Linkuri accesibilitate

Lukașenko primește arme de la Putin în schimbul uniunii politice și economice cu Rusia


Președintele rus Vladimir Putin (stânga) și președintele belarus Alexandr Lukașenko urmează să se ântâlnească, din nou, în 9 septembrie, la Moscova. Uniunea dintre cele două țări pare tot mai probabilă.
Președintele rus Vladimir Putin (stânga) și președintele belarus Alexandr Lukașenko urmează să se ântâlnească, din nou, în 9 septembrie, la Moscova. Uniunea dintre cele două țări pare tot mai probabilă.

Autocratul Alexandr Lukașenko, a cărui prezență în fruntea Belarusului este contestată de Opoziția belarusă și de Occident, spune că țara sa va primi în curând un transport militar cu echipamente din Rusia.

În opinia lui, transportul reprezintă dovada evidentă a sprijinului permanent pe care Moscova îl acordă Minskului și lui personal, în ciuda criticilor care-i sunt aduse pentru reprimarea violentă a disidenței împotriva sa.

Lukașenko a declarat miercuri la Babruisk, oraș din regiunea Mogilev, aflată în restul Belarusului, că zeci de avioane și sisteme de apărare aeriană, inclusiv „probabil” sisteme de rachete S-400, vor fi livrate din Rusia vecină către Belarus „în viitorul apropiat”.

Autocratul de la Minsk a confirmat, de asemenea, zvonurile că urmează să aibă o întâlnire la Moscova pe 9 septembrie cu omologul său rus, Vladimir Putin, privind uniunea dintre cele două țări.

Potrivit lui Lukașenko, după ce 28 de hărți rutiere între cele două țări vor fi aprobate de cei doi lideri, acestea vor fi semnate de el și de Putin în octombrie-noiembrie.

Lukașenko a pozat multă vreme în oponent la presiunea Moscovei de a fuziona cu Belarusul într-un așa-zis stat al Uniunii, în cadrul unui acord bilateral vechi de decenii care prevede o uniune cu legături politice, economice și de securitate mai strânse între cele două națiuni.

Dar anul de proteste în stradă, în care-i este contestată autoritatea și legitimitatea de președinte al țării, l-au pus pe Lukașenko în postura de a apela din ce în ce mai mult la sprijinul lui Putin.

Națiunile occidentale au refuzat să-l recunoască pe Lukașenko ca președinte legitim și i-au sancționat guvernul pentru reprimarea brutală a politicienilor și în general a oricărei opoziții anti-Lukașenko, a presei independente, a grupurilor pentru drepturile omului și a societății civile.

Lukașenko a declarat pe 1 septembrie că o integrare mai profundă cu Rusia nu va pune în pericol suveranitatea țării.

„Ne construim legăturile ca două state suverane", a spus el, adăugând că „nu este nevoie să distrugem suveranitatea și independența celor două națiuni".

Forțele ruse și belaruse sunt pregătite să organizeze exerciții militare comune la sfârșitul acestei luni.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG