Linkuri accesibilitate

BEC își rectifică decizia. Pot vota și cei care obțin viză de flotant după 4 septembrie


Biroul Electoral Central a rectificat joi decizia adoptată luni, 7 septembrie, care restricționa accesul la vot, în alegerile locale din 27 septembrie, pentru românii care nu și-au obținut viza de flotant până pe 4 septembrie.

Din hotărârea adoptată luni de Biroul Electoral Central reieșea că românii care nu au obținut viză de flotant până pe data de 4 septembrie nu ar fi putut vota la alegerile locale din 27 septembrie decât în localitatea de domiciliu.

„Alegătorul care, până cel mai târziu în data de 4 septembrie, şi-a stabilit reşedinţa la o altă adresă decât cea de domiciliu votează numai la secţia de votare unde este arondată strada la care îşi are reşedinţa menţionată pe actul de identitate, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară dacă nu a solicitat înscrierea în listele electorate permanente cu adresa de reşedinţă”, prevedea hotărârea adoptată luni seară de Biroul Electoral Central.

Pentru a elimina neclaritățile din textul inițial, hotărârea a fost completată joi, după cum urmează:

Art. 1 - Art. 2 alin.(2) din Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 81 din 7 septembrie 2020 se completează după cum urmează:
„(2) Alegătorul care, până cel mai târziu în data de 4 septembrie 2020, și-a stabilit reședința la o altă adresă decât cea de domiciliu și a solicitat înscrierea în registrul electoral cu adresa de reședință, votează numai la secția de votare unde este arondată strada la care își are reședința menționată în actul de identitate, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară dacă nu a solicitat înscrierea în listele electorale permanente cu adresa de reședință și se prezintă la vot la secția de votare la care este arondată adresa de reședință”.

Biroul Electoral Central invocă, în sprijinul modificării hotărârii sale, sesizările înregistrate la BEC de luni încoace, prin care alegători, reprezentanți ai mass-media sau ai unor organizații neguvernamentale au invocat „lipsa de claritate a prevederilor” hotărârii adoptate luni, „avansând chiar interpretarea că textul în discuție ar interzice persoanelor care și-au stabilit reședința după data de 4 septembrie 2020 să voteze la secția de votare la care este arondată adresa de reședință”.

Deși spune că a dat noua hotărâre pentru a înlătura dubiile asupra intenției sale restricționa dreptul la vot al persoanelor care-și fac viză de flotant și după 4 septembrie, lăsând să se înțeleagă că a fost doar o formulare neclară, BEC recunoaște în textul aceleiași hotărâri, adoptate joi, că de fapt, în cea anterioară, adoptată luni nu a reglementat „situația înscrierii pe listele electorale a alegătorilor care și-au stabilit reședința după data de 4 septembrie 2020” și că articolul în cauză, adoptat luni, se referea doar la „alegătorul care, până cel mai târziu din data de 4 septembrie, și-a stabilit reședința la o adresă arondată altei secții de votare decât cea de domiciliu”.

XS
SM
MD
LG