Linkuri accesibilitate

Un localnic trece pe lângă o clădire distrusă din Mariupol
Un localnic trece pe lângă o clădire distrusă din Mariupol

Bătălia pentru Donbas | Jumătate de milion de ucraineni, deportați în Rusia. SUA impun noi sancțiuni Rusiei

Războiul declanșat de Putin a intrat în cea de-a 56-a zi și se concentrează în Donbas, regiune pe care rușii ar vrea să o cucereasă până pe 9 mai.

Statele Unite au impus miercuri noi sancțiuni pentru zeci de persoane și entități, inclusiv o bancă comercială rusă și o companie în monedă virtuală.

Orchestra simfonică din Kiev va susține primul său concert de la invazia rusă, joi, la Varșovia/Polonia, în cadrul unui turneu european în care muzicienii speră că „vor vindeca sufletele tulburate și vor ajuta la stimularea culturii ucrainene”.

Jucătorii ruși și belaruși nu au voie să participe la Wimbledon din cauza războiului din Ucraina.

Șeful Bisericii Ortodoxe din Ucraina, Mitropolitul Epifanie, le-a cerut oamenilor să renunțe la slujbele de Paște de noapte în zonele afectate de lupte, pe fondul temerilor că bombardamentele rusești vor continua în perioada Paștelui Ortodox

Rusia a testat o rachetă balistică intercontinentală Sarmat, numită și „Satan 2”, o completare la arsenalul său nuclear despre care președintele Vladimir Putin a spus că le va da inamicilor Moscovei de gândit.

Un deputat ucrainean le-a spus membrilor Parlamentului European că o jumătate de milion de ucraineni au fost deportați forțat în Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, spune că vorbitorii de limbă rusă din Donbas sunt luați ostatici și torturați de „personalul NATO”.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a întâlnit la Kiev cu Volodimir Zelenski și au discutat despre sancțiunile „împotriva Rusiei, apărarea și sprijinul financiar al statului nostru și răspunsurile la chestionarul privind respectarea criteriilor UE”, a scris liderul ucrainean pe Twitter.

Miliardarul rus Oleg Tinkov, sancționat de Regatul Unit după ce Rusia a invadat Ucraina, a condamnat războiul Rusiei în Ucraina, cerând Occidentului să facă mai mult pentru a „opri acest masacru” din Ucraina. „Nu văd un singur beneficiar al acestui război nebunesc. Generalii, trezindu-se cu mahmureală, și-au dat seama că au o armată nenorocită. Și cum ar putea armata să fie bună când totul în țară este înfundat în nepotism și servilism”, a scris Tinkov.

Magnatul rus, care a fondat Tinkoff Bank în 2006, a mai scris că „90% dintre ruși” s-au opus conflictului.

Invazia în Donbas este în desfășurare, dar trupele ruse rămân blocate de-a lungul unei linii de front de 480 km în estul Ucrainei.

MInisterul Rus al Apărării cere din nou luptătorilor din Mariupol să depună armele și să se predea până la ora 14.00 după ce lupte grele s-au dat în zona combinatului Azovstal.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că a lansat contraatacuri asupra inamicilor și afirmă că a reluat orașul Maryinka de lângă Donețk.

Aliații Ucrainei din Occident au promis că vor spori ajutorul militar acordat Ucrainei: premierul britanic Boris Johnson a declarat că furnizează rachete antinavă Brimstone, cancelarul german Olaf Scholz spune că Berlinul va oferi finanțare pentru a ajuta Ucraina să cumpere arme de fabricație germane, iar Olanda va trimite vehicule blindate.

Președintele american Joe Biden a declarat că SUA vor trimite mai multe sisteme de artilerie în Ucraina. Într-o discuție video securizată, liderul SUA și aliații, cărora li s-au alăturat cei ai Japoniei și Canadei, au decis să sporească sancțiunile împotriva Rusiei și ajutorul umanitar, economic și militar pentru Ucraina.

13:05 20.4.2022

Tancurile rusești trag în ruinele Mariupolului

Pe străzile deja devastate ale Mariupolului, tancurile rusești trag direct în clădirile rezidențiale deja în ruină, într-o frenezie a distrugerii. Imaginile dezastrului care circula pe rețelele de socializare, arată că determinarea trupelor rusești de a rade orașul de pe fața pământului.

În clădiri nu pare că s-ar mai afla locuitori sau apărători, iar străzile sunt complet pustii, cu toate acestea, tacurile își îndreaptă turelele spre blocurile și casele deja făcute praf.

Imaginile au fost postate pe Twitter de analistul Michael Horowitz, șef al Intel @LeBeckInt.

11:41 20.4.2022

Charles Michel, președintele Consiliului European, a ajuns miercuri la Kiev, potrivit unei postării publicate de acesta pe Twitter, în contextul în care Ucraina se confruntă cu o nouă ofensivă majoră a Rusiei în estul țării, relatează Le Figaro.

„Astăzi, la Kiev, în inima Europei libere și democratice”, a scris Charles Michel, într-un mesaj pe Twitter, însoțit de o fotografie realizată pe peronul unui tren din capitala ucraineană.

11:38 20.4.2022

Apel disperat din Azovstal: Ajutați-ne

Un comandant din ultima fortăreață ucraineană din orașul asediat Mariupol, combinatul siderurgic Azovstal, a emis un mesaj video la primele ore ale dimineții de miercuri, spunând că oamenii lui ar putea avea doar câteva ore rămase.

Într-un videoclip trimis BBC și altor mass-media, maiorul Serhiy Volyna a spus că trupele sale nu se vor preda, dar a pledat pentru asistență internațională pentru cei 500 de soldați răniți și sute de femei și copii despre care spunea că se ascund cu ei la o fabrică de oțel din oraș.

"Aceasta este ultimul noastru apel către lume. Este posibil să mai avem doar zile sau ore", a spus maiorul Volyna.

„Facem apel la liderii mondiali să ne ajute”, a adăugat el. „Îi îndemnăm să organizeze o extracție pentru a ne duce într-o țară terță”.

Combinatul siderurgic Azovstal - o uzină masivă de patru mile pătrate - a devenit ultima redută a rezistenței ucrainene de la Mariupol.

„Unitățile inamicului le depășesc de zeci de ori pe ale noastre, ele prevalează în aer, în artilerie, în trupe terestre și în mașini și tancuri”, a spus maiorul Volyna, care este comandant în garda națională a Ucrainei.

El a refuzat să spună câte trupe ucrainene au rămas în fabrică, dar a spus că au „un spirit de luptă bun”. Situația răniților era însă „foarte rea”. „Sunt într-un subsol, pur și simplu putrezesc acolo”, a spus el.

10:29 20.4.2022

Speranțe pentru un coridor umanitar pentru Mariupol

Ucraina a ajuns miercuri la un acord preliminar cu Rusia privind înființarea unui coridor umanitar pentru evacuarea femeilor, copiilor și bătrânilor din Mariupol, a declarat vicepremierul Ucrainei.

„Având în vedere situația umanitară catastrofală din Mariupol, aici ne vom concentra eforturile astăzi”, a scris Iryna Vereshchuk într-o postare pe Facebook.

Ucraina speră să poată trimite 90 de autobuze în orașul asediat pentru a evacua aproximativ 6.000 de femei, copii și bătrâni, a declarat primarul orașului la televiziunea națională, citat de BBC.

Mii de oamenii au rămas blocați în Mariupol timp de săptămâni fără hrană, apă și medicamente.

În trecut, astfel de coridoare de evacuare s-au dovedit fie un eșec din cauză că partea rusă nu a respectat înșelegerea, existând situații când au tras în evacuați, fie refugiații au fost direcționați spre Rusia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG