Președintele Consiliului European, la Kiev
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat un videoclip cu președintele Consiliului European, Charles Michel , care se află astăzi în vizită la Kiev.”
El a scris pe Twitter că s-a discutat despre sancțiunile „împotriva Rusiei, apărarea și sprijinul financiar al statului nostru și răspunsurile la chestionarul privind respectarea criteriilor UE. Vă mulțumim pentru o întâlnire semnificativă și solidaritatea cu poporul Ucrainei”.
Apelul premierului britanic Boris Johnson în sprijinul britanico-ucraineanului Aiden Aslin, capturat de forțele ruse. Aslin a apărut cu fața tumefiată și învinețit la televiziunea rusă
Unul dintre luptătorii capturați în orașul asediat Mariupol este Aiden Aslin, 28 de ani, originar din Marea Britanie, dar care are dublă cetățenie ucraineană și locuia în Ucraina cu iubita lui. Aslin apărase orașul alături de pușcașii marini ucraineni, în baza ordinului de concentrare pentru bărbații între 18 și 60 de ani, înainte de a deveni prizonier de război.
Familia sa a vorbit în această dimineață după ce filmări cu el au fost difuzate la televiziunea rusă.
Într-o declarație prin intermediul deputatului lor pe Twitter, membrii familiei sale au spus: „Aiden își făcea planuri pentru viitorul său în afara armatei, dar, ca toți ucrainenii, viața lui a fost dată peste cap de invazia barbară a lui Putin”, transmite BBC.
Familia lui a spus că a fost „profund supărător” să-l vezi arătând vânăt și umflat.
Johnson cere un tratament uman pentru britanicul capturat de ruși
Deputatul local al lui Aslin l-a interpelat pe premierul Boris Johnson cu privire la imaginie cu Aiden și l-a întrebat dacă este de acord cu încălcarea Convenției de la Geneva de către Rusia. Convenția spune că prizonierii de război trebuie tratați uman și interzice tratamentele umilitoare și degradante.
Johnson nu a răspuns direct la întrebare dar a îndemnat statul rus să-l trateze pe Aslin „cu omenie și compasiune”.
El a adăugat că, în timp ce oficialii din Marea Britanie „descurajează în mod activ” oamenii să meargă la luptă în Ucraina, Aslin a slujit de ceva vreme în forțele armate ale Ucrainei, situația sa fiind „foarte diferită de cea a unui mercenar”.
Oleg Tinkov: Un război nebunesc. Occidentul trebuie să oprească acest masacru
Miliardarul rus Oleg Tinkov a atacat războiul Rusiei în Ucraina, cerând Occidentului să facă mai mult pentru a „opri acest masacru”.
Tinkov, care s-a numărat printre cele 65 de persoane și entități sancționate de Regatul Unit pe 24 martie pentru „sprijinirea invaziei ilegale a Rusiei”, a făcut aceste comentarii într-o postare pe Instagram marți.
"Nu văd un singur beneficiar al acestui război nebunesc. Generalii, trezindu-se cu mahmureală, și-au dat seama că au o armată nenorocită. Și cum ar putea armata să fie bună când totul în țară este înfundat în nepotism și servilism”, a scris Tinkov.
Magnatul rus, care a fondat Tinkoff Bank în 2006, a mai scris că „90% dintre ruși” s-au opus conflictului.
"Funcționarii de la Kremlin sunt șocați că nu numai ei, ci și copiii lor nu vor merge la Marea Mediterană în această vară. Oamenii de afaceri încearcă să salveze ce a mai rămas din proprietatea lor. Desigur că există idioți care scriu litera Z, dar există aproximativ 10% idioți în toate țările. 90% dintre ruși sunt ÎMPOTRIVA acestui război", a spus el.
Trecând la engleză la sfârșitul postării sale, Tinkov a cerut Occidentului „colectiv” „să-i ofere domnului Putin o ieșire clară pentru a-și salva fața și a opri acest masacru”.
„Vă rugăm să fiți mai raționali și mai umanitari”, a adăugat el.
Președintele Consiliului European despre crimele de război făcute de ruși: Nu poate pace fără dreptate
Istoria nu va uita crimele de război” comise în Ucraina, a declarat miercuri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, aflat la Kiev, relatează CNN.
"Bucha și prea multe alte orașe din Ucraina. Istoria nu va uita crimele de război care au fost comise aici. Nu poate exista pace fără dreptate", a scris Michel pe Twitter.
Rusia a negat acuzațiile de crime de război și susține că forțele sale nu vizează civili, dar jurnaliștii CNN de pe teren în Ucraina au văzut dovezi directe ale atrocităților în mai multe locații din țară.
Miercuri mai devreme, Michel a difuzat o fotografie cu sosirea sa la o gară din capitala Kiev. „În inima unei Europe libere și democratice”, a spus el.
Premierul belgian Alexander De Croo a declarat marți că agresiunea Rusiei în Ucraina este „comparabilă cu cele mai întunecate pagini din istoria noastră europeană”.
El a adăugat că „a fost sfâșietor să vezi că așa ceva se mai poate întâmpla în Europa” și că „nu poate exista impunitate pentru crimele de război”.