-Cercel vorbește în planul său și despre înființarea unui „guvern anti-pandemic” sau a unui „minister Pandemic”. Printre alte idei ale doctorului, care recent mai anunțase și demararea unui program de testare la Covid-19 special pentru bucureșteni, alături de primarul Capitalei, Gabriela Firea, se mai numără: „oprirea” TVA, suspendarea taxelor pentru industria alimentară sau decontarea de stat a utilităților populației - apă, canal, energie electrică, salubrizare.

XS
SM
MD
LG