Linkuri accesibilitate

Legătura dintre avocatul lăudat de Sputnik și amenințările cu bătaia lansate din AUR. Analiști: „Atmosferă ca în anii '30”


Liderul grupului PSD, Alfred Simonis, (foto generică) a avut un schimb dur de replici cu un deputat AUR, după ce inițiativa legată de suveranitate a fost respinsă la vot. Conflictul amintește de atmosfera anilor '30, consideră analiștii.
Liderul grupului PSD, Alfred Simonis, (foto generică) a avut un schimb dur de replici cu un deputat AUR, după ce inițiativa legată de suveranitate a fost respinsă la vot. Conflictul amintește de atmosfera anilor '30, consideră analiștii.

Altercația din Parlament între doi deputați de la AUR și PSD putea degenera într-un conflict fizic, recunosc participanții. În centrul scandalului se află un avocat, Dan Chitic, promotor al RoExit și al suveranității, lăudat de Sputnik pentru acțiunile sale.

Dan Chitic a intrat în Parlament pentru a asista de la balcon la lucrările de marți ale Camerei Deputaților. Prezența sa în forul legislativ a fost posibilă datorită deputatului AUR de Constanța, Dumitru Focșa, după cum recunoaște alesul. Focșa va avea la finalului ședinței de vot final o altercație cu Alfred Simonis, liderul grupului PSD.

„Am ieșit la poarta Parlamentului și l-am introdus pentru că este și unul dintre consilierii mei pe probleme legislative, în special privind pe subiectele sensibile și anume resursele naturale, energia”, dezvăluie Focșa pentru Europa Liberă, admițând relația directă cu Dan Chitic. Subliniază că avocatul nu este angajatul său, ci lucrează pro-bono.

Legătura între AUR și Dan Chitic este mai veche, iar, în ultima perioadă, a avut în vedere proiectul de lege privind „Legea suveranității – legea pentru protejarea interesului superior și suveran al poporului și al cetățeanului român”.

Imagine cu Dan Chitic, avocatul care a cerut ieșirea României din Uniunea Europeană
Imagine cu Dan Chitic, avocatul care a cerut ieșirea României din Uniunea Europeană

Inițiativa, semnată de 23 de parlamentari de la AUR, doi de la PSD și doi neafiliați, se afla, marți, pe lista de vot final în Camera Deputaților. Deputatul Focșa (AUR) susține că s-au strâns 100.000 de semnături în favoarea acestui proiect, iar un rol important l-a avut Dan Chitic.

Pentru susținerea proiectului a fost creat și site-ul „vremsuveranitate.ro”, cu ajutorul căruia s-a cerut sprijinul populației.

„Proiectul e unul absurd, anihilează cumva Constituția”, remarcă profesorul Andrei Țăranu, prodecan al Facultății de Științe Politice. Inițiativa a fost respinsă de Camera Deputaților cu 229 de voturi și doar 30 pentru. Proiectul merge la Senat, care este for decizional.

AUR a insistat ca Dan Chitic să fie prezent la balcon, dar prezența sa a fost interzisă de personalul de securitate, deoarece nu avea aprobare. La finalul ședinței, deputatul Focșa s-a îndreptat spre președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, pentru a-i reproșa faptul că ține la sertar raportul unei comisii de anchetă.

Pentru că Ciolacu a plecat mai repede din sală, supărarea deputatului de la AUR s-a îndreptat spre liderul grupului PSD, Alfred Simonis, despre care aflase, potrivit propriei mărturii, că avusese un rol în blocarea accesului lui Chitic în balconul Camerei Deputaților.

Dumitru Focșa a avut un dialog verbal pe un ton amenințător cu Alfred Simonis, în care a fost la un pas să se ajungă la bătaie. O recunosc, în declarațiile pentru Europa Liberă, atât Focșa, cât și Simonis.

„Apare domnul Simonis în spate meu, ‘ia nu mai țipa băi atâta’. Eu vorbeam mai tare că Ciolacu pleca. I-am adresa o întrebare lui Simonis, știind că s-a opus intrării lui Chitic la balcon. ‘De când până când, măi valutistule, tu faci așa ceva în Parlamentul României? E tarlaua voastră Parlamentul?’ La care el mi s-a adresat ‘mă-ta e valutistă‘. Dacă se întâmpla așa în alt context nu știu dacă mă mai controlam. I-am spus, cum poți să îmi vorbești așa, mama e decedată de doi ani, îmi vine să te calc în picioare. Cum poți să te exprimi așa, nesimțitule?”, descrie Focșa momentul surprins și de înregistrările reporterilor prezenți la Parlament, dar și de George Simion, președintele AUR.

Imaginile TVR au surprins momentul conflictului verbal din Parlament.

Alfred Simonis se consideră cel agresat de AUR, dar spune că nu este o victimă și are anumite regrete.

„Regret momentul, regret că m-am lăsat provocat. Și noi suntem oameni, avem emoții, avem aceste trăiri. Nu pot să accept la nesfârșit să vină cineva să te înjure, să te îmbrâncească, să te acuze și să taci că ești în Parlament, ești parlamentar și trebuie să taci cu mâinile la spate. M-au urmărit de când m-am ridicat din banca din Parlament, afară cineva mi-a făcut un fel de placaj să nu mă pot duce spre Biroul Permanent, mă înjurau”, este versiunea liderului de grup de la PSD.

În acest scandal între cei doi parlamentari, intervine agresiv și avocatul Dan Chitic. El îi blochează, pentru scurt timp, deplasarea lui Alfred Simonis și îi adresează mai multe injurii.

Violența verbală a lui Chitic este dublată și de cea a deputatului AUR.

„Habar nu aveam cine e acest individ Chitic, auzisem numele vag în câteva ocazii. Nu l-am cunoscut după aspect, nu era o figură cunoscută. L-am întrebat cine ești de urli, s-a pus în fața mea, nu m-a lăsat să trec”, susține Simonis.

Atmosfera aduce aminte de anii ‘30, violența verbală poate duce la violență fizică

Incidentul, spune profesorul Țăranu, ne readuce aminte de anii ’30 ai secolului trecut, când manifestările violente și extremiste începuseră să câștige teren.

„Unii aleși AUR au această tendință revanșardă, tendință de a-i considera pe toți ceilalți dușmani pentru că nu cred în perspectiva lor politică. Principiul Mișcării Legionare a fost cine nu este cu noi, e împotriva noastră. În acest moment, AUR are același motto”, a precizat profesorul Țăranu.

Violența face parte din abordarea politică și poate chiar din programul politic al AUR, susține decanul Facultății de Științe Politice, Cristian Pîrvulescu. El atrage atenția că Parlamentul, dar și alte instituții ale statului nu par să reacționeze în fața agresiunii, să o combată. Printre instituțiile nominalizate sunt Parlamentul, Jandarmeria și chiar Parchetul General.

„Violența de limbaj duce inevitabil la violență fizică. Se consideră că acest tip de comportament este unul apreciat de opinia publică. Violența este un program politic, domnul Simion folosește violența în aproape oricare din manifestările sale ca o marcă a partidului. Susținătorii săi o fac”, avertizează politologul.

Potrivit acestuia, există o parte din electorat pe care PSD și AUR îl împart, iar bătălia se dă în această zonă. Alianța pentru Unirea Românilor se află într-o scădere accentuată în sondaje, după ce la finalul anului 2021 se afla pe poziția a doua în mai multe cercetări sociologice.

„Având în vedere recursul la legionarism, destul de important în ultimii ani, ne putem aștepta ca forme absolute de violență politică să se manifeste în România”, este opinia lui Cristian Pîrvulescu.

Profesorul Andrei Țăranu consideră că AUR încearcă să mențină o stare de conflict în societate, iar violența verbală sau fizică fac parte din istoricul liderilor AUR. În acest sens, el a reamintit de evenimentele din Valea Uzunului la care a participat George Simion, când au existat confruntări cu etnicii maghiari.

„AUR are același limbaj suburban și reacție violentă cu ‘trădătorule, te calc în picioare’, aducând strada și violența stradală în interiorul locului în care suveranitatea poporului se manifestă”, afirmă Andrei Țăranu pentru Europa Liberă.

Deputatul AUR, Dumitru Focșa, respinge acuzele venite din partea analiștilor și a adversarilor politici.

„Nu cred că se poate face o paralelă cu anii ’30, cunosc bine istoria României. Contextul politic după criză a generat diferite forme de extremism. La noi nu e vorba de așa ceva, noi suntem un partid pro-european, o Europă a națiunilor, în care se prevalează constituțiile naționale”, susține alesul AUR.

Este la curent și cu ideile lui Dan Chitic, consilierul său, privind RoExit-ul.

„În legea suveranității nu există RoExit, AUR nu susține așa ceva. Da, am aflat că domnul Chitic a promovat RoExit, nu judecăm omul, ci ideile. Este consilierul meu ocazional, nu este angajat. Nici el nu e sigur de RoExit, ci mi-a spus că a încercat să fie un mesager al multor români”, spune Focșa pentru Europa Liberă.

Deputatul afirmă că au fost prea multe acuzații nefondate la adresa AUR, fiind catalogați putiniști, pro-Rusia, fasciști și legionari. Încearcă să își justifice acțiunea agresivă de marți cu proverbele din Biblie.

„La versetul 4 spune nu te coborî la mintea nebunului să nu fii mai nebun ca el, dar la versetul 5 revine și spune: nu-l lăsa pe nebun și răspunde-i pe măsura nebuniei lui să nu se creadă înțelept. Prea l-am lăsat să ne calce în picioare, să ne jignească și să își arate aroganța”, afirmă Focșa.

Mesajul deputatului AUR: Ne vom trezi cu românii în Parlament să își facă dreptate!

La final, acesta vine și cu un posibil scenariu pentru viitor, deși adaugă că nu încurajează un astfel de comportament.

„Dacă se continua așa, își vor face dreptate românii, ne vom trezi cu ei peste noi în Parlament, le-a ajuns cuțitul la os. Românii sunt scârbiți de clasa politică, suntem în pragul unui faliment economic generalizat la nivel de familie”, este mesajul alesului de la AUR, care spune că regretă incidentul din Parlament.

Marcel Ciolacu a scăpat din conflict, iar singurul comentariu avut în calitate de președinte al Camerei Deputaților a fost: „Mă bucur că nu am fost de față, bine că s-au rezumat la un conflict verbal”.

Alfred Simonis nu a depus o sesizare împotriva deputatului AUR și spune că nu dorește sancționarea acestuia pe linie parlamentară. Dumitru Focșa crede că dacă ar exista o sancțiune, ea ar trebui primită și de liderul grupului PSD.

Incidentul de marți nu este unul izolat în Parlament. Președintele AUR a fost foarte aproape de o agresiune fizică cu ministrul Energiei, chiar la tribuna Camerei Deputaților.

Un alt parlamentar AUR, Dan Tănasă, a folosit un limbaj agresiv la adresa deputatului USR Silviu Dehelean. Printre cuvintele folosite de deputatul AUR la adresa colegului său de Parlament a fost „păduche”.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG