Linkuri accesibilitate

Belarus | Candidatul prezidențial Viktor Babarika a fost condamnat la 14 ani de închisoare


Viktor Babarika a fost arestat în iunie 2020, când încerca să își depună candidatura la alegerile câștigate ulterior de liderul autoritar al țării, Alexandr Lukașenko.
Viktor Babarika a fost arestat în iunie 2020, când încerca să își depună candidatura la alegerile câștigate ulterior de liderul autoritar al țării, Alexandr Lukașenko.

Un tribunal din Belarus l-a condamnat pe fostul candidat la alegerile prezidențiale din 2020, Viktor Babarika, la 14 ani de închisoare pentru acuzații de corupție. Avocații acestuia au declarat că acuzațiile au fost fabricate, pentru a-i zădărnici acestuia ambițiile politice.

Babarika, fost președinte al Belgazprombank, bancă deținută de Rusia, a fost arestat în iunie 2020, când încerca să își depună candidatura la alegerile câștigate ulterior de liderul autoritar Alexandr Lukașenko. Rezultatele au fost contestate de opoziția și societatea civilă din Belarus și de Occident pe baza acuzațiilor de fraudă masivă.

Procurorul de caz a cerut o pedeapsă de la 15 ani de închisoare pentru luare de mită și spălare de bani pentru Babarika și pedepse între trei și șase ani pentru celelalte persoane cercetate în acest caz.

În declarația finală, susținută în fața instanței în 28 iunie, Babarika a declarat că acuzațiile de corupție împotriva sa au fost inventate și s-a declarat nevinovat.

Nu-mi pot recunoaște vinovăția pentru o crimă pe care nu am comis-o. Nu mi-e rușine de nimic, pentru că nu am făcut nimic ilegal, nici măcar ceva apropiat de un lucru ilegal. Sunt convins că am fost întotdeauna corect și nu am desfășurat niciodată activități care să încalce legile Belarusului", a spus acesta. El a adăugat că copiii săi i-au spus „cele mai importante cuvinte” înainte de înfățișare: „Nu ne este rușine de tatăl nostru”. Spre deosebire de sesiunile anterioare, publicului i s-a permis să participe la ultima audiere. Cei prezenți au izbucnit în aplauze la finalul declarației.

Împreună cu Babarika au mai foste acuzate alte șapte persoane. Cu trei zile înainte de arestarea acestuia, anul trecut, autoritățile din Belarus au preluat controlul asupra Belgazprombank și au reținut mai mulți directori sub acuzații de evaziune fiscală și spălare de bani.

Procesul a fost judecat de judecători ai Curții Supreme din Belarus, o decizie criticată de Babarika și echipa sa de apărători, care au spus că le este astfel refuzată orice șansă de recurs în cazul unui verdict de vinovăție.

Lukașenko a fost declarat învingător al alegerilor din august 2020, declanșând proteste la care au participat zeci de mii de persoane care au susținut că votul a fost trucat. A urmat represiunea protestatarilor, iar Babarika nu este singurul opozant al regimului care a fost arestat și acuzat pentru infracțiuni contestate. Unii lideri ai opoziției au reușit să părăsească țara.

Luni, Lituania a acordat „opoziției democratice din Belarus” condusă de Svetlana Țihanovskaia, care se află în această țară din august 2020, statut oficial.

Astăzi, reprezentanța democratică a Belarusului în Lituania este o instituție acreditată", a declarat ministrul de externe Gabrielius Landsbergis la Vilnius, în 5 iulie.

Nu este vorba despre o reprezentanţă diplomatică, precizează autoritățile din Lituania, ci de un mesaj simbolic de recunoaştere legală a societăţii civile din Belarus și a eforturilor acesteia către democrație.

XS
SM
MD
LG