Linkuri accesibilitate

Ce se întâmplă cu Bacalaureatul. Elevii cer o procedură de urgenţă pentru înscriere, în condițiile grevei din Învățământ


Consiliul Naţional al Elevilor solicită stabilirea unei proceduri de urgenţă pentru înscrierea elevilor la examenul de Bacalaureat.

În condițiile în care luni-29 mai- este prima zi pentru înscrierea absolvenților de clasa a XII-a la Bacalaureat, mulți dintre elevi nu știu dacă se pot înregistra în contextul grevei generale din Educație. Consiliul Naţional al Elevilor solicită stabilirea unei proceduri de urgenţă.

„Unii elevi din România nu vor avea această posibilitate”, susțin reprezentanții Consiliului Elevilor.

„Incertitudinea din rândul elevilor din ani terminali creşte cu fiecare zi în care această situaţie persistă. Singura modalitate prin care am putea reveni la normalitate şi la calendarul iniţial al examenelor naţionale este implicarea reală a Guvernului României în a readuce echilibrul în sectorul de educaţie”, mai arată elevii.

Consiliul Naţional al Elevilor a trimis luni o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă şi ministrului Educaţiei Ligia Deca în care le cer acestora „concretizarea tuturor propunerilor venite din partea profesorilor din România cât mai urgent posibil”.

Ei adaugă că la finalul săptămânii viitoare ar trebui să se încheie cursurile pentru elevii claselor a XII-a și cer o procedură de urgență pentru înscrierea la Bacalaureat.

„Ne dorim ca, pe termen scurt, să fie stabilită o procedură de urgenţă pentru înscrierea elevilor la examenul de bacalaureat. Conform legislaţiei în vigoare, în procesul de înscriere sunt implicaţi profesorii diriginţi ai claselor a XII-a şi secretarul respectivei unităţi de învăţământ. Astfel, pot apărea situaţii în care anumiţi elevi din diferite clase şi unităţi de învăţământ nu se vor putea înscrie”, mai spun elevii.

„În ciuda apelurilor noastre repetate la responsabilitate adresate Guvernului României, observăm cum situaţia nu este încă soluţionată, iar incertitudinea din rândul elevilor din ani terminali creşte cu fiecare zi în care această situaţie persistă”.

Elevii cer Executivului să se implice real „în a readuce echilibrul în sectorul de educaţie”.

„Este evident că negocierile derulate până în prezent nu au conturat o soluţie viabilă pentru conflictul existent. Atragem atenţia asupra contextului critic în care ne aflăm şi subliniem necesitatea de a purta un dialog constructiv cu sindicatele din învăţământ”, susţin reprezentanţii elevilor.

Înscrierea pentru examenul de Bacalaureat ar fi trebuit să înceapă luni, pe fondul grevei generale a angajaţilor din educaţie. Vineri, Ministerul Educaţiei a transmis că directorii unităţilor de învăţământ care pot asigura resursa umană necesară înscrierii vor comunica părinţilor şi elevilor toate datele necesare înscrierii.

„Conform Calendarului examenului de bacalaureat 2023, în perioada 29 mai – 7 iunie este programată înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen. Directorii unităţilor de învăţământ care pot asigura resursa umană necesară acestui tip de activitate vor comunica părinţilor şi elevilor toate aspectele

Nemulțumiți de oferta cu bonusuri de la Guvern liderii de sindicat din Educație spun că examenele naționale ar putea fi amânate.

„Este posibil orice atâta vreme cât avem un astfel de comportament din partea Guvernului”, a spus președintele Federaţiei Naţionale ”Spiru Haret” Marius Nistor citat de News.ro.

Greva din Educaţie a dus, până acum, la amânarea cu o săptămână a Evaluării Naţionale pentru clasa a VI-a, dar şi la decalarea înscrierilor în clasa pregătitoare.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG