Linkuri accesibilitate

3 minute | Putin & Stalingradul, spionajul chinez și corupția din pandemie


Vladimir Putin a declarat joi că Occidentul amenință „din nou” Moscova cu tancuri de luptă Leopard de fabricație germană, făcând aluzie la ce s-a întâmplat în urmă cu 80 de ani la Stalingrad.
Vladimir Putin a declarat joi că Occidentul amenință „din nou” Moscova cu tancuri de luptă Leopard de fabricație germană, făcând aluzie la ce s-a întâmplat în urmă cu 80 de ani la Stalingrad.

Ucrainenii spun că armata rusă se regrupează la granițe și că urmează un atac iminent. Vladimir Putin susține că armata lui nu poate fi învinsă. În România, iese la iveală dimensiunea corupției privind achizițiile de produse medicale din pandemie.

Bine v-am găsit,

Iată principalele știri:

  • Vladimir Putin a acuzat Occidentul că ameninţă „din nou” Rusia cu tancuri germane de tip Leopard. Declarația a fost făcută la marcarea a 80 de ani de la victoria sovietică în Bătălia de la Stalingrad.
  • SUA urmăresc un presupus balon chinezesc de supraveghere de la mare altitudine care zboară deasupra zonei continentale americane. China și Rusia sunt la fel de aproape ca întotdeauna.
  • În România, DNA are în lucru 90 de dosare de corupție din pandemie, în cadrul cărora prejudiciile estimate se ridică la sute de milioane de euro.

Putin visează la o victorie ca la Stalingrad în urmă cu 80 de ani

În Ucraina, luptele continuă în Bahmut, unde ultimii locuitori refuză să plece în ciuda bombardamentelor rusești.

La Kiev, întâlnirea dintre oficialii europeni și cei ucraineni a adus în discuție din nou sancțiunile împotriva Rusiei.

Ursula von der Leyen a declarat într-o conferință de presă că Uniunea Europeană intenţionează să finalizeze un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei până la 24 februarie, când se împlineşte un an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina.

Vineri, Kievul va găzdui în premieră summitul UE-Ucraina, principala temă fiind sprijinul financiar și militar pentru a lupta împotriva invaziei Rusiei. În același timp, liderii ucraineni speră să îi convingă pe europeni că merită să adere rapid la UE.

Reuters remarcă faptul că oficialii de la Bruxelles știu foarte bine situația din Ucraina, mai ales în privința stabilității politice și economice și a adoptării unor legi europene. De aceea, procesul de aderare ar putea dura ani.

„Unii ar putea dori să speculeze cu privire la finalul jocului, dar adevărul simplu este că nu suntem încă acolo”, a spus un oficial european.

Reuters dă exemplul Croației căreia i-a luat 10 ani să adere la UE, dar și al Poloniei, pentru care aderarea a durat 20 de ani.

Summitul UE-Ucraina are loc vineri la Kiev
Summitul UE-Ucraina are loc vineri la Kiev

Președintele Volodimir Zelenski rămâne însă optimist: „cred că Ucraina merită să înceapă negocierile pentru aderarea sa la UE anul acesta". Chiar dacă are oaspeți de seamă, Zelenski a transmis mesajul zilnic către popor joi seara și le-a spus ucrainenilor ce a discutat cu europenii.

„Azi, în cadrul negoierilor cu preşedintele Comisiei Europene şi membri ai Consiliului director al Comisiei Europene, am ajuns la o înţelegere reciprocă foarte importantă. Aceea că doar împreună o Ucraină puternică şi o Uniune Europeană puternică pot proteja viaţa pe care o preţuim”, a spus Zelenski.

În Rusia, președintele Vladimir Putin, aflat la aniversarea a 80 de ani de la victoria sovietică în Bătălia de la Stalingrad, a declarat că Occidentul amenință „din nou” Moscova cu tancuri de luptă Leopard de fabricație germană, făcând aluzie la ce s-a întâmplat atunci. Putin susține că Rusia nu poate fi învinsă, pentru că are cu ce să răspundă la tancurile germane care vor fi trimise de Occident în Ucraina.

„Cei care speră să învingă Rusia pe câmpul de luptă nu înțeleg, se pare, că un război modern cu Rusia va fi foarte diferit pentru ei”, a spus Putin, potrivit BBC.

Joi, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova se vede nevoită să răspundă la înarmarea Ucrainei de către occidentali prin cucerirea unui teritoriu şi mai mare în ţara vecină.

Cei mai conștienți că Rusia nu se va lăsa sunt oficialii ucraineni care au observat mișcări de trupe ale armatei ruse, care se regrupează şi pregăteşte un atac iminent menit să schimbe cursul războiului în favoarea Moscovei.

Balon spion deasupra SUA

Războiul din Ucraina a tensionat și relațiile dintre SUA și China. CNN citează oficiali ai Apărării care spun că SUA urmăresc un presupus balon chinezesc de supraveghere, aflat la mare altitudine, care zboară deasupra zonei continentale a Statelor Unite.

Statele Unite au luat în „custodie” balonul când a intrat în spațiul aerian al SUA și l-au ținut sub observație cu avioane militare, a declarat reporterilor Reuters unul dintre oficiali, sub condiția anonimatului.

În același timp, avioanele de luptă au fost mobilizate, dar liderii militari l-au sfătuit pe președintele Joe Biden să nu dea ordin deocamdată pentru doborârea balonului.

În 2022, Rusia și China au încheiat un parteneriat. Directorul SUA spune că prin acest acord cele două țări nu au o prietenie necondiționată.
În 2022, Rusia și China au încheiat un parteneriat. Directorul SUA spune că prin acest acord cele două țări nu au o prietenie necondiționată.

Nu se știe în ce măsură balonul spion va afecta vizita în China a secretarului de stat Antony Blinken, care ar urma să călătorească la Beijing săptămâna viitoare pentru o vizită convenită în noiembrie anul trecut de Biden și președintele chinez Xi Jinping.

Într-o analiză amplă, CNN arată că Rusia și China sunt mai apropiate ca niciodată, iar aceasta este o problemă pentru SUA.

Pe această temă s-a pronunțat și directorul CIA, William Burns. La o dezbatere de joi la Universitatea Georgetown din Washington, Burns a spus că „prietenia” dintre Rusia și China nu este necondiţionată, ca urmare a acordului încheiat anul trecut, și că Xi Jinping a devenit un pic mai realist ca urmare a războiului din Ucraina, scrie Reuters.

„Cred că este o greșeală să subestimăm angajamentul reciproc față de acel parteneriat, dar nu este o prietenie totală”, a spus Burns.

90 de dosare DNA pentru achizițiile din pandemie

În România, pandemia de Covid a lăsat ecouri mari, mai ales în privința corupției. Direcția Națională Anticorupție are în lucru 90 de dosare referitoare la pandemie, în cadrul cărora prejudiciile estimate se ridică la sute de milioane de euro, a declarat Crin Bologa, procurorul-şef DNA.

Acesta a indicat „structurile cu bani publici” ai căror șefi au fost puși sub acuzare: Unifarm, Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate și Romarm.

Despre Gabriel Țuțu, șeful Romarm, pus sub acuzare de DNA, Curtea de Conturi a semnalat mai multe nereguli produse după instalarea acestuia în fruntea companiei de stat, în urma unui control din 2020, scrie Libertatea.

Semnalele Curții de Conturi nu au ajuns însă la fostul premier Ludovic Orban, care în 2020 a alocat banii pentru achiziţiile care sunt cercetate acum de DNA.

Premier în timpul pandemiei, Ludovic Orban spune că nu știa de neregulile de la Romarm.
Premier în timpul pandemiei, Ludovic Orban spune că nu știa de neregulile de la Romarm.

Orban a declarat că, atunci când a mers în vizită la uzina unde se produceau măşti, utilajele funcţionau şi că nici serviciile secrete şi nici subalternii săi nu l-au avertizat asupra neregulilor care au făcut sau fac obiectul anchetelor penale.

„Cum să ştiu de afacerile pe care le face Ţuţu? Nu am avut absolut niciun fel de ştire despre vreo ilegalitate care se comite la Romarm, absolut nicio informaţie”, a spus Orban.

Poate că dacă se uita la cifrele de afaceri de la Romarm, fostul premier își punea măcar întrebări.

Europa Liberă a scris că pe perioada șefiei lui Țuțu, Romarm a avut în 2021 o cifră de afaceri de 45 milioane de lei (aproximativ 9 milioane de euro) și un profit de 3,2 milioane de lei (aproximativ 650.000 de euro), însă toate contractele firmei nu sunt publice.

Alte subiecte:

  • Libertatea a publicat o anchetă care vizează Euroins, cea mai mare companie de asigurări, în care arată că un număr mare de dosare de daună ale păgubiților au fost respinse din „burtă”. Motivul pentru care Euroins ar fi ascuns aceste dosare de daune este absența unor garanții între 50 și 200 de milioane, conform surselor Europa Liberă.
  • Jurnalistul Dan Tăpălagă remarcă în G4Media că, spre deosebire de acum 6 ani când sute de mii de oameni erau în stradă protestând pentru abuzurile asupra justiției, în prezent s-a lăsat doar o tăcere adâncă.
  • Un studiu făcut în premieră de serviciul național de sănătate britanic (NHS) arată că radioterapia făcută înainte de operație ar putea fi esențială pentru reducerea probabilității ca tumorile pe creier să recrească rapid.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Weekend plăcut,

Andreea

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG