Linkuri accesibilitate

BERD: Redresarea Ucrainei ar putea necesita 250 de miliarde de dolari. Registru al pagubelor produse de Rusia


Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare sugerează că va fi necesară o investiție suplimentară de aproximativ 50 de miliarde de dolari pe an, ținând cont de afluxul de capital străin, inclusiv de investiții private.
Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare sugerează că va fi necesară o investiție suplimentară de aproximativ 50 de miliarde de dolari pe an, ținând cont de afluxul de capital străin, inclusiv de investiții private.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a publicat un raport care arată că Ucraina va avea nevoie de aproximativ 250 de miliarde de dolari pentru redresarea sa pe o perioadă de cinci ani.

În paralel, liderii reuniţi la summit-ul Consiliului Europei din Islanda au convenit pentru crearea unui registru al pagubelor produse de Rusia în Ucraina.

Documentul BERD sugerează că va fi necesară o investiție suplimentară de aproximativ 50 de miliarde de dolari pe an, ținând cont de afluxul de capital străin, inclusiv de investiții private.

Raportul subliniază că majoritatea economiilor care ies din conflicte armate nu ating o pace susținută timp de cel puțin 25 de ani sau nu își revin complet la nivelurile de dinainte de război ale venitului pe cap de locuitor.

Interior dintr-o clădire a universităţii din Harkov, avariată în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, aşa cum arăta în februarie 2023.
Interior dintr-o clădire a universităţii din Harkov, avariată în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, aşa cum arăta în februarie 2023.

Cu toate acestea, studiul identifică că 29% dintre economii ating nivelurile de dinainte de război pe cap de locuitor în decurs de cinci ani.

Examinând modelele de reconstrucție de succes și extrapolând tendințele dinainte de război, raportul oferă perspective care ar putea ghida redresarea Ucrainei pe baza performanței economiilor similare afectate de război.

Pentru a obține redresarea în intervalul de timp prevăzut, economia Ucrainei ar trebui să crească cu 14% anual pe toată perioada.

Acest nivel de creștere ar ridica PIB-ul mediu al țării la 225 de miliarde de dolari, o creștere semnificativă de la aproximativ 150 de miliarde de dolari în 2022 la prețuri constante.

BERD, cel mai mare investitor instituțional din Ucraina, subliniază importanța unei implicări echilibrate atât a sectorului privat, cât și a celui public în reconstrucția postbelică.

Investițiile publice și private sunt privite ca fiind complementare, oferind nu numai sprijin financiar, ci și expertiză tehnologică, know-how de management și un accent pe eficiența costurilor.

BERD s-a angajat deja să investească 3,3 miliarde de dolari în Ucraina între 2022 și 2023.

Această investiție își propune să susțină economia, asigurând funcționarea continuă a sistemelor de energie electrică și de transport pe fondul invaziei Rusiei.

Registrul pagubelor produse de Rusia în Ucraina

În paralel, 40 de state reprezentate la summit-ul Consiliului Europei din Islanda şi-au dat acordul pentru a participa, acum sau în viitor, la crearea unui sistem prin care să poată fi calculate toate pagubele produse de Rusia în Ucraina.

Şase state reprezentate la summit, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia-Herţegovina, Serbia, Ungaria şi Turcia nu vor participa, cel puţin deocamdată, la proiect.

În schimb, UE, Japonia, Canada și SUA sunt de asemenea de acord să contribuie la realizarea „registrului pagubelor”, a anunțat Consiliul European.

Secretarul general al summit-ului, Marija Pejcinovic Buric, a transmis că decizia creării acestui sistem este una „istorică”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG