Linkuri accesibilitate

Belarus | Nou atac asupra libertății presei: post de știri blocat, descinderi ale poliției, redactori arestați


Yahor Martsinovich a fost scos din casă în cătușe.
Yahor Martsinovich a fost scos din casă în cătușe.

Autoritățile din Belarus au blocat pagina de internet a unuia dintre cele mai populare posturi de știri independente din țară, Nasha Niva. Mai mulți jurnaliști au fost reținuți și birourile postului media au fost percheziționate pe 8 iulie.

Ministerul Informațiilor din Belarus a anunțat restricții în accesarea paginii web Nasha Niva în dimineața de dinaintea perchezițiilor. Anunțul a citat un ordin al biroului Procurorului general în temeiul art. 38 al legii mass-media. Potrivit Freedom House, acest articol nu necesită o cale legală suplimentară pentru a fi implementat și nu permite apelul sau contestarea.

Yahor Martsinovich, editorul-șef de la Nasha Niva, a fost arestat și condus în cătușe de acasă la poliție. Andrey Skurko, unul dintre colegii lui Martsinovich, a fost și el adus la sediul poliției pentru chestionare.

Publicația Nisha Neva a fost lansată în 1991, ca urmaș al ziarului literar și intelectual cu același nume fondat în 1906. În ultimii zece de ani, Nasha Niva a devenit o sursă principală pentru știri independente într-un peisaj media extrem de cenzurat. Nasha Niva sunt critici vocali ai președintelui Lukașenko.

Ofițerii de la Ministerul de Interne au intrat în birourile de contabilitate ale postului media și au confiscat mai multe documente.

În septembrie, oficialii din Belarus au lansat un proces de defăimare împotriva lui Yahor Martsinovich. Zeci de posturi media și site-uri de știri au protestat față de această acțiune. Cazul este bazat pe o mărturie publicată de către Nasha Niva, în care un fost deținut a spus că a fost bătut în arest de către Alyaksandr Barsukou, ministrul adjunct de interne.

Natallya Lubneuskaya, jurnalista de la Nasha Niva împușcată în august 2020.
Natallya Lubneuskaya, jurnalista de la Nasha Niva împușcată în august 2020.

În aceeași perioadă, redacția lui Martsinovich a primit o amendă pentru că nu a raportat suficient de repede rănile unui reporter care a fost împușcat în picior de către polițiști.

Corespondenta Nasha Niva, Natallya Lubneuskaya, a petrecut 38 de zile în spital după ce a fost împușcată în picior. Ea transmitea de la protestele din august, de după alegerile adjudecate abuziv de Lukașenko.

Acțiunile de joi ale poliției și blocarea site-ului vin pe un val de represiune organizată de guvernul din Belarus. În august 2020, alegerile prezidențiale din Belarus au fost extrem de disputate, iar guvernele vestice contestă rezultatul care i-a acordat lui Aleksandr Lukașenko cel de-al șaselea mandat. Liderii opoziției sunt fie arestați, fie în exil, iar presa independentă este anihilată pas cu pas.

XS
SM
MD
LG