Volodimir Zelenski: Sancțiunile UE vor prevedea restrictii asupra sectorului energetic al Rusiei
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că Uniunea Europeană plănuiește un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
„Lucrăm să facem cu adevărat dureros pentru mașina militară rusă și pentru statul rus în ansamblu”, a spus Zelensky, adăugând că a avut „discuții foarte amănunțite” cu președintele Consiliului European, Charles Michel, cu privire la chestiuni defensive și financiare, precum și la sancțiuni.
„În special, sancțiunile vor prevedea restricții asupra sectorului energetic al Rusiei, sectorului bancar, exporturilor, importurilor și transporturilor”, a spus Zelenski.
De asemenea, el și-a reiterat apelul pentru un embargo complet asupra livrărilor de petrol rusești.
Zelensky a spus că a vorbit cu Michel despre „amenințarea la adresa crizei alimentare și energetice din Europa” și despre posibilitatea de a relua exporturile agricole ucrainene și de a bloca „capacitatea Rusiei de a șantaja Europa”.
Institutul pentru Studierea Războiului: Rușii au capturat parțial două orașe-cheie din est
Institutul pentru Studierea Războiului spune că Rusia a avut câștiguri minore miercuri din asaltul pe cale aeriană și terestră asupra lui Mariupol.
Evaluarea zilnică a informațiilor realizată de think tank-ul american a mai constatat că forțele invadatoare au capturat parțial două orașe-cheie din prima linie din est: Rubijne și Popasna.
Nu s-au făcut încă progrese teritoriale majore, a adăugat acesta, dar trupele ruse continuă să atace în regiunile populate Harkiv și Herson.
Boris Johnson: Negocierile cu Putin sunt ca și cum ai discuta cu „crocodil care ți-a prins piciorul”
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a sugerat că discuțiile cu Rusia pentru a pune capăt războiului ar putea eșua. Negocierile cu Vladimir Putin sunt ca și cum te-ai tocmi cu „un crocodil care ți-a prins piciorul între fălcile sale”, a spus premierul britanic potrivit BBC.
Adresându-se reporterilor în timpul unui zbor către India, premierul Marii Britanii a sugerat că Putin ar putea căuta să negocieze doar dacă ar fi câștigat o poziție de forță în Ucraina. Dar el a avertizat că liderul rus ar putea încerca apoi să lanseze un nou asalt asupra capitalei Kiev.
În ceea ce privește partea ucraineană, Johnson crede că președintele Zelenski vrea să vadă forțele ruse expulzate din estul Ucrainei, dar că ar putea lua în considerare să negocieze pe seama peninsulei Crimeea, care a fost anexată de forțele ruse în 2014.
„Nimic nu ar trebui să fie decis cu privire la Ucraina fără Ucraina”, a spus el.
Diplomat rus: „Operațiunea militară se va încheia atunci când NATO nu va mai folosi teritoriul ucrainean pentru a amenința Rusia”
„Operațiunea militară” în Ucraina se va încheia atunci când NATO va înceta să mai folosească teritoriul ucrainean pentru a amenința Rusia, a declarat Alexey Polishchuk, un înalt oficial al Ministerului de Externe al Rusiei, pentru agenția de presă de stat rusă Tass, citată de BBC.
„Operațiunea militară specială se va încheia atunci când sarcinile vor fi îndeplinite. Printre acestea se numără protecția populației pașnice din Donbas, demilitarizarea și denazificarea Ucrainei, precum și eliminarea amenințărilor la adresa Rusiei venite de pe teritoriul ucrainean prin capturarea acesteia de către țările NATO”, a spus Polischuk.
Cu toate acestea, el nu a oferit detalii despre modul în care NATO amenință Rusia de pe teritoriul Ucrainei.
Diplomatul a adăugat că operațiunea „se desfășoară conform planului” și că „toate obiectivele sale vor fi atinse”.