Linkuri accesibilitate

Consilierul lui Zelenski, M. Podoliak: Chiar dacă ne vom retrage, apărarea Bahmutului a fost un „succes strategic”


„Chiar dacă conducerea militară va decide la un moment dat să se retragă în poziții mai favorabile, cazul apărării Bahmutului va fi un mare succes strategic pentru Forțele Armate ucrainene ca fundație pentru viitoarea victorie”, spune Mihailo Podoliak.
„Chiar dacă conducerea militară va decide la un moment dat să se retragă în poziții mai favorabile, cazul apărării Bahmutului va fi un mare succes strategic pentru Forțele Armate ucrainene ca fundație pentru viitoarea victorie”, spune Mihailo Podoliak.

Apărarea ucraineană a orașului Bahmut și-a „atins obiectivele” și a fost „un mare succes strategic” pentru armata ucraineană, a declarat consilierul prezidențial Mihailo Podoliak.

Ucraina a avut două obiective principale în apărarea orașului Bahmut: să câștige timp pentru a-și reface forțele și să provoace pierderi grele armatelor rusești, a spus Podoliak.

Decizia de a face din apărarea zonei cheie o prioritate a fost o strategie comună concepută de strategii militari ai țării, cu aprobarea președintelui ucrainean, a spus el, citat de CNN.

„În ceea ce privește apărarea Bahmutului, aceasta și-a atins obiectivele cu 1000%. Armata a implementat planul de a distruge principala grupare pregătită de luptă a inamicului, pe de o parte, și, pe de altă parte, a permis antrenarea și pregătirea a zeci de mii de trupe ucrainene pentru un contraatac”, a spus Podoliak.

„Chiar dacă conducerea militară va decide la un moment dat să se retragă în poziții mai favorabile, cazul apărării Bahmutului va fi un mare succes strategic pentru Forțele Armate ucrainene ca fundație pentru viitoarea victorie”, a adăugat el.

Podoliak a avertizat că încă nu a fost luată o decizie de retragere, ci mai degrabă că a existat un consens între liderii militari pentru a continua să apere orașul.

„Acesta este un avantaj al modelului democratic, care ne permite să alegem și să luăm cele mai bune decizii. O mulțime de întrebări critice sunt puse chiar de președinte. Întrucât decizia finală, în calitate de comandant șef, este luată de șeful statului, președintele se simte foarte responsabil personal”, a adăugat el.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG