Linkuri accesibilitate

Știai că poți merge la sală din banii pe care ar trebui să îi dai statului? Toate beneficiile angajaților români în 2023


Angajații din România au dreptul la beneficii și deduceri suplimentare pentru sănătate, pensii facultative, abonamente la săli de sport, concedii sau hrană.
Angajații din România au dreptul la beneficii și deduceri suplimentare pentru sănătate, pensii facultative, abonamente la săli de sport, concedii sau hrană.

Din ianuarie, angajații primesc o serie de beneficii legale și pot solicita angajatorului să le introducă în contabilitate. Cumulat, ca să se scadă integral din impozitele și contribuțiile datorate statului, beneficiile nu pot depăși 33% din salariul brut.

Beneficiile și deducerile legale sunt prevăzute în codul fiscal aprobat pentru 2023 și iau în considerare veniturile obținute de angajați începând cu luna ianuarie.

În acest moment sunt în vigoare următoarele beneficii:

  • Deducere de maxim 400 euro pe an pentru abonamentele la sala de sport. Deducerea se acordă cu condiția ca activitățile sportive ale angajaților să aibă loc în baze sportive, cluburi sportive sau în centre de fitness;
  • Deducere de maxim 400 de euro pe an pentru contribuțiile la un fond de pensii facultative;
  • Deducere de maxim 400 euro pe an pentru plata primelor de asigurare voluntară de sănătate, precum şi pentru serviciile medicale furnizate sub formă de abonament;
  • 100 RON pe lună pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani înscris într-o unitate de învățământ. Suma poate fi dedusă din salariu doar de către unul dintre părinți;
  • Maxim 400 RON pe lună acordate prin contract de muncă angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă, pentru cheltuieli cu utilitățile, abonamentul de date, cumpărarea mobilierului şi a echipamentelor de birou la locul activității remote. Sumele sunt acordate fără a fi nevoie de prezentarea documentelor justificative.
  • Deducere cu valoarea unui salariu mediu brut pe țară (6.789 RON în 2023) pentru servicii turistice sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului. Acesta se acordă doar cu acceptul angajatorului pentru angajaţii proprii şi membrii de familie ai acestora;
  • Deducere pentru contravaloarea hranei oferită de către angajator pentru angajaţii proprii, în limita unui tichet de masă/persoană/zi lucrată la birou sau prin telemuncă. Valoarea unui tichet de masă în februarie 2023 este de 30 de lei. Angajații care primesc tichete de masă nu au acest beneficiu.

De asemenea, persoanele cu salarii mici, maxim 5.000 RON brut, au dreptul la următoarele deduceri personale:

  • 15% din salariul de bază minim brut pe țară, deducere în valoare de 450 RON în 2023, pentru angajații mai tineri de 26 de ani;
  • 20% din salariul minim brut pe țară, deducere în valoare de 600 RON în anul 2023, pentru angajații care au salariul minim brut și nu au persoane în întreținere.
  • Între 25% și 45% din salariul minim brut pe țară, adică între 750 RON și 1350 RON, pentru angajați cu persoane în întreținere. Suma deducerii personale crește dacă angajatul are mai multe persoane în întreținere și odată cu creșterea salariului obținut.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG