Linkuri accesibilitate

Un bărbat a murit în spital așteptând să fie operat. Familia acuză că alte trei spitale ar fi refuzat transferul


Un bărbat de 52 de ani a ajuns cu salvarea la spitalul din Satu-Mare după un accident cu scuterul şi a murit în urma încercărilor eşuate de a fi transferat la alte unităţi medicale.
Un bărbat de 52 de ani a ajuns cu salvarea la spitalul din Satu-Mare după un accident cu scuterul şi a murit în urma încercărilor eşuate de a fi transferat la alte unităţi medicale.

Un bărbat de 52 de ani, care a suferit o fisură de trahee după un accident, a murit la spitalul din Satu-Mare. Unitatea medicală nu are secţie de Chirurgie toracică, iar spitalele din Cluj, Oradea şi Baia-Mare ar fi refuzat preluarea cazului.

Iosif Pinkovai a ajuns la spitalul din Satu Mare joi seară, după ce s-a răsturnat cu scuterul, care i-a căzut pe piept, a povestit soția acestuia, relatează Ştirileprotv.ro.

Femeia a povestit că o cunoștință i-a spus despre incident. Apoi, a sunat la 112, iar soțul ei s-ar fi urcat pe picioarele lui în salvare. Avea fisură de trahee.

La spitalul din Satu Mare nu există specialiști în chirurgie toracică, așa că personalul de acolo ar fi încercat să-l transfere pe bărbatul rănit la Cluj, Baia Mare şi Oradea. Fără succes, spun soția și avocatul victimei.

La zece ore distanță de internare, bărbatul a intrat în stop cardio-respirator şi a murit.

Discuții cu alte spitale fără efect pentru pacient

Joi spre vineri, a fost o noapte de coșmar pentru familia victimei, la spitalul din Satu Mare. Ore în șir, spune pentru Europa Liberă cumnatul victimei, Florin Pop, „nu s-a întâmplat nimic” pentru binele pacientului.

„Cei de la Satu-Mare spun că au fost refuzați de cei de la Cluj, Oradea, Baia Mare, iar cei de la Cluj spun că nu li s-a solicitat asistența, doar au dat indicații. Medicii de la Satu Mare nu ne-au spus nimic, decât că au sunat la spitalele acestea și că au fost refuzați.” - declară Florin Pop.

Managerul Spitalului Baia Mare, George–Alexandru Oros, spune pentru Europa Liberă că spitalul din acest oraș, aflat la cea mai mică distanță de Satu Mare, nu a primit pacientul pentru că nu mai avea paturi libere nici la secția de chirurgie toracică și nici la ATI.

Asta în condițiile în care, precizează managerul, spitalul de la Baia Mare primește în mod curent pacienți de la Satu Mare. Spitalul Județean Satu Mare nu are secții de chirurgie toracică, neurochirurgie sau chirurgie cardiacă.

„Am înțeles de la medicul de chirurgie toracică al spitalului nostru că nu i s-au comunicat toate datele vizavi de pacient. Pe de altă parte, în structura compartimentului de chirurgie toracică nu aveam nici un pat liber în acel moment și nici în secția de Terapie Intensivă. După intervenția chirurgicală nu aveam efectiv unde să îl punem, și așa ceva nu poate fi acceptat.”, spune George Alexandru Oroș.

La rândul lui, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca, Vasile Mureşan, a confirmat pentru Europa Liberă că unitatea medicală a fost contactată de spitalul din Satu Mare. Vasile Mureșan precizează însă că a fost vorba despre un singur apel telefonic din UPU Satu Mare către Șeful Chirurgiei Toracice.

Acesta le-ar fi explicat medicilor de la Satu Mare că, având în vedere starea critică a pacientului, e spre binele lui să fie dus la Baia Mare, pentru că e doar o oră de deplasare și nu peste trei ore cât ar fi fost până la Cluj.

„Asta a fost toată discuția. Nu fost un refuz. Dar nu a mai revenit nimeni cu un telefon. Dacă nu l-a primit nimeni, dacă vedeau că situația s-a agravat, trebuiau să îl mai sune.”

Vasile Mureșan afirmă și că, din informațiile pe care le are, intervenția medicală în acest caz nu era una extrem de complicată.

La rândul său, managerul Spitalului Județean Oradea, Gheorghe Carp, spune că spitalul nu a primit nicio solicitare de la Satu Mare legată de acest caz.

Medicii din Satu-Mare au declarat, potrivit ProTv, că pacientul era transportabil.

Europa Liberă a cerut un punct de vedere în acest caz de la conducerea Spitalului Județean Satu Mare. Până la momentul acestei actualizări, spitalul din Satu Mare nu a răspuns.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, crede că vina principală este a medicilor de la Satu Mare.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, crede că vina principală este a medicilor de la Satu Mare.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, crede că vina principală este a medicilor de la Satu Mare, care nu cunosc protocoalele aplicabile în astfel de situații de urgență.

„A-l ține pe pacient acolo, mai ales cu traumă fizică, cu o evoluție imprevizibilă, nu e în regulă. Dacă cei de la Baia Mare au sunat la Baia Mare, la Cluj-Napoca sau Oradea și au fost refuzați, medicii de la Satu Mare aveau posibilitatea să sune la COSU [n.r. Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății]. COSU trebuia să identifice cel mai rapid cel mai apropiat furnizor de servicii medicale care are competență pe acea procedură. Puteau să îl trimită rapid în câteva ore.”

Vasile Barbu precizează că în acest moment există ghiduri și protocoale clare:

„Există o legislație foarte bună în acest domeniu. Aici a fost o delăsare, nu a intervenit nimeni. Nu au respectat protocoalele spitalului, ghidurile și standardele elaborate de ANMCS (n.r. Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate). Este un spital care a trecut de acreditare și trebuiau să cunoască toate aceste standarde.”

Avocatul familiei victimei, Ovidiu Silaghi, a declarat pentru Europa Liberă că va fi depusă o sesizare către organele judiciare.

„Pe parcursul cercetărilor vom vedea ce s-a întâmplat de fapt. Suntem în ceață și noi. Medicii nu au luat legătura cu aparținătorii decât de două ori. O dată la 5 dimineața și apoi când a făcut stop cardiac, la 7 dimineața, când s-a anunțat decesul. Mai multe nu știm nici noi, dar planează o suspiciune de neglijență rar întâlnită. Vorbim de mai multe unități spitalicești”.

Știre în curs de actualizare.
  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG