Primul concert al orchestrei simfonice din Kiev de la invazia rusă
Orchestra simfonică din Kiev va susține primul său concert de la invazia rusă, joi, la Varșovia/Polonia, în cadrul unui turneu european în care muzicienii speră că „vor vindeca sufletele tulburate și vor ajuta la stimularea culturii ucrainene”.
Unii dintre muzicienii orchestrei au fugit din țară în sunetul bombelor rusești, alții au rămas în Ucraina, dar au fost nevoiți să-și părăsească casele și au cântat doar pentru familiile lor sau în adăposturi, relatează AFP.
SUA impun noi sancțiuni Rusiei
Statele Unite au impus miercuri noi sancțiuni pentru zeci de persoane și entități, inclusiv o bancă comercială rusă și o companie în monedă virtuală, relatează Reuters.
Scopul acestei noi runde de sancțiuni, spune trezoreria, este „de a viza eludarea de către Moscova a sancțiunilor existente după invadarea Ucrainei de către Rusia”.
Departamentul de Trezorerie al SUA a anunțat că a impus sancțiuni băncii comerciale ruse Transkapitalbank , ai cărei reprezentanți deservesc mai multe bănci din Asia, inclusiv din China și Orientul Mijlociu.
Washingtonul a vizat, de asemenea, o rețea globală de peste 40 de persoane și entități conduse de oligarhul rus Konstantin Malofeiev, inclusiv organizații „a căror misiune principală este de a facilita evaziunea sancțiunilor pentru entitățile ruse”.
SUA au impus, de asemenea, sancțiuni companiilor care operează în industria monedelor virtuale din Rusia, se pare că a treia ca mărime din lume. A vizat holdingul Bitcoin BitRiver și 10 dintre filialele sale din Rusia.
„Trezoreria poate și îi va viza pe cei care evadează, încearcă să se sustragă sau ajută la eludarea sancțiunilor americane împotriva Rusiei, deoarece aceștia contribuie la sprijinirea războiului brutal al lui Putin”, a declarat Brian Nelson, subsecretarul Trezoreriei SUA.
„Statele Unite vor depune eforturi pentru a se asigura că sancțiunile pe care le-am impus, în strânsă coordonare cu partenerii noștri internaționali, degradează capacitatea Kremlinului de a proiecta puterea și de a finanța invazia acestuia”, a adăugat sursa citată.
Casa Albă: SUA lucrează „non-stop” pentru a sprijini Ucraina
Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că SUA „lucrează non-stop pentru a oferi asistență de securitate Ucrainei”.
Psaki a spus, miercuri, în cadrul briefing-ului cu presa că cinci zboruri cu asistență militară au sosit în regiune în ultimele zile, urmând ca în curând să ajungă în țara invadată de Rusia și mai multe echipamente.
„Am luat o decizie strategică, având în vedere că Rusia și-a repoziționat trupele și armata în partea de est a Ucrainei pentru a începe un alt tip de război pe teren, care va fi și mai violent”, a spus Psaki.
„Am lucrat cu ucrainenii și armata ucraineană pentru a determina exact tipul de asistență de securitate de care au nevoie pentru această etapă a războiului. Aceasta a inclus și o creștere a artileriei și muniției”, a adăugat ea.
Psaki a spus că președintele Joe Biden procesează imaginile care ies din Ucraina „cu groază, cu tristețe, cu teamă pentru poporul ucrainean, pentru familii, copii, civili nevinovați aflați în pericol (...). Vizionarea acestor imagini este cu adevărat crudă pentru oameni, inclusiv pentru președinte, pentru că privești oameni care suferă din cauza unui dictator care țintește cu brutalitate civilii”, a spus Jen Psaki.
Miniștrii de Finanțe din Marea Britanie, SUA, Canada și Franța au părăsit reuniunea G20 înainte să vorbească reprezentantul Rusiei
Miniștrii de Finanțe din Marea Britanie, SUA, Canada și Franța au părăsit reuniunea G20 când a început să vorbească reprezentantul Rusiei, a declarat cancelarul Rishi Sunak, expunând diviziunile tot mai adânci cu privire la prezența continuă a Rusiei în organism, transmite The Guardian.
Oficialii ucraineni prezenți au ieșit de asemenea de la întâlnirea de la Washington DC a celor mai mari 20 de economii din lume.
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, le-a spus participanților că a dezaprobat ferm prezența unui înalt oficial rus la întâlnire, au declarat două surse pentru Reuters.
Viceministrul rus de Finanțe, Timur Maximov, a participat personal la întâlnire, iar ministrul de finanțe al țării Anton Siluanov și guvernatorul băncii centrale s-au alăturat virtual.
Siluanov „a îndemnat G20 să nu politizeze activitatea grupului”, pentru că „ar submina încrederea în sistemele monetare și financiare globale”,
Lui Yellen i s-au alăturat guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, și ministrul canadian de finanțe, Chrystia Freeland, printre alții.
Christine Lagarde, președintele Băncii Central Europene, l-a îndemnat, între timp, pe Maximov să transmită Moscovei un mesaj clar: să înceteze războiul din Ucraina.
Yellen plănuiește să boicoteze două sesiuni G20 privind arhitectura financiară internațională și finanțarea durabilă, a spus una dintre surse, deși oficialii Trezoreriei SUA au spus că se vor alătura unei discuții despre impactul războiului din Ucraina asupra economiei globale.