Linkuri accesibilitate

Belarusul a prelungit arestarea Sofiei Sapega, prietena jurnalistului Roman Protasevici


Studenta Sofia Sapega într-o expoziție din Göteborg, Suedia, în 2019.
Studenta Sofia Sapega într-o expoziție din Göteborg, Suedia, în 2019.

Un tribunal din Belarus a prelungit mandatul de arestare preventivă a Sofiei Sapega, iubita jurnalistului Roman Protasevici.

Cei doi au fost arestați după ce liderul de la Minsk, Alexandr Lukașenko, a deturnat un avion de linie cu puțin timp să iasă din spațiul aerian al țării și care zbura de la Atena la Vilnius.

Mama Sofiei a declarat pentru agenția de știri Deutsche Welle pe 23 septembrie că fiica ei va rămâne în arest la domiciliu până pe 25 decembrie, potrivit unei hotărâri judecătorești.

Ea a spus că vorbește zilnic cu fiica ei care abordează situația în care se află „filosofic”, în speranța ca totul se va rezolva în final.

Sapega, cetățean rus care a trăit cea mai mare parte a vieții sale în Belarus, și Protasevici, cetățean belarus, au fost mutați din închisorile în care aflau în arest la domiciliu pe 25 iunie.

Cei doi tineri au fost arestați pe 23 mai după ce Belarusul a trimis un avion militar pentru a escorta un zbor de pasageri Ryanair și a-l forța să aterizeze pe aeroportul din Minsk, acțiune pe care comunitatea internațională a considerat-o „deturnare de stat”.

După aterizarea avionului, oamenii legii i-au arestat pe cei doi tineri.

Protasevici este acuzat că s-ar afla în spatele protestelor care au urmat alegerilor prezidențiale din august trecut.

Opoziția și comunitatea internațională spun că aceste alegeri au fost fraudate masiv de Lukașenko, motiv pentru care oamenii au ieșit în stradă cu zecile de mii în toată țara, zi de zi, timp de aproape un an ca să ceară reluarea lor.

Numai că infracțiunea care îi este atribuită tânărului acuzat că s-ar afla în spatele acestor „tulburări sociale” poate fi pedepsită cu până la 15 ani de închisoare.

De fapt, Roman Protasevici a fost administrator al canalului Telegram Nexta-Live, extrem de deranjant pentru regimul de la Minsk, pentru că oamenii s-au organizat prin intermediul său pentru a ieși la proteste împotriva celui care se află din 1994 neîntrerupt la putere: autocratul Alexandr Lukașenko.

Acuzațiile împotriva Sofiei Sapega sunt și mai neclare, pentru că detaliile care să contureze profilul său infracțional nu au fost făcute publice.

În schimb, autoritățile au lansat un videoclip cu Sapega, o studentă la Drept aflată la masterat, care arată că fata ar fi editorul Cărții Negre a Belarusului, un canal Telegram care a făcut publice informații despre oficialii din domeniul securității statului.

Pe tiparul fratelui rus, Belarusul a desemnat canalul respectiv ca extremist.

Criticii lui Lukașenko spun, însă, că fata a făcut declarațiile sub constrângere și că nu ar avea absolut nicio legătură cu acțiunile care-i sunt atribuite, singura sa culpă fiind faptul că este iubita lui Protasevici și, așa cum a spus mama ei la momentul arestării, „s-a aflat la locul nepotrivit”.

Regimul lui Lukașenko este supus sancțiunilor de UE și SUA pentru reprimarea cu brutalitate a opoziției politice și a presei independente după controversatele alegeri din august 2020.

Protestatarii spun că alegerile au fost fraudate, în timp ce UE, Statele Unite și alte țări occidentale au refuzat să recunoască rezultatele oficiale ale votului și nu-l consideră pe Lukașenko lider legitim al țării.

Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și Canada au aplicat mai multe rânduri de sancțiuni Belarusului, ca răspuns la represiunea crescândă împotriva opoziției politice și a presei libere.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG