Linkuri accesibilitate

Justiția rusă a decis extrădarea unui activist belarus la Minsk


Vadim Duboieski, un muzician de 31 de ani, a fost arestat de autoritățile belaruse pentru că a participat la protestele anti-Lukașenko și bătut cu sălbăticie de poliție. Tânărul a fugit din țară și prins de autoritățile rusești la granița cu Ucraina.
Vadim Duboieski, un muzician de 31 de ani, a fost arestat de autoritățile belaruse pentru că a participat la protestele anti-Lukașenko și bătut cu sălbăticie de poliție. Tânărul a fugit din țară și prins de autoritățile rusești la granița cu Ucraina.

Un tribunal rus a ordonat extrădarea unui activist din Belarus la Minsk, unde este acuzat că a participat la proteste împotriva autocratului belarus Alexandr Lukașenko.

Sora lui Vadim Duboieski a declarat pentru RFE / RL că instanța regională din Belgorod a respins pe 9 septembrie recursul său împotriva ordinului de extrădare emis de Procuratura Generală a Rusiei.

Sora activistului, avocatul lui intenționează să conteste decizia la o instanță superioară din Moscova.

Avocatul va cere, de asemenea, Curții Europene a Drepturilor Omului să blocheze extrădarea, pe motiv că va fi torturat dacă va fi trimis în Belarus, a spus ea.

Duboieski, un chitarist în vârstă de 31 de ani al unui grup de hardcore punk, a fost arestat în Brest, oraș din vestul Belarusului în august 2020, pe fondul unor demonstrații de masă fără precedent care cereau demisia lui Lukașenko.

Protestele au izbucnit după alegerile prezidențiale din august trecut pe care Lukașenko a susținut, dar despre care Opoziția spune că au fost fraudate masiv.

Duboieski și alți câțiva activiști au fost reținuți trei zile, timp în care și el și alți reținuți au fost bătuți cu sălbăticie iar apoi au fost obligați să semneze un document în baza căruia spuneau că nu au de făcut nicio plângere împotriva poliției, spun rudele tânărului.

Medicii care l-au examinat ulterior au confirmat că a fost bătut cât s-a aflat în custodia poliției.

A fost eliberat după o săptămână, cu condiția să nu părăsească Brestul, dar a fugit în Rusia la mijlocul lunii octombrie.

Grănicerii ruși l-au reținut în Belgorod în aprilie anul acesta pentru că ar fi traversat ilegal frontiera ruso-ucraineană.

Tânărul ar putea primi până la opt ani de închisoare dacă va fi condamnat în Belarus.

Protestele în masă împotriva lui Lukașenko au fost reprimate brutal și zecii de mii de oameni au fost închiși. Cea mai mare parte din conducerea Opoziției a fost închisă sau forțată să aleagă calea exilului.

Mai mulți protestatari au fost uciși și mii de oameni arestați în timpul demonstrațiilor în masă la care s-a cerut demisia lui Lukașenko, aflat la putere neîntrerupt din 1994. De asemenea, organizațiile pentru drepturile omului au făcut publice rapoarte despre cazuri foarte credibilie de tortură a celor reținuți. Drept urmare, autoritățile din Belarus au închis organizațiile neguvernamentale și publicațiile care au dat publicității aceste rapoarte.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG