Linkuri accesibilitate

UE: Belarus „disprețuiește flagrant drepturile omului” prin noile sentințe împotriva liderilor opoziției


Maxim Znak a fost condamnat la 10 ani de închisoare iar Maria Kaleșnikava la 11 ani. Ei se află în arest din septembrie 2020. Cei doi au apărut luni în fața unui tribunal din Minsk.
Maxim Znak a fost condamnat la 10 ani de închisoare iar Maria Kaleșnikava la 11 ani. Ei se află în arest din septembrie 2020. Cei doi au apărut luni în fața unui tribunal din Minsk.

Reprezentanții opoziției din Belarus Maria Kaleșnikava și Maxim Znak au primit, luni, condamnări de 11, respectiv 10 ani de închisoare pentru infracțiuni de conspirație descrise drept „acuzații fabricate” de către reprezentanții SUA.

Uniunea Europeană „deplânge lipsă continuă și flagrantă de respect față de drepturile omului și libertățile fundamentale arătată de regimul de la Minsk”, arată o declarație a reprezentanților Uniunii Europene. Marea Britanie a descris sentința drept un „atac la adresa celor care apără democrația și libertățile”. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Germaniei a declarat că sentințele sunt un exemplu al „opresiunii și intimidării continue pe care regimul din Belarus o aplică opoziției și societății civile”.

Cei doi sunt acuzați pentru „acțiuni menite să ducă la preluarea puterii de opoziția din Belarus, pentru apeluri la acte care ar fi pus în pericol siguranța națională și pentru intenția de formare a unui grup extremist”. Kaleșnikava și Znak, care fac parte din Consiliul de coordonare a opoziției din Belarus, au negat acuzațiile și le-au descris drept motivate politic.

Cerem eliberarea imediată a Mariei și lui Maxim, care nu se fac vinovați de nimic. Este vorba despre terorizarea celor care îndrăznesc să se opună regimului”, a transmis, din exil, lidera opoziției Svetlana Țihanovskaia.

Viktor Babarika, un alt lider al opoziției din Belarus, condamnat și el la 14 ani de închisoare pentru acuzații similare, a transmis pe contul de Telegram că cei doi vor face recurs la decizia de luni.

Maria Kaleșnikava a fost reținută acum un an, în 7 septembrie, și a fost dusă de forțe de ordine mascate la granița cu Ucraina, dar a refuzat să părăsească țara și și-a rupt pașaportul. A fost transportată înapoi la Minsk și arestată. Avocatul Maxim Znak a fost arestat în 9 septembrie 2020. El a fost ridicat de forțe de ordine mascate din unul dintre sediile opoziției din Belarus.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG