Linkuri accesibilitate

Banca de Investiții cu sediul la Moscova, generoasă cu firma Agricover Credit IFN. Încă 10 mil. euro date cu împrumut


Compania Agricover IFN a mai luat un împrumut de 10 milioane de euro de la Banca Internațională de Investiții

La mai puțin de două săptămâni de când a anunțat un împrumut către o companie din R.Moldova pentru achiziționarea unei fabrici din România, Banca Internațională de Investiții, cu sediul la Moscova, a anunțat că va mai da un împrumut companiei Agricover Credit IFN, care oferă credite pentru fermeri.

Cu o durată de șapte ani, valoarea împrumutului este de 10 milioane de euro, potrivit reprezentanților companiei Agricover.

Este a doua finanțare pe care o primește Agricover IFN de la Banca Internațională de Investiții (BII). În 2015, BII a acordat un împrumut în valoare tot de 10 milioane de euro, scadent în șapte ani. Agricover Credit IFN este parte a grupului Agricover, controlat de omul de afaceri iranian Jabbar Kanani.

Potrivit reprezentanților BII, această Agricover IFN are deja peste 3.000 de clienți, în principal fermieri mici și mijlocii care se ocupă cu producția agricolă, creșterea de animale sau fabricarea produselor lactate. Fondurile oferite de către bancă vor fi folosite pentru susținerea ativităților curente și pentru modernizarea echipamentelor fermelor mici și mijlocii din România.

„Această nouă înțelegere va da un impuls suplimentar dezvoltării sectorului agricol, care este vital pentru economia țării. Nu este un secret că firmele mici din agricultura românească, în special cele mici, continuă să aibă dificultăți în accesarea resurselor financiare, în timp ce agricultura joacă un rol cheie în economia românească, furnizând 25% dintre locurile de muncă din țară”, a spus Denis Rodinov, șeful diviziei de împrumuturi și investiții din cadrul BII.

După cum au precizat reprezentanții Băncii Internaționale pentru Investiții, pentru Europa Liberă, în prezent, portofoliul de împrumuturi în România acoperă domenii precum infrastructura, sectorul serviciilor, agricultura și industria alimentară, susținerea IMM-urilor. „Depășește în prezent 100 de milioane de euro și intenționăm să îl creștem, având deja un număr de proiecte în evaluarea băncii”.

Economistul Dragoș Cabat amintea anterior că, prin astfel de împrumuturi „poate crește influența Rusiei în zone pe care ea le consideră strategice”.

Recent, banca a anunțat un alt împrumut acordat grupului agro-industrial Trans-Oil, cel mai mare jucător din piața de profil din Republica Moldova, pentru achiziționarea fabricii de ulei de la Țăndărei, cunoscută sub numele de Ultex Țăndărei.

Compania Trans-Oil a fost fondată de cetățeanul rus Vaja Jhashi, care deține funcția de CEO, născut în Georgia (URSS), care ar avea, potrivit portalului anticoruptie.md, și pașaport american. Newsweek România a scris că firma lui Vaja Jhashi este, de fapt, sub influența lui Vlad Plahotniuc, conducătorul de facto al guvernului de la Chișinău.

Banca Internațională de Investiții este fosta bancă a țărilor comuniste și a fost creată în 1970. România a aderat la ea în 1971, când această bancă internațională deservea întreg spațiul socialist.

Nouă state foste comuniste au continuat să rămână sau au revenit ulterior ca acționari ai BII: Rusia, care deține aproape jumătate din acțiuni, Bulgaria, Ungaria, Cehia, România, Slovacia, Cuba, Vietnam și Mongolia.

România este al cincilea cel mai mare acționar al băncii cu 7,92%, potrivit BII. Volumul proiectelor din România, care cuprind investiții și împrumuturi acordate, reprezintă 11% din portofoliul de împrumuturi, depășind 100 de milioane de euro. Valoarea împrumuturilor nete acordate de BII ajunsese la nivelul anului trecut la aproape 753 de milioane de euro.

După o perioadă de relativă amorțire, care a durat din 1990 până în 2012, banca, cu sediul la Moscova, a decis să își reia activitatea. Recent, a intrat în atenția publică după ce conducerea băncii a decis mutarea sediului central la Budapesta, o mișcare care a dat semnale alarmante.

De pildă, în acordul internațional de stabilire a noului sediu la Budapesta, discutat de Parlamentul maghiar în urmă cu ceva vreme, pe lângă detaliile legate de clădirile pe care le va oferi statul maghiar pentru noul sediu și de faptul că cetățenii maghiari vor plăti toate costurile – inclusiv renovări, chirie și securitate – sunt prevăzute și o serie de imunități pentru a garanta faptul că statul maghiar nu va putea intra în clădire fără autorizație prealabilă, scrie Index.hu.

În plus, angajații și familiile acestora vor beneficia de imunitate diplomatică. Mai mult, statul maghiar va trebui să se asigure că invitații BII – „experți și consilieri care acționează în interesul băncii” – vor putea intra în țară „fără a se ține cont de cetățenia lor”, iar Ungaria va fi obligată să le furnizeze imunitate diplomatică celor care au de-a face cu banca, mai scris Index.hu.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG