Linkuri accesibilitate

How the war changed the face of Ukraine and Ukrainians
Illustration: Berin Terović RFE / RL Photos used: Shutterstock, AFP, AP, Reuters
How the war changed the face of Ukraine and Ukrainians Illustration: Berin Terović RFE / RL Photos used: Shutterstock, AFP, AP, Reuters

Bătălia pentru Donbas | Dovezi ale unor noi gropi comune lângă Mariupol. Ordinul rusesc de a ucide prizonieri de război, interceptat

A 57-a zi a războiului declanșat de Putin în Ucraina. Se duc lupte grele în regiunea Donbas din est. Situația la Mariupol rămâne gravă, Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Oficialii ucraineni și imaginile din satelit indică dovezi ale unor gropi comune în afara Mariupolului.

Rusia a închis consulatele celor trei țări baltice, Letonia, Estonia și Lituania, și-i declară indezirabili pe toți angajații lor.

Serviciile de informații militare ale Ucrainei au interceptat comunicațiile armatei ruse referitoare la un presupus ordin de ucidere a prizonierilor de război ucraineni în orașul Popasna din regiunea de est Luhansk, supusă atacului neîntrerupt al forțelor ruse.

Rusia a ascuns dovezile crimelor sale de război de la Mariupol prin îngroparea cadavrelor civililor uciși de bombardamente într-o nouă groapă comună, a declarat joi primarul orașului, Vadîm Boișenko.

Trupele ruse au folosit arme cu dispersie, interzise în întreaga lume, care au ucis sute de civili în regiunea ucraineană Kiev, potrivit unei investigații The Guardian.

Trei autobuze cu refugiați din Mariupol au ajuns la Zaporojie, 79 de persoane cu totul, mult mai puțini decât era nevoie. Cel puțin 1.000 de oameni din subteranele Azovstal așteaptă încă să fie salvați, dar sunt supuși blocadei ordonate de Putin. Alți 500 de soldați sunt răniți în orașul subteran de sub combinatul siderurgic.

Rusia a ascuns dovezile crimelor sale de război de la Mariupol prin îngroparea cadavrelor civililor uciși de bombardamente într-o nouă groapă comună, a declarat joi primarul orașului, Vadîm Boișenko. Primarul a estimat că peste 20.000 de locuitori din Mariupol au fost uciși de când forțele ruse au început să atace orașul.

După Estonia, și Letona a declarat că acțiunile Rusiei în Ucraina sunt genocid.

Șefa diplomației britanie, Liz Truss, anunță un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia. Vizați sunt generalii și susținătorii finaciari ai invaziei rusești în Ucraina.

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de 800 de milioane de dolari.

Coridorul umanitar de la Mariupol nu a funcționat conform planului, deoarece Rusia are o „lipsă de control” asupra trupelor sale din teren, a spus vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Uniunea Europeană plănuiește un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vor prevedea restricții asupra sectorului energetic al Rusiei, sectorului bancar, exporturilor, importurilor și transporturilor.

Norvegia a trimis în Ucraina 100 de rachete antiaeriene Mistral.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a spus că negocierile cu Vladimir Putin sunt ca și cum te-ai tocmi cu „un crocodil care ți-a prins piciorul între fălcile sale”.

Negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak se declară bucuros să poarte „discuții speciale” cu Rusia la Mariupol fără nicio condiție.

Unităţile militare ruse controlează în prezent 80% din regiunea Luhansk aflată în estul Ucrainei, a declarat pe Telegram miercuri seara guvernatorul regional Serhii Haidai.

David Malpass de la Banca Mondială a declarat pentru BBC că lumea se confruntă cu o „catastrofă umană” din cauza unei crize alimentare apărute în urma invaziei Rusiei.

07:26 21.4.2022

Volodimir Zelenski: Sancțiunile UE vor prevedea restrictii asupra sectorului energetic al Rusiei

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că Uniunea Europeană plănuiește un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

„Lucrăm să facem cu adevărat dureros pentru mașina militară rusă și pentru statul rus în ansamblu”, a spus Zelensky, adăugând că a avut „discuții foarte amănunțite” cu președintele Consiliului European, Charles Michel, cu privire la chestiuni defensive și financiare, precum și la sancțiuni.

„În special, sancțiunile vor prevedea restricții asupra sectorului energetic al Rusiei, sectorului bancar, exporturilor, importurilor și transporturilor”, a spus Zelenski.

De asemenea, el și-a reiterat apelul pentru un embargo complet asupra livrărilor de petrol rusești.

Zelensky a spus că a vorbit cu Michel despre „amenințarea la adresa crizei alimentare și energetice din Europa” și despre posibilitatea de a relua exporturile agricole ucrainene și de a bloca „capacitatea Rusiei de a șantaja Europa”.

07:32 21.4.2022

Institutul pentru Studierea Războiului: Rușii au capturat parțial două orașe-cheie din est

Institutul pentru Studierea Războiului spune că Rusia a avut câștiguri minore miercuri din asaltul pe cale aeriană și terestră asupra lui Mariupol.

Evaluarea zilnică a informațiilor realizată de think tank-ul american a mai constatat că forțele invadatoare au capturat parțial două orașe-cheie din prima linie din est: Rubijne și Popasna.

Nu s-au făcut încă progrese teritoriale majore, a adăugat acesta, dar trupele ruse continuă să atace în regiunile populate Harkiv și Herson.

07:45 21.4.2022

Boris Johnson: Negocierile cu Putin sunt ca și cum ai discuta cu „crocodil care ți-a prins piciorul”

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a sugerat că discuțiile cu Rusia pentru a pune capăt războiului ar putea eșua. Negocierile cu Vladimir Putin sunt ca și cum te-ai tocmi cu „un crocodil care ți-a prins piciorul între fălcile sale”, a spus premierul britanic potrivit BBC.

Adresându-se reporterilor în timpul unui zbor către India, premierul Marii Britanii a sugerat că Putin ar putea căuta să negocieze doar dacă ar fi câștigat o poziție de forță în Ucraina. Dar el a avertizat că liderul rus ar putea încerca apoi să lanseze un nou asalt asupra capitalei Kiev.

În ceea ce privește partea ucraineană, Johnson crede că președintele Zelenski vrea să vadă forțele ruse expulzate din estul Ucrainei, dar că ar putea lua în considerare să negocieze pe seama peninsulei Crimeea, care a fost anexată de forțele ruse în 2014.

„Nimic nu ar trebui să fie decis cu privire la Ucraina fără Ucraina”, a spus el.

07:52 21.4.2022

Diplomat rus: „Operațiunea militară se va încheia atunci când NATO nu va mai folosi teritoriul ucrainean pentru a amenința Rusia”

„Operațiunea militară” în Ucraina se va încheia atunci când NATO va înceta să mai folosească teritoriul ucrainean pentru a amenința Rusia, a declarat Alexey Polishchuk, un înalt oficial al Ministerului de Externe al Rusiei, pentru agenția de presă de stat rusă Tass, citată de BBC.

„Operațiunea militară specială se va încheia atunci când sarcinile vor fi îndeplinite. Printre acestea se numără protecția populației pașnice din Donbas, demilitarizarea și denazificarea Ucrainei, precum și eliminarea amenințărilor la adresa Rusiei venite de pe teritoriul ucrainean prin capturarea acesteia de către țările NATO”, a spus Polischuk.

Cu toate acestea, el nu a oferit detalii despre modul în care NATO amenință Rusia de pe teritoriul Ucrainei.

Diplomatul a adăugat că operațiunea „se desfășoară conform planului” și că „toate obiectivele sale vor fi atinse”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG