Linkuri accesibilitate

Lukașenko: „Se pregătesc să ne invadeze”. Armele nucleare ale Moscovei staționate în Belarus ne „salvgardează” țara


 În mesajul anual adresat parlamentarilor și oficialilor guvernamentali, Lukașenko a spus că planurile Moscovei de a staționa arme nucleare în Belarus vor contribui la „salvgardarea” țării, despre care a spus că este amenințată din partea Vestului.
În mesajul anual adresat parlamentarilor și oficialilor guvernamentali, Lukașenko a spus că planurile Moscovei de a staționa arme nucleare în Belarus vor contribui la „salvgardarea” țării, despre care a spus că este amenințată din partea Vestului.

De ce acceptă Lukașenko arme nucleare rusești în țara? Ca să se apere de „pericolul invaziei” din Polonia, spune autocratul de la Minsk. Alexander Lukașenko a declarat vineri că a intensificat discuțiile cu Rusia despre desfășurarea de arme nucleare tactice în țara sa pentru că există planuri de invadare a Belarusului din Polonia vecină.

Belarus a desfășurat un contingent de forțe speciale la granița sa de sud cu Ucraina „pentru a preveni provocările”, a adăugat el.

În mesajul anual adresat parlamentarilor și oficialilor guvernamentali, Lukașenko a spus că planurile Moscovei de a staționa arme nucleare în Belarus vor contribui la „salvgardarea” țării, despre care a spus că este amenințată din partea Vestului.

„Credeți-mă pe cuvânt, nu v-am înșelat niciodată. Se pregătesc să invadeze Belarus, să ne distrugă țara”, a spus el audienței, citat de Reuters.

Lukașenko a spus că Belarus are suficiente arme convenționale pentru a contracara amenințările, „dar dacă vedem că în spatele (amenințărilor) se află distrugerea țării noastre, vom folosi tot ce avem”.

„Dacă va fi necesar, eu și Putin vom decide și vom aduce arme strategice – dacă va fi nevoie”, a spus el.

El nu a oferit nicio dovadă a unei astfel de amenințări din partea Occidentului sau pentru acuzația că ar exista planuri de invadare a Belarusului din Polonia vecină, membru al NATO.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că Rusia va staționa arme nucleare tactice în Belarus, prima sa desfășurare de armament nuclear în afara granițelor sale de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

Lukașenko a mers mai departe, spunând că el și președintele rus ar putea decide, dacă este necesar, să desfășoare arme nucleare strategice - sisteme mai puternice care pot distruge orașe întregi de la mii de kilometri - în Belarus.

Belarusul a declarat săptămâna aceasta că armele nucleare tactice rusești vor oferi protecție după ceea ce a numit o campanie de presiune din partea Statelor Unite și a aliaților săi, care vizează răsturnarea lui Lukașenko, care se află la putere de aproape trei decenii.

„Nu încerc să intimidez sau să șantajez pe nimeni. Vreau să protejez statul belarus și să asigur pacea poporului belarus”, a spus Lukașenko.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat marți că este îngrijorat de posibilitatea ca Rusia să trimită arme nucleare tactice în Belarus, numind mișcarea „îngrijorătoare”.

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit vineri, la cererea Statelor Unite și a Albaniei, pentru a discuta planurile lui Putin de amplasare a armelor nucleare tactice în Belarus.

Ambasadorul adjunct al SUA la Națiunile Unite, Robert Wood, l-a acuzat pe Putin că „a intensificat comportamentul periculos și destabilizator al Rusiei” cu amenințarea sa de a desfășura arme nucleare în Belarus.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat în consiliu că „e clar că nu transferăm arme nucleare, vorbim despre transferul în Belarus a complexelor operaționale de rachete tactice”.

China, partenerul strategic al Moscovei, nu a abordat în mod specific planurile lui Putin.

Ambasadorul adjunct al Chinei la ONU, Geng Shuang, a declarat în consiliu că Beijingul pledează pentru „non desfășurarea de arme nucleare în străinătate de către toate statele care dețin arme nucleare și retragerea armelor nucleare desfășurate”.

În discursul de vineri, Lukașenko a cerut, de asemenea, o încetare imediată, necondiționată a focului în războiul din Ucraina, avertizând că Rusia va fi obligată să folosească „cea mai teribilă armă” dacă se va simți amenințată.

„Este imposibil să înfrângi o putere nucleară. Dacă conducerea rusă înțelege că situația amenință să provoace dezintegrarea Rusiei, va folosi cea mai teribilă armă. Acest lucru nu poate fi permis", a spus el.

Kremlinul a salutat propunerea de încetare a focului a lui Lukașenko și a spus că Putin și Lukașenko vor avea ocazia să o discute săptămâna viitoare, dar că situația din Ucraina nu s-a schimbat.

Ucraina a respins anterior oferta Minskului de a intermedia pacea. Rusia a folosit Belarusul ca rampă de lansare pentru invazia sa în februarie anul trecut, iar Kievul spune că Rusia continuă să folosească spațiul aerian din Belarus pentru atacuri cu drone și rachete împotriva Ucrainei.

Belarusul a spus că nu va intra în război, dar organizează în mod regulat exerciții militare comune de antrenament cu forțele rusești.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG