Linkuri accesibilitate

O bază aeriană NATO din Germania crește nivelul de securitate din cauza unei „potențiale amenințări”


Un membru al echipajului verifică o aeronavă NATO Airborne Warning and Control System (AWACS), care participă la exercițiul multinațional Air Defender 23 condus de germani, la baza militară din Geilenkirchen, din vestul Germaniei - 20 iunie 2023.
Un membru al echipajului verifică o aeronavă NATO Airborne Warning and Control System (AWACS), care participă la exercițiul multinațional Air Defender 23 condus de germani, la baza militară din Geilenkirchen, din vestul Germaniei - 20 iunie 2023.

Nivelul de securitate al unei baze aeriene a NATO din vestul Germaniei a fost ridicat din cauza informațiilor care indică o „amenințare potențială”, iar tot personalul care nu era esențial pentru misiuni a fost trimis acasă ca măsură de precauție, transmite NATO.

Baza aeriană Geilenkirchen, în apropiere de granița cu Țările de Jos, este locul în care se află aeronavele Airborne Warning and Control System (AWACS) ale alianței nord-atlantice, transmite defensesnews.com.

O postare pe contul flotei NATO AWACS de pe rețeaua de socializare X, făcută joi seara târziu, a anunțat că a fost „ridicat nivelul de securitate”, fără a oferi vreun detaliu cu privire la potențiala amenințare, doar cu precizarea că „operațiunile continuă așa cum a fost planificat”.

Reprezentanții bazei de la Geilenkirchen au declarat vineri că nu au nimic de adăugat la declarație și că „situația în acest moment este neschimbată”.

Agenția de știri germană dpa a declarat că un reporter a văzut mașini de poliție pe terenul bazei aeriene.

Poliția a confirmat o desfășurare de forțe joi seară, dar nu a oferit detalii și nu a oferit nicio informație vineri dimineață.

Săptămâna trecută, o importantă forță aeriană germană cu sediul în apropiere de Köln a fost închisă timp de câteva ore, pe fondul temerilor că alimentarea cu apă ar fi putut fi alterată.

O anchetă făcută între timp nu a dovedit niciun act de sabotaj. Au existat, de asemenea, rapoarte cu privire la observații suspecte la Geilenkirchen și o persoană a fost reținută pentru scurt timp pentru interogatoriu lângă bază, a scris dpa la acea vreme, dar nu s-a dovedit în urma anchetei că ar fi ceva în neregulă.

Incidentele au loc într-un moment de nervozitate cu privire la posibila vulnerabilitate a infrastructurii la tentativele de sabotaj rusești.

Joi, procurorii din Flensburg, din nordul Germaniei, au declarat că investighează suspiciuni de spionaj și sabotaj, fără a detalia cine ar putea fi în spatele acestora.

Presa germană a relatat că mai multe drone au fost observate deasupra unui parc chimic din Brunsbuettel, pe coasta Mării Nordului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG