Linkuri accesibilitate

Strategia PSD în caz de anticipate: nume surpriză deschid lista la parlamentare


PSD a stabilit primul pas al strategiei politice: guvernul Orban trebuie să pice la moțiunea de cenzură pentru a bloca alegerea primarilor în două tururi.
PSD a stabilit primul pas al strategiei politice: guvernul Orban trebuie să pice la moțiunea de cenzură pentru a bloca alegerea primarilor în două tururi.

Social-democrații s-au contrat în mai multe ședințe în privința strategiei pe care trebuie să o urmeze. Primarii au cerut pe un ton vehement dărâmarea guvernului Orban, în timp ce parlamentarii au pledat pentru alegeri la termen și evitarea anticipatelor. În discuțiile informale, a fost vehiculat numele lui Sorin Grindeanu ca posibilă propunere de premier dacă moțiunea de cenzură are succes.

Marcel Ciolacu i-a convocat pe rând pe președinții de organizații, primari, președinții de Consilii Județene, europarlamentari și parlamentari pentru lua pulsul partidului. Întâlnirea s-a desfășurat la hotelul Rin din Capitală, iar tema centrală a discuției a fost dacă partidul este pregătit pentru anticipate.

Planul primarilor și șefilor de CJ pentru a ridica scorul partidului

Cei mai vocali pentru ca PSD să se arunce cu toate forțele în dărâmarea Guvernului Orban au fost aleșii locali. Ei au spus că sunt dispuși să pornească pe drumul anticipatelor, chiar cu riscul de se ajunge la un vot pentru locale și parlamentare în luna iunie. Gabriela Firea și echipa din București, dar și mai mulți primari din țară, i-au cerut lui Marcel Ciolacu ca parlamentarii să se mobilizeze la votul privind moțiunea de cenzură pentru a bloca alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Aceștia i-au amenințat pe liderii de la centru că dacă nu vor bloca sistemul de vot în două tururi pentru primari, vor avea probleme și în perspectiva alegerilor parlamentare. Cel mai vocal a fost Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6, dar și Gabriela Firea a cerut insistent să nu existe vot în două tururi pentru primari. Conform analizelor făcute în PSD București, această organizație ar fi cea mai afectată de schimbarea sistemului electoral. Potrivit social-democraților, există un risc real ca PSD să nu câștige nici Primăria Capitalei, dar nici vreo altă primărie de sector dacă va exista o coaliție a celorlalte partide împotriva lor. La alegerile din 2016, social-democrații au reușit performanța de a da și primarul general, dar și cei șase primari de sectoare.

„Primarii sunt forța acestui partid. Planul este următorul: toți primarii care vor candida la locale vor deschide și lista pentru parlamentare. La fel se va întâmpla în zonele unde președinții de Consilii Județene au notorietate. Primarii și șefii de CJ au un scor peste partid în acest moment, astfel vom trage în sus partidul. Veți vedea pe prima poziție pe liste primari și șefi de CJ peste tot, legea nu ne poate opri să candidăm pentru ambele funcții. Cei care vor fi aleși primari, vor renunța la mandatul de parlamentar”, au declarat surse din PSD pentru Europa Liberă.

Un exemplu dat este județul Maramureș, unde se ia în calcul ca Sorina Pintea, propunerea pentru primărie să fie prima pe lista pentru Senat, iar Gabriel Zetea, actualul președinte al Consiliului Județean, să deschidă lista pentru Camera Deputaților. Scenariul se va repeta în toată țara, primarii spunând că scorul partidului se va ridica prin această strategie electorală.

Social-democrații vor să organizeze în mai multe județe și referendumuri locale pentru a atrage electoratul. De exemplu, există ideea organizării unor referendumuri pentru stimularea natalității. Cei din PSD afirmă că s-au inspirat din referendumul lui Iohannis și au văzut cum acesta poate ajuta electoral un partid.

Oprișan vrea ca PSD să evite anticipatele

Marian Oprișan a cerut ca partidul să nu riște dărâmarea Guvernului, spunând că strategia partidului ar trebui să vizeze evitarea alegerilor anticipate. Poziția sa a fost întărită și de europarlamentarul Dan Nica, care a vorbit despre necesitatea organizării la termen a alegerilor parlamentare. Un alt nume greu care s-a pronunțat împotriva anticipatelor a fost Paul Stănescu, actualul secretar general interimar al PSD.

Teoria susținută de aceștia este că PNL se va eroda până la toamnă, iar PSD poate recupera procentele pierdute. Mai mult, guvernul liberal va trebui să pună în practică din luna septembrie majorările de pensii votate de majoritatea din jurul PSD. Sondajele comandate de partid arată că nu există o creștere spectaculoasă după perioadă, chiar dacă sunt ajutați de gafele guvernului Orban. PSD stagnează, iar acest lucru îi îngrijorează cel mai mult pe liderii social-democrați.

Șerban Nicolae a venit cu un scenariu prin care chiar dacă s-ar organiza alegeri anticipate în iunie, mandatul noilor parlamentari să intre în vigoare din luna noiembrie. Astfel, actualii parlamentari ar beneficia de un mandat întreg.

PSD are voturile pentru a trece moțiunea de cenzură

Poziția dominantă în partid este că PSD trebuie să facă orice e posibil pentru a dărâma guvernul Orban. Comitetul Executiv a luat decizia ca orice parlamentar care nu votează moțiunea de cenzură să fie suspendat din partid.

Cea mai puternică voce în sprijinul anticipatelor a fost Claudiu Manda, susținut de Olguța Vasilescu. Acesta le-a cerut colegilor să nu le fie frică de anticipate, deoarece partidul are șansa să obțină un scor bun dacă primarii vor fi motivați să tragă și pentru parlamentare.

Calculele celor din PSD arată că în acest moment au voturile necesare pentru dărâmarea Guvernului Orban. Potrivit unor surse din conducerea PSD sunt între 235-237 de voturi pe care mizează social-democrații în acest moment. Pe lângă voturile parlamentarilor PSD, partidul mizează și pe cele ale UDMR, Forța Națională, dar și ale unor parlamentari neafiliați și ai minorităților naționale.

PSD încearcă să blocheze anticipatele în Parlament

Un scenariu discutat în cadrul ședințelor PSD a fost tergiversarea calendarului din Parlament pentru anticipate. Această variantă este puternic susținută de parlamentari. Social-democrații beneficiază de o majoritate în Birourile Permanente din forul legislativ, de unde ar putea lungi termenele privind noul guvern, dacă premierul Orban este demis. Social-democrații susțin că sunt avantajați de menținerea la putere a unui premier interimar, deoarece acesta are puteri limitate.

Un nume vehiculat printre social-democrați pentru a fi propus pentru funcția de premier este cel al lui Sorin Grindeanu.

Cu toate acestea, conducerea PSD este conștientă că președintele Klaus Iohannis va forța anticipatele și va nominaliza pe cine dorește pentru funcția de premier. De aceea, ei au încă rezerve în a propune un nume de premier, mai ales că recunosc că nu au o majoritate în Parlament.

Numele care vor puterea în PSD

Situația incertă de pe scena politică îi obligă pe social-democrați să amâne o decizie finală privind data Congresului.

Pe lista celor patru prim-vicepreședinți care ar putea apărea după Congresul PSD se numără Claudiu Manda, Dragoș Benea, Radu Moldovan și Gabriela Firea. Cei patru l-ar seconda pe Marcel Ciolacu în fruntea partidului, dar trebuie să existe o discuție finală în privința rolului pe care îl va juca Sorin Grindeanu. Reîntoarcerea acestuia în structurile de conducere este dată ca sigură, actualul șef al ANCOM trebuind să renunțe la această calitate pentru a reveni în partid. Grindeanu a participat până acum la ședințele organizațiilor PSD Olt și Timiș și a recunoscut că este pregătit să revină în rândurile social-democraților. Un alt nume așteptat în PSD este cel al lui Vasile Dâncu.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG