Călin Georgescu, care își face campanie electorală doar pe reţelele sociale, afirmă că va face din „poporul român” prioritatea sa și că nu îi pasă de „minciunile” serviciilor de informaţii din ţara lui întrucât el lucrează cu Dumnezeu şi cu poporul, notează BBC.
Jurnaliștii amintesc că, miercuri, preşedintele Iohannis a desecretizat documente care dau detalii despre o campanie masivă şi „extrem de organizată” pentru Georgescu pe TikTok, coordonată de un „actor statal”.
Documentele includ o evaluare a serviciilor conform cărora Rusia desfăşoară atacuri hibride asupra României, pe care o consideră un „stat inamic”.
Jurnaliștii BBC mai relatează despre un asalt de cereri de anulare a alegerilor la Curtea Constituţională, pe fondul acuzaţiile de interferenţă.
„Le este frică”, spune Georgescu la BBC și respinge dovezile că sute de mii de dolari au fost cheltuiţi promovând conţinut de campanie pentru el, cu încălcarea atât a legii electorale din România, cât şi a regulilor TikTok.
El a negat, de asemenea, că este „omul Moscovei”, referindu-se ironic la „agenţiile de ne-inteligenţă” din România.
„Ei nu pot accepta că poporul român a spus în sfârşit: ne vrem înapoi viaţa, ţara, demnitatea”, a afirmat el, autocaracterizându-se ca luptând cu sistemul.
Georgescu despre Vladimir Putin: un patriot și un lider
Călin Georgescu i-a lăudat în interviul de la BBC pe Donald Trump şi pe liderul populist maghiar Viktor Orban, iar despre Vladimir Putin a spus că e „un patriot şi un lider”.
El a adăugat apoi: „Dar nu sunt un fan”.
Întrebat despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Călin Georgescu a părut să nege existența însă existența acestuia, scriu jurnaliștii BBC.
Ulterior, Călin Georgescu a spus că România este interesată doar să obţină pacea la graniţa sa, dar a refuzat să spună dacă acest lucru ar trebui să se întâmple în condiţiile puse de Kiev.
Întrebat dacă este de acord cu sprijinirea Ucrainei „cât timp va fi nevoie”, cum afirmă UE, Georgescu a răspuns „Nu”.
„Nu vreau să îmi implic poporul”, a replicat el. „Zero. Totul se opreşte. Trebuie să am grijă doar de poporul meu. Avem multe probleme noi înşine”, a susţinut Georgescu.
O asemenea politică ar fi o schimbare drastică de atitudine pentru Bucureşti şi una care ar fi pe placul Rusiei, notează BBC.
Jurnaliștii amintesc că preşedintele României are o putere considerabilă, în politica externă, este comandatul suprem al forţelor armate şi numeşte prim-ministrul. România are o graniţă lungă cu Ucraina şi a fost un susţinător fidel al Kievului de la invazia pe scară largă din 2022.
BBC mai scrie că România a oferit Ucrainei un sistem defensiv de rachete Patriot precum şi sprijin financiar. De asemenea, România a devenit ruta-cheie pentru exportul cerealelor ucrainene, după ce bombardamentele ruseşti au afectat activitatea în porturile.
Cu Georgescu ca preşedinte, România s-ar alătura Ungariei şi Slovaciei ca simpatizanţi ai Rusiei pe flancul estic al NATO, concluzionează BBC.
Georgescu a mai subliniat că, în calitate de președinte, va păstra România în UE şi în NATO, dar că de acum totul va fi „negociat” şi axat pe interesele ţării.
El a refuzat să spună că Rusia lui Vladimir Putin este o ameninţare de securitate pentru Occident.
Întrebat dacă înţelege de ce sunt speriaţi privind o schimbare de direcție a țării, Georgescu a clătinat din cap: „Este doar propagandă”.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.