Linkuri accesibilitate

Bahmutul, apărat în continuare de ucraineni. Mercenarii Wagner rămași fără muniție


Luptători ucraineni apără orașul asediat Bahmut
Luptători ucraineni apără orașul asediat Bahmut

Forțele ucrainene continuă să apere orașul asediat Bahmut, după ce șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că poziția trupelor sale ar putea fi în pericol din cauza lipsei de muniție.

Bătălia pentru Bakhmut, care se află încă sub controlul Kievului, a durat șapte luni, cu mii de oameni uciși și sute de clădiri prăbușite sau carbonizate.

Cei câțiva civili rămași stau captivi în subsoluri de luni de zile fără apă curentă, electricitate sau gaz.

În ciuda zvonurilor despre o retragere iminentă a trupelor sale, biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că generalii ucraineni apără în continuare orașul asediat Bahmut.

După o serie de întâlniri cu președintele ucrainean, Valerii Zalunîi, comandantul șef al forțelor armate, și Alexandr Sîrskîi, comandantul forțelor terestre ale Ucrainei, „s-au exprimat în favoarea continuării operațiunii defensive și a întăririi în continuare a pozițiilor [ucrainene] în Bakhmut”, a anunțat biroul lui Zelenski pe site-ul său, citat de The Guardian.

Luptele intense de stradă au continuat în orașul aflat în estul Ucrainei, Kievul și Moscova confruntându-se cu tot mai multe victime și cu deficit de muniții.

Volodimir Nazarenko, un înalt comandant ucrainean, a descris duminică situația din oraș ca „un iad” într-un interviu acordat Kiev24 din Ucraina, dar a spus că Ucraina a stabilizat prima linie și că forțele ruse sunt încă la periferie.

Luni, oligarhul rus Evgheni Prigojin, care controlează grupul de mercenari Wagner, a declarat că linia frontului Rusiei de lângă Bahmut s-ar putea prăbuși dacă forțele sale nu primesc muniția promisă de Moscova în februarie.

Duminică, referindu-se la absența muniției, Prigojin a spus pe Telegram că „deocamdată, încercăm să aflăm motivul: este doar birocrație obișnuită sau trădare?”

Oligarhul îi critică în mod regulat pe șefii și generalii Rusiei. Luna trecută, el l-a acuzat pe Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, și pe alții de „trădare” pentru reținerea de a trimite arme mercenarilor săi din gruparea Wagner.

Într-un videoclip de aproape patru minute publicat sâmbătă pe canalul său de Telegram, Prigojin a spus că trupele sale sunt îngrijorate de faptul că guvernul vrea să-i transforme în posibili țapi ispășitori dacă Rusia pierde războiul.

„Dacă Wagner se retrage din Bahmut acum, întregul front se va prăbuși”, a spus el. „Situația nu va fi plăcută pentru niciuna din formațiunile militare care protejează interesele Rusiei”, a adăugat el.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG