Linkuri accesibilitate

Betrice Mahler avertizează că numărul cazurilor noi este în realitate mai mare decât cel raportat


Betrice Mahler, managerul Spitalului Marius Nasta, București.
Betrice Mahler, managerul Spitalului Marius Nasta, București.

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, avertizează asupra creșterii numărului de cazuri de Covid 19, care ar fi mult mai multe decât cele raportate. Medicul estimează că, în realitate, sunt aproximativ 2000 de cazuri noi pe zi. Acest lucru s-ar datora faptului că sunt situații în care contacții persoanelor pozitive nu își fac testul, sau persoane simptomatice care refuză să meargă la spital.

„Eu aș înmulți cu 2 sau 3 numărul de cazuri raportate, pentru că o parte din persoanele care sunt confirmate au contacți, contacți care nu întotdeauna ajung să-și facă testul sau refuză să-și facă testul, pentru că știm că sunt și situații în care persoane care au simptomatologie stau acasă și refuză să ajungă într-un spital sau să-și facă testul de frica unei stigme pe care o are în acest moment”, a spus medicul Beatrice Mahler la Digi24.

Ca și alți medici, Beatrice Mahler spune că nu exclude un scenariu similar cu acela din Italia, ceea ce ar fi ”foarte trist, foarte dureros pentru noi”.

Și medicul Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara, a declarat pentru Europa Liberă că se teme de un astfel de scenariu. ”Mi-e frică că vom ajunge în situația Italiei în care pacienții nu mai aveau unde să se interneze, formele grave rămâneau acasă, decedau la domiciliu sau poate pe străzi sau pe coridoarele spitalelor.”

Secretarul de stat Raed Arafat a avertizat că sâmbătă numărul cazurilor noi se va apropia de 900 și că situația în secțiile de terapie intensivă începe să devină îngrijorătoare. În București, spitalele de terapie intensivă care primesc pacienți infectați cu COVID-19 nu mai au locuri.

”Matei Balș, Marius Nasta, Ana Aslan, nu mai au locuri. Dacă apare un caz, îl vom muta în afara Bucureștiului. Și spitalul din Ploiești este ocupat la capacitate maximă. Soluția este să creăm paturi de ATI, să aducem ventilatoare”, a spus Raed Arafat.

La rândul ei, Beatrice Mahler, atrage atenția că evoluția bolii este imprevizibilă și uneori foarte rapidă.

„Am avut pacienți care au venit, au fost internați în secție și evoluția a fost atât de rapidă, încât au decedat înainte de a ajunge în terapie intensivă, deși saloanele sunt pe același nivel. Decesul s-a produs brusc, fără să poți să-i faci ceva. Colegii din Terapie Intensivă spun că pacientul din terapie intensivă are câteodată o evoluție spre deces pe care nu poți să o prevezi ca în cazul altor afecțiuni”, a spus managerul Institutului „Marius Nasta”.

XS
SM
MD
LG