Linkuri accesibilitate

How the war changed the face of Ukraine and Ukrainians
Illustration: Berin Terović RFE / RL Photos used: Shutterstock, AFP, AP, Reuters
How the war changed the face of Ukraine and Ukrainians Illustration: Berin Terović RFE / RL Photos used: Shutterstock, AFP, AP, Reuters

Bătălia pentru Donbas | Dovezi ale unor noi gropi comune lângă Mariupol. Ordinul rusesc de a ucide prizonieri de război, interceptat

A 57-a zi a războiului declanșat de Putin în Ucraina. Se duc lupte grele în regiunea Donbas din est. Situația la Mariupol rămâne gravă, Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Oficialii ucraineni și imaginile din satelit indică dovezi ale unor gropi comune în afara Mariupolului.

Rusia a închis consulatele celor trei țări baltice, Letonia, Estonia și Lituania, și-i declară indezirabili pe toți angajații lor.

Serviciile de informații militare ale Ucrainei au interceptat comunicațiile armatei ruse referitoare la un presupus ordin de ucidere a prizonierilor de război ucraineni în orașul Popasna din regiunea de est Luhansk, supusă atacului neîntrerupt al forțelor ruse.

Rusia a ascuns dovezile crimelor sale de război de la Mariupol prin îngroparea cadavrelor civililor uciși de bombardamente într-o nouă groapă comună, a declarat joi primarul orașului, Vadîm Boișenko.

Trupele ruse au folosit arme cu dispersie, interzise în întreaga lume, care au ucis sute de civili în regiunea ucraineană Kiev, potrivit unei investigații The Guardian.

Trei autobuze cu refugiați din Mariupol au ajuns la Zaporojie, 79 de persoane cu totul, mult mai puțini decât era nevoie. Cel puțin 1.000 de oameni din subteranele Azovstal așteaptă încă să fie salvați, dar sunt supuși blocadei ordonate de Putin. Alți 500 de soldați sunt răniți în orașul subteran de sub combinatul siderurgic.

Rusia a ascuns dovezile crimelor sale de război de la Mariupol prin îngroparea cadavrelor civililor uciși de bombardamente într-o nouă groapă comună, a declarat joi primarul orașului, Vadîm Boișenko. Primarul a estimat că peste 20.000 de locuitori din Mariupol au fost uciși de când forțele ruse au început să atace orașul.

După Estonia, și Letona a declarat că acțiunile Rusiei în Ucraina sunt genocid.

Șefa diplomației britanie, Liz Truss, anunță un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia. Vizați sunt generalii și susținătorii finaciari ai invaziei rusești în Ucraina.

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de 800 de milioane de dolari.

Coridorul umanitar de la Mariupol nu a funcționat conform planului, deoarece Rusia are o „lipsă de control” asupra trupelor sale din teren, a spus vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Uniunea Europeană plănuiește un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vor prevedea restricții asupra sectorului energetic al Rusiei, sectorului bancar, exporturilor, importurilor și transporturilor.

Norvegia a trimis în Ucraina 100 de rachete antiaeriene Mistral.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a spus că negocierile cu Vladimir Putin sunt ca și cum te-ai tocmi cu „un crocodil care ți-a prins piciorul între fălcile sale”.

Negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak se declară bucuros să poarte „discuții speciale” cu Rusia la Mariupol fără nicio condiție.

Unităţile militare ruse controlează în prezent 80% din regiunea Luhansk aflată în estul Ucrainei, a declarat pe Telegram miercuri seara guvernatorul regional Serhii Haidai.

David Malpass de la Banca Mondială a declarat pentru BBC că lumea se confruntă cu o „catastrofă umană” din cauza unei crize alimentare apărute în urma invaziei Rusiei.

15:17 21.4.2022

Noile sancțiuni ale Marii Britanii pentru Rusia vizează generali și susținători ai armatei lui Putin

Regatul Unit a anunțat un nou val de sancțiuni care vizează „atât generalii care comit atrocități în prima linie, cât și persoanele și întreprinderile care susțin armata lui Putin”, a declarat joi șefa diplomației britanie, Liz Truss.

„Depravarea atacului Rusiei asupra poporului Ucrainei este clară pentru toată lumea. Aceștia vizează în mod deliberat spitalele, școlile și nodurile de transport din Mariupol și nu numai, așa cum au făcut-o în Cecenia și Siria”, a declarat ministrul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, într-un comunicat.

„Marea Britanie este neclintită în sprijinul pentru Ucraina și în tragerea la răspundere a lui Putin și a regimului său. Noul val de sancțiuni de astăzi lovește generalii și companiile de apărare care au sânge pe mâini”, a adăugat Truss.

Guvernul Regatului Unit impune sancțiuni următoarelor persoane „ca răspuns la războiul continuu de agresiune din Ucraina”:

  • Lt. Col. Azatbek Omurbekov, un ofițer comandant în armata rusă, implicat în masacrul de la Bucea
  • Col. general Andrei Serdiukov, comandantul forțelor aeriene
  • General-major Valery Fliustikov, comandantul Forțelor de Operațiuni Speciale ruse
  • Colonelul general Nikolai Bogdanovsky, prim-adjunct al șefului Statului Major General al Forțelor Armate Ruse.
15:11 21.4.2022

Președintele SUA, Joe Biden, va anunța un nou pachet de asistență de securitate de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina

Președintele american Joe Biden va anunța joi care va fi conținutul noului pachet de asistență suplimentară de securitate pentru Ucraina, potrivit unui oficial citat de CNN.

Biden pregătește un pachet suplimentar de asistență de 800 de milioane de dolari, după o decizie similară luată la începutul acestei luni.

În declarațiile sale, Biden intenționează să informeze americanii cu privire la eforturile SUA de a sprijini poporul Ucrainei, împreună cu dezvăluirea conținutului noului pachet de asistență, care a fost finalizat în ultimele zile.

Primul pachet ar urma să vină la o săptămână după ce administrația Biden a autorizat un alt pachet de securitate de 800 de milioane de dolari, care includea radare de artilerie și anti-artilerie, pentru prima oară de la începutul invaziei ruse.

Administrația Biden lucrează pentru a obține asistența militară către Ucraina cât mai repede posibil, deoarece consideră că războiul este într-o etapă critică și că asistența SUA continuă ar putea face diferența atunci când atacul mai agresiv al Rusiei asupra estului Ucrainei se intensifică.

14:37 21.4.2022

Peste 1.000 de cadavre ale civililor uciși de ruși sunt în morgile din zona Kievului

Peste 1.000 de cadavre ale civililor sunt în morgile din zona Kievului, a declarat pentru AFP, vicepremierul ucrainean Olga Stefanișina. „1.020 de trupuri ale civililor, doar ale civililor, sunt în morgile din regiunea Kiev”, a declarat ea.

Olga Stefanișina a precizat că este vorba de oameni care au fost găsiți morți în imoblie sau pe străzi.

Un responsabil ucrainean a declarat că civilii „au fost uciși sau torturați până la moarte” de trupele ruse.

Doar în Bucea, aproape 300 de persoane au fost îngropate în gropi comune, potrivit unui bilianț al autorităților ucrainene din 2 aprilie.

Joi, poliția regională din Kiev a anunțat că a dezgropat nouă cadavre ale civililor din Borodianka. „Aceste persoane au fost ucise de ocupați și câteva dintre victime prezintă semne de tortură”, a acuzat pe Facebook șeful poliției locale, Andrii Nebitov.

Kievul acuză Rusia de masacrarea a sute de civili în timpul ocupației din regiune, în luna martie.

14:18 21.4.2022

Estonia, prima țară europeană care recunoaște oficial acțiunile Rusiei în Ucraina drept genocid

Joi, Parlamentul Estoniei a aprobat o rezoluție care numește agresiunea Rusiei și crimele de război ulterioare împotriva Ucrainei drept un act de genocid și a îndemnat alte țări să facă același lucru, scrie The Kyiv Independent.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG