Măsura anunțată de BCE vine la finalul a 8 ani de rate negative ale dobânzilor. Instituția a anunțat că dobânzile vor crește în continuare, cea mai nouă majorare putând fi anunțată la următoarea întâlnire a oficialilor bancari de pe 8 septembrie, transmite Reuters.
„O normalizare ulterioară a dobânzilor va fi posibilă”, a declarat BCE. Banca a anunțat că guvernatorii vor aborda problema creșterii dobânzilor la fiecare ședință a conducerii.
BCE înțelege în sfârșit că inflația este o boală ce riscă să ducă economia europeană în recesiune.Economistul Adrian Negrescu
Noua majorare a dobânzilor va duce a o creștere disproporționată a costurilor în țări precum Italia, Spania sau Portugalia, întrucât investitorii cer o primă mai mare pentru a-și menține datoria, arată analizele. Măsura vine, de asemenea, după criza politică iscată de demisia premierului Italiei, Mario Draghi, care a zguiduit în această dimineață piețele europene.
Decizia BCE a fost luată după ce inflația în multe țări europene se apropie sau chiar a depășit două cifre procentuale. Motivele din spatele recesiunii sunt multiple:
- Recuperarea economică înceată a Uniunii Europene după pandemia de Covid;
- Criza resurselor și a lanțurilor de aprovizionare;
- Criza energetică rezultată de pe urma invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina.
„Este o primă decizie care confirmă amploarea problemelor economice din zona euro, o decizie fără precedent în ultimii ani, o decizie care trebuie să o punem în legătură directă cu inflația din zona euro, una istorică, fără precedent din istoria monedei europene”, declară economistul Adrian Negrescu la Europa Liberă.
El e de părere că măsura anunțată de BCE a întârziat cu o lună, aceasta trebuind să vină odată cu anunțul făcut de Rezerva Federală a SUA. La mijlocul lunii iunie, instituția americană a anunțat că va crește dobânzile cu 0.75% pentru a susține valoarea dolarului pe piață. Pe durata pandemiei, expertul amintește că Rezerva Federală a tipărit circa 9 trilioane de dolari.
„BCE înțelege în sfârșit că inflația este o boală ce riscă să ducă economia europeană în recesiune și că trebuie să ia măsuri”, a punctat Negrescu.
Impactul asupra României
România are una dintre cele mai ridicate rate ale inflației din Uniunea Europeană, aceasta ajungând în luna iunie la 15%, transmite Trading Economics – cu peste jumătate de procent mai mare față de luna mai a aceluiași an, când era de doar 14.49%. Cheltuielile medii ale unei gospodării românești se ridicau la 5,324 de lei în primul trimestru din 2022.
Alte țări din UE cu o rată a inflației mai mare decât cea din România sunt Estonia (20,1%), Lituania (18,5%), Letonia (16,8%), Cehia (15,2%), Bulgaria (13,4%) și Letonia (12,8%).
Creșterea dobânzii va duce automat la creșterea ratelor și va afecta o parte din economia europeană, deja grav lovită de războiul din Ucraina și criza energetică rezultată.
Adrian Negrescu notează că produsele pe care România le importă vor reflecta costul finanțării mai scumpe a dobânzilor la nivel european.
„Dacă cei care exportă în România, și mă refer aici cam la toți producătorii de produse alimentare, nealimentare, tot ceea ce înseamnă resurse și materii prime care vin, din păcate, prin import în România. Dacă aceștia vor crește prețurile, asta înseamnă un plus de inflație pentru România”, a explicat expertul consultat de Europa Liberă.
Cât despre rata inflației, economistul spune că aceasta va continua să crească pe parcursul anului, urmând să ajungă inclusiv la peste 17-18%. Din toamnă însă, inflația se va tempera, dar va rămâne este pragul de 10%, estimează acesta.
„Va rămâne la un nivel de 10-11% pe care îl vom simți, din păcate, cel puțin 6 luni de acum încolo”, a concluzionat Adrian Negrescu.
BCE a avertizat piețele economice timp de mai multe săptămâni să se aștepte la majorare, însă surse citate de jurnaliștii Reuters transmit că ideea majorării cu 0,5% (nu cu 0,25%) a fost avansată doar în urmă cu puțin timp, chiar înainte de reuniunea BCE de azi.