Linkuri accesibilitate

Belarusul mobilizează rezerviștii împotriva demonstranților. Poliția intensifică reținerile în rândul Opoziției


 Demonstrații la Minsk
Demonstrații la Minsk

Autoritățile din Belarus au intensificat reținerile făcute în rândul organizatorilor de proteste din rândul Opoziției, în timp ce Ministerul Apărării a anunțat că unele unități ale forțelor armate din Belarus vor fi plasate în alertă totală, cu mobilizarea inclusiv a rezerviștilor.

Decizia urmează unui weekend în care președintele de cinci mandate, Aleksandr Lukașenka, a arătat că este din ce în ce mai hotărât să rămână la putere, în ciuda furiei publice care a adus în strată peste 100.000 de manifestanți anti-guvernamentali la Minsk pe 23 august.

Lukașenka a ordonat armatei să se pregătească de luptă, lansând posibilitatea ca armata să poată dezlănțui o represiune mult mai temută și sângeroasă pentru a suprima valul fără precedent de proteste stradale din toată țara.

Ministerul Apărării a declarat luni, pe 24 august, că rezerviștii erau mobilizați, deoarece părți ale armatei erau în alertă ridicată în ceea ce a fost descris ca a treia etapă a verificării pregătirii armatei pentru luptă.

Operațiunea, începută luni la cererea ministrului Apărării din Belarus, este condusă de șeful Statului Major General.

„Inspecția va implica punerea anumitor unități militare în cel mai înalt nivel gradul de pregătire în luptă cu apelarea rezerviștilor ", se arată într-un comunicat al ministerului.

Se presupune că armata belarusă a efectuat un exercițiu tactic pe scară largă în regiunea Hrodna, lângă granița cu Lituania.

În acest timp, scriitoarea Svetlana Alexievici, laureata premiului Nobel pentru Literatură pe 2015, va fi audiată ca martor, miercuri, de o comisie de anchetă desemnată de regimul Lukașenka, a cărei activitate s-a soldat până acum cu reținerea a doi dintre liderii opoziției.

Alexievici este o susținătoare a liderei opoziției din Belarus, Svetlana Țihavovskaia, și face parte din Consiliul de Coordonare, organizația în care s-au reunit liderii celor care reclamă fraudarea alegerilor prezidențiale de la 9 august (care l-au indicat câștigător cu 80% pe Aleksandr Lukașenka) și care se află în fruntea protestelor față de președintele aflat la putere de la mijlocul anilor 90.

XS
SM
MD
LG