Linkuri accesibilitate

How the war changed the face of Ukraine and Ukrainians
Illustration: Berin Terović RFE / RL Photos used: Shutterstock, AFP, AP, Reuters
How the war changed the face of Ukraine and Ukrainians Illustration: Berin Terović RFE / RL Photos used: Shutterstock, AFP, AP, Reuters

Bătălia pentru Donbas | Dovezi ale unor noi gropi comune lângă Mariupol. Ordinul rusesc de a ucide prizonieri de război, interceptat

A 57-a zi a războiului declanșat de Putin în Ucraina. Se duc lupte grele în regiunea Donbas din est. Situația la Mariupol rămâne gravă, Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Oficialii ucraineni și imaginile din satelit indică dovezi ale unor gropi comune în afara Mariupolului.

Rusia a închis consulatele celor trei țări baltice, Letonia, Estonia și Lituania, și-i declară indezirabili pe toți angajații lor.

Serviciile de informații militare ale Ucrainei au interceptat comunicațiile armatei ruse referitoare la un presupus ordin de ucidere a prizonierilor de război ucraineni în orașul Popasna din regiunea de est Luhansk, supusă atacului neîntrerupt al forțelor ruse.

Rusia a ascuns dovezile crimelor sale de război de la Mariupol prin îngroparea cadavrelor civililor uciși de bombardamente într-o nouă groapă comună, a declarat joi primarul orașului, Vadîm Boișenko.

Trupele ruse au folosit arme cu dispersie, interzise în întreaga lume, care au ucis sute de civili în regiunea ucraineană Kiev, potrivit unei investigații The Guardian.

Trei autobuze cu refugiați din Mariupol au ajuns la Zaporojie, 79 de persoane cu totul, mult mai puțini decât era nevoie. Cel puțin 1.000 de oameni din subteranele Azovstal așteaptă încă să fie salvați, dar sunt supuși blocadei ordonate de Putin. Alți 500 de soldați sunt răniți în orașul subteran de sub combinatul siderurgic.

Rusia a ascuns dovezile crimelor sale de război de la Mariupol prin îngroparea cadavrelor civililor uciși de bombardamente într-o nouă groapă comună, a declarat joi primarul orașului, Vadîm Boișenko. Primarul a estimat că peste 20.000 de locuitori din Mariupol au fost uciși de când forțele ruse au început să atace orașul.

După Estonia, și Letona a declarat că acțiunile Rusiei în Ucraina sunt genocid.

Șefa diplomației britanie, Liz Truss, anunță un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia. Vizați sunt generalii și susținătorii finaciari ai invaziei rusești în Ucraina.

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de 800 de milioane de dolari.

Coridorul umanitar de la Mariupol nu a funcționat conform planului, deoarece Rusia are o „lipsă de control” asupra trupelor sale din teren, a spus vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Uniunea Europeană plănuiește un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vor prevedea restricții asupra sectorului energetic al Rusiei, sectorului bancar, exporturilor, importurilor și transporturilor.

Norvegia a trimis în Ucraina 100 de rachete antiaeriene Mistral.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a spus că negocierile cu Vladimir Putin sunt ca și cum te-ai tocmi cu „un crocodil care ți-a prins piciorul între fălcile sale”.

Negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak se declară bucuros să poarte „discuții speciale” cu Rusia la Mariupol fără nicio condiție.

Unităţile militare ruse controlează în prezent 80% din regiunea Luhansk aflată în estul Ucrainei, a declarat pe Telegram miercuri seara guvernatorul regional Serhii Haidai.

David Malpass de la Banca Mondială a declarat pentru BBC că lumea se confruntă cu o „catastrofă umană” din cauza unei crize alimentare apărute în urma invaziei Rusiei.

09:50 21.4.2022

Ministerul britanic al Apărării: Rusia dorește o victorie înainte de 9 mai

Probabil că Rusia dorește să demonstreze succese semnificative înainte de sărbătoarea anuală a Zilei Victoriei din 9 mai și acest lucru ar putea avea consecințe asupra rapidității și forțelor pe care le desfășura până la această dată, spune Ministerul Apărării din Regatul Unit.

Ziua Victoriei celebrează atunci când URSS a învins Germania nazistă și marchează o sărbătoare anuală majoră în Rusia.

Forțele ruse avansează acum în Donbas, ca parte a unei ofensive reînnoite, după ce nu au reușit să cucerească Kievul.

Forțele se îndreaptă spre orașul Kramatorsk, „care continuă să sufere de atacuri persistente cu rachete”, spune MOD într-o actualizare a informațiilor.

10:11 21.4.2022

Chișinăul reacționează la declarațiile „inacceptabile” ale purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe

Autoritățile de la Chișinău au respins drept „inacceptabile” criticile Moscovei în legătură cu interzicerea în R. Moldova a unor însemne care ar simboliza agresiunea rusă în Ucraina. Ambasadorul rus Oleg Vasnețov a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) pentru a i se exprima protestul, relatează moldova.europaliberă.org

Reacția survine după ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a spus la 20 aprilie că interzicerea „panglicii Sf. Gheorghe” de către R. Moldova ar fi „o insultă la adresa memoriei eroilor”, care „și-au apărat țările și popoarele din alte țări de fascism și nazism”. Zaharova a spus că președinta moldoveană Maia Sandu și-ar „depăși atribuțiile” prin deciziile recente.

Într-un comunicat al MAEIE, se spune că limbajul utilizat de reprezentanta oficială a diplomației ruse este „inacceptabil”, că ar „menține retorica neconstructivă și inacceptabilă la adresa Președintelui Republicii Moldova”, iar evenimentele istorice ar fi „instrumentalizate în scopuri de propagandă”.

11:19 21.4.2022

Putin renunță la asaltul asupra Azovstal, care va fi „sigilat” și asediat: Să nu iasă nicio muscă”

Președintele Vladimir Putin a ordonat joi armatei sale să anuleze planurile de a asalta uzina Azovstal din Mariupol, spunând că dorește ca aceasta să fie „blocată” în siguranță, transmit Reuters și BBC.

Ultimele forțe de rezistență ucrainene și aproximativ 1000 de civili se adăpostesc în uriașul combinat Azovstal al orașului. Aceștia vor fi asediați, potrivit ultimelor ordine ale lui Putin,

Putin i-a dat ordinul de sigilare a fabricii ministrului Apărării Serghei Şoigu, după ce i-a spus că un asalt asupra Azovstal „nu este potrivit” și că este necesar „să asedieze zona în așa fel încât să nu poate trece nici măcar o muscă”.

Putin l-a felicitat pentru operațiunea de succes la Mariupol, după ce Șoigu a susținut că forțele ruse au capturat orașul care se află sub control rusesc”, cu excepția combinatului de oțel.

„Sfârșitul operațiunii de eliberare a Mariupolului este un succes”, i-a spus Putin.

Vladimir Putin i-a numit eroi pe toți militarii Federației Ruse care au participat la „eliberarea” Mariupolului și așteaptă propuneri pentru decorarea lor, relatează TASS.

„ Vreau să știe cu toții că, în accepțiunea noastră, sunt cu toții eroi, în accepțiunea întregii Rusii. Cu toții sunt eroi”, a subliniat președintele rus.

„Trebuie să ne gândim la măsuri suplimentare de sprijin și, în unele cazuri, să ne gândim la perpetuarea memoriei acelor camarazi ai noștri care au dat cu adevărat dovadă de eroism și și-au sacrificat viața pentru viața pașnică a poporului nostru din Donbas și pentru a asigura viața și existența pașnică a Rusiei însăși, existența pașnică a țării noastre. Acești oameni merită acest lucru prin acțiunile lor și prin atitudinea lor față de jurământ”, a declarat Putin.

11:55 21.4.2022

Lăsați civilii și soldații răniți să părăsească Azovstal, cere vicepremierul Ucrainei

Viceprim-ministrul Ucrainei a cerut Rusiei să permită un coridor umanitar imediat pentru ca civilii să iasă din combinatul Azovstal, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat încetarea asaltului.

Putin a spus că oțelăria din Mariupol trebuie „sigilată” în așa fel încât să nu mai iasă „nici măcar o muscă”.

"Sunt aproximativ 1.000 de civili și 500 de soldați răniți acolo. Toți trebuie să fie scoși din Azovstal astăzi", a spus Iryna Vereshchuk pe rețelele de socializare.

Miercuri, un comandant marin din uzină a trimis un mesaj către BBC spunând că soldații răniți prinși acolo „putrezesc”, fără medicamente și alte provizii și a cerut ca oamenii săi să fie evacuați într-o țară terță.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG