Linkuri accesibilitate

Belarus trimite după gratii mai mulți lideri ai opoziției înainte de alegeri


Un protestat ține un portret al președintelui Lukașenko cu mesajul „Opriți criminalul" în timp ce strânge semnături pentru opoziție
Un protestat ține un portret al președintelui Lukașenko cu mesajul „Opriți criminalul" în timp ce strânge semnături pentru opoziție

Mikalay Statkevich, o figură proeminentă a opoziției din Belarus, și mai mulți bloggeri au fost condamnați la 15 zile de închisoare în cadrul unei operațiuni mai largi de represiune asupra vocilor critice demarată în țară înainte de alegeri.

Statkevich era deja condamnat la închisoare pentru perioada 1 - 15 iunie pentru că a luat parte la un eveniment „neautorizat" al opoziției în Minsk pentru a strânge semnături pentru petiții de susținere a unor posibili candidați în alegerile ce urmează.

Adunări ale opoziției sau manifestații de susținere a unor potențiali candidați au atras mii de persoane în Belarus în ultime săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din august în care liderul autoritar Aleksandr Lukașenko vrea să obțină cel de-al șaselea mandat.

Zeci de activiști și politicieni au fost hărțuiți sau arestați.

Soția lui Statkevich, Maryna Admovich, a scris pe Facebook că în 15 iunie soțul său a fost condamnat la alte 15 zile de închisoare în absența unui avocat.

Stakevich, care l-a contracandidat pe Lukașenko în 2010 într-un scrutin marcat de acuzații de fraudă, nu are dreptul de a candidat în alegeri. El a fost condamnat în trecut la 6 ani de închisoare fiind eliberat în 2015.

De asemenea, pe 15 iunie, bloggerii Eduard Palchys, Uladzimer Tsyhanovich și Mikalay Maslouski au fost condamnați la 15 zile de închisoare pentru că au luat parte la un eveniment „neautorizat".

Un alt activist, Syarhey Tsikhanouski, un vlogger trimis după gratii care dorea să candideze în alegerile din august, riscă până la trei ani de închisoare pentru că a organizat adunări pro-democrație.

De când candidatura lui Tsikhanouski a fost respins, soția sa, Svetlana, încearcă să se înscrie în alegeri după ce a adunat cele 100.000 necesare pentru validare.

Autoritățile îl mai investighează și pe fostul director general al Belgazprombank, Victor Babaryka, care a demisionat de la conducerii băncii pentru a îl contracandida pe Lukașenko.

Pe 15 iunie, autoritățile au preluat controlul asupra băncii, care este filială locală a Gazprombank, într-o anchetă largă de spălare de bani și corupție care a dus deja la arestarea a 15 oficiali.

Babryka a spus că ancheta are rolul de a pune presiune politică asupra sa.

Aleksandr Lukașenko conduce cu o mână forte Belarusul din 1994, fiind și singurul președinte din istoria acestei țări. Stilul său autoritar în care domină fostul stat sovietic i-a adus și reputația de „ultimul dictator al Europei". Din 2006 și până în prezent, Uniunea Europeană și Statele Unite au impus și ridicat în repetate rânduri sancțiuni împotriva lui Lukașenko și alți oficiali de vârf din Belarus pentru încălcarea drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG