Linkuri accesibilitate

Accesul în regiunea Belgorod din Rusia, strict limitat. Un atac rusesc avariază infrastructura din regiunea Sumîi


O casă din satul Novaia Tavoljanka, regiunea Belgorod, distrusă de bombardamente pe 15 iulie 2024.
O casă din satul Novaia Tavoljanka, regiunea Belgorod, distrusă de bombardamente pe 15 iulie 2024.

La granița cu Ucraina, în regiunea Belgorod din Rusia, intrarea va fi restricționată începând de marți, în 14 zone supuse atacurilor puternice din partea forțelor Kievului, anunță autoritățile rusești.

Guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, a declarat că restricțiile se aplică localităților „unde situația operațională aferentă este extrem de dificilă”, potrivit agenției de știri Interfax, preluată de Reuters.

Măsura urmează ordinului Kremlinului de a proteja teritoriul rus de atacurile ucrainene și de a securiza zonele și facilitățile, astfel încât acestea să fie dincolo de raza de acțiune a focului ucrainean.

În conformitate cu restricțiile, punctele de control urmează să fie înființate în afara localităților, transportul public este interzis și oricine dorește să viziteze trebuie să anunțe autoritățile locale în avans.

„Intrarea va fi permisă numai adulților de sex masculin cu reguli stricte: în vehicule blindate cu echipament electronic militar și în îmbrăcăminte și căști antiglonț, însoțiți de militari sau oficiali locali”, a spus Viaceslav Gladkov.

Gladkov nu a spus în mod explicit că civilii sunt evacuați, dar a spus că este „inacceptabil” să se permită femeilor și copiilor să intre în zonele restricționate.

Ucraina atacă zilnic cu drone regiunile de frontieră sudice ale Rusiei.

Forțele ruse au lansat o incursiune transfrontalieră în luna mai în zone din regiunea ucraineană Harkov, vizavi de regiunea Belgorod, iar armata a preluat controlul asupra mai multor orașe și sate.

Scopul ofensivei rusești a fost acela de a crea o „zonă tampon” care să împiedice atacurile ucrainene asupra regiunii Belgorod.

Infrastructură avariată în Sumîi

În Ucraina, un atac aerian rusesc a avariat o instalație energetică din regiunea Sumîi din nordul Ucrainei, întrerupând alimentarea cu energie electrică a 50.400 de consumatori, au declarat oficialii ucraineni.

Ministerul Energiei, care a raportat întreruperi de curent, transmite că, până la orele amiezii, furnizarea energiei electrice a fost reluată pentru aproximativ 24.500 de consumatori.

Potrivit informațiilor oficiale, nu au existat victime în atac, a declarat administrația militară a regiunii pe aplicația de mesagerie Telegram.

Forțele aeriene ucrainene au declarat pe Telegram că sistemele sale de apărare aeriană au distrus șapte din cele opt drone pe care Rusia le-a lansat peste noapte.

Rusia a lansat, de asemenea, o rachetă aeriană ghidată Kh-69, au declarat forțele aeriene, dar au adăugat că, în urma contramăsurilor forțelor sale, racheta „nu și-a atins ținta”.

La rândul său, ministerul Apărării din Rusia a transmis marți că armata a doborât 25 de drone ucrainene peste noapte în vestul țării și deasupra Crimeei.

„În noaptea trecută, sistemele de apărare aeriană de serviciu au interceptat și distrus două UAV-uri deasupra regiunii Briansk și două deasupra regiunii Belgorod, precum și 21 de UAV-uri deasupra teritoriului Republicii Crimeea și a apelor Mării Negre”, a declarat ministerul într-o postare pe Telegram.

Ministerul anunțase luni că a doborât 85 de drone ucrainene peste noapte, distrugând 47 în regiunea Rostov, care se învecinează cu Ucraina.

Autoritățile din orașul rusesc Tuapse de la Marea Neagră din regiunea Krasnodar au anunțat luni că resturile unei drone doborâte au declanșat un incendiu la o rafinărie de petrol și au ucis o persoană.

La sfârșitul lunii trecute, Moscova a acuzat Ucraina că a atacat Crimeea folosind rachete americane, ucigând cel puțin patru persoane, inclusiv doi copii, și rănind peste 150.

Ucraina și-a intensificat atacurile asupra teritoriului rus în acest an, vizând atât siturile energetice despre care spune că alimentează armata rusă, cât și orașele și satele de peste graniță.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG