Președintele SUA, Joe Biden, va anunța un nou pachet de asistență de securitate de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina
Președintele american Joe Biden va anunța joi care va fi conținutul noului pachet de asistență suplimentară de securitate pentru Ucraina, potrivit unui oficial citat de CNN.
Biden pregătește un pachet suplimentar de asistență de 800 de milioane de dolari, după o decizie similară luată la începutul acestei luni.
În declarațiile sale, Biden intenționează să informeze americanii cu privire la eforturile SUA de a sprijini poporul Ucrainei, împreună cu dezvăluirea conținutului noului pachet de asistență, care a fost finalizat în ultimele zile.
Primul pachet ar urma să vină la o săptămână după ce administrația Biden a autorizat un alt pachet de securitate de 800 de milioane de dolari, care includea radare de artilerie și anti-artilerie, pentru prima oară de la începutul invaziei ruse.
Administrația Biden lucrează pentru a obține asistența militară către Ucraina cât mai repede posibil, deoarece consideră că războiul este într-o etapă critică și că asistența SUA continuă ar putea face diferența atunci când atacul mai agresiv al Rusiei asupra estului Ucrainei se intensifică.
Noile sancțiuni ale Marii Britanii pentru Rusia vizează generali și susținători ai armatei lui Putin
Regatul Unit a anunțat un nou val de sancțiuni care vizează „atât generalii care comit atrocități în prima linie, cât și persoanele și întreprinderile care susțin armata lui Putin”, a declarat joi șefa diplomației britanie, Liz Truss.
„Depravarea atacului Rusiei asupra poporului Ucrainei este clară pentru toată lumea. Aceștia vizează în mod deliberat spitalele, școlile și nodurile de transport din Mariupol și nu numai, așa cum au făcut-o în Cecenia și Siria”, a declarat ministrul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, într-un comunicat.
„Marea Britanie este neclintită în sprijinul pentru Ucraina și în tragerea la răspundere a lui Putin și a regimului său. Noul val de sancțiuni de astăzi lovește generalii și companiile de apărare care au sânge pe mâini”, a adăugat Truss.
Guvernul Regatului Unit impune sancțiuni următoarelor persoane „ca răspuns la războiul continuu de agresiune din Ucraina”:
- Lt. Col. Azatbek Omurbekov, un ofițer comandant în armata rusă, implicat în masacrul de la Bucea
- Col. general Andrei Serdiukov, comandantul forțelor aeriene
- General-major Valery Fliustikov, comandantul Forțelor de Operațiuni Speciale ruse
- Colonelul general Nikolai Bogdanovsky, prim-adjunct al șefului Statului Major General al Forțelor Armate Ruse.
Încă un schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina
Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuc a declarat joi că a avut loc un nou schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia.
„Astăzi aducem acasă 19 persoane, inclusiv 10 militari (inclusiv 2 ofițeri) și nouă civili”, a spus ea. „De data aceasta, printre cei eliberați sunt răniți, iar acest lucru este foarte important. După aceasta, ei vor putea primi tratament complet și vor fi supuși reabilitării”.
Peste 7,7 milioane de persoane strămutate intern în Ucraina
Peste 7,7 milioane de persoane sunt strămutate intern în Ucraina după ce au fost forțate să-și părăsească casele din cauza invaziei Rusiei, potrivit celui mai recent raport al Organizației Internaționale pentru Migrație.
Potrivit celui de-al treilea Raport privind strămutarea internă a Ucrainei, publicat joi, numărul persoanelor strămutate intern din Ucraina a crescut la cel puțin 17,5%, adică unul din șase ucraineni.
Cel mai recent sondaj, realizat între 11 aprilie și 17 aprilie, a constatat că cel puțin 60% dintre cei strămutați intern sunt femei.
Mai mult de jumătate suferă de lipsa unor produse alimentare. Potrivit OIM, 28% dintre familiile cu copii sub vârsta de cinci ani au declarat că s-au confruntat cu dificultăți în a obține suficientă hrană pentru copiii lor.
„Femeile și copiii, persoanele în vârstă și persoanele cu dizabilități au fost afectate în mod disproporționat, deoarece toți reprezintă un grup de oameni extrem de vulnerabil”, a spus directorul general al OIM, António Vitorino.
După ce peste cinci milioane de refugiați au părăsit Ucraina către țările vecine, potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, un total de cel puțin 12,7 milioane de persoane au fost strămutate de la începutul invaziei ruse la sfârșitul lunii februarie.