Linkuri accesibilitate

Interviu. Dr. Virgil Musta: Mi-e frică să nu ajungem ca în Italia cu oameni decedați pe străzi sau pe culoarele spitalelor


Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara,

O prognoză a guvernului arată că la jumătatea lunii august numărul de îmbolnăviri are putea ajunge la 1200-1.600 pe zi, dacă se continuă cu nerespectarea regulilor de protecție. Joi seară, Senatul a votat legea carantinei, dar va intra în vigoare abia săptămâna viitoare.

Medicul Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara, explică, într-un interviu pentru Europa liberă, că cifrele sunt alarmante și, probabil, numărul de cazuri va crește exponențial în perioada următoare, ceea ce va face ca sistemul de sănătate să clacheze.

”Mi-e frică că vom ajunge în situația Italiei în care pacienții nu mai aveau unde să se interneze, formele grave rămâneau acasă, decedau la domiciliu sau poate pe străzi sau pe coridoarele spitalelor.”

Se impun măsuri pentru a determina oamenii să respecte regulile, dar ele vin cam târziu, spune doctorul Virgil Musta, care crede că mesajele negaționiste și conspiraționiste au fost transmise de profesioniști.

Europa liberă: Domnule doctor, prognoza guvernului spune că numărul zilnic de cazuri ar putea ajunge între 1200 - 1.600 la jumătatea lunii august. Vi se pare un scenariu posibil?

Virgil Musta: ”Da, este posibil. Nu am datele și nu sunt epidemiolog să pot face calculele acestea, dar modul în care crește de la zi la zi numărul de cazuri este, într-adevăr, îngrijorător pentru că există riscul ca aceste cazuri să continue să crească. Sunt cifre alarmante, pentru că de la acest nivel de peste 700, în spitale e deja o problemă. Sunt zone unde nu mai sunt locuri pentru pacienții cu Covid, iar terapiile intensive sunt ocupate în proporție de 100%. Chiar și la noi, la spitalul Victor Babeș din Timișoara, 95% din locuri sunt ocupate, iar terapia intensivă este și ea ocupată.”

Europa liberă: Care credeți că este cauza principală a acestei situații? România, cel puțin așa în prima perioadă, primele două luni și jumătate, se descurcase relativ bine, deci ce s-a întâmplat?

Virgil Musta: ”Într-adevăr, evoluția pandemiei a fost foarte bine ținută sub control până în momentul când lumea nu a mai dorit să respecte regulile, până când au intervenit toate aceste teorii conspiraționiste că virusul nu mai există, că și dacă există este o formă ușoară de boală, că nu e nevoie să purtăm mască, că e rușine să purtăm mască, că libertatea noastră este afectată dacă purtăm mască. Din acel moment, astfel de promovări făcute de profesioniști, de specialiști în domeniu au reușit să convingă o mare parte din populația României, sau măcar o parte din populație, că nu este nevoie să respecte nicio regulă. Aceasta este cauza principală pentru care la ora actuală avem foarte mulți pacienți.”

Europa liberă: Care este explicația că astfel de teorii negaționiste, conspiraționiste au prins atât de mult în populație?

Virgil Musta: ”Sunt fenomene psiho-sociale aceste manifestări. Nu știu, cred că este parte de ignoranță, parte a unei educații precare. Au fost făcute foarte bine de oameni profesioniști, care știu exact să acționeze conform gândirii fiecărei categorii, a fiecărui grup-țintă căruia i se adresează. Pentru că ați văzut, sunt mai multe mesaje diferite- pentru unii de libertate, pentru alții lipsă de virus, pentru alții boala există, dar nu dă forme severe, e o oarecare gripă, poate o viroză.”

Europa liberă: Dumneavoastră v-ați confruntat cu astfel de pacienți, domnule doctor?

Virgil Musta: ”Am avut și noi pacienți care nu credeau în boală nici după ce s-au infectat. Adică: ”bun, eu am un virus, dar de ce mă internați că nu e mare lucru? Mă simt bine”. Au fost persoane care aveau simptomatologie și parcă nici atunci nu voiau să recunoască că ar fi o boală alarmantă. Din păcate, am avut și cadre medicale care considerau că virusul nu există și de aia nu s-au protejat. De aia nu au protejat nici pacienții și au infectat pe alții la nivelul spitalului, atât colegi cât și pacienți, după care în momentul când au avut posibilitatea, că legea le-a permis, a doua zi au solicitat externarea la domiciliu. Nici după boală ei nu erau convinși că trebuie să stea în spital și că noi îi facem bine internându-i și izolându-i în spital.”

Europa liberă: Credeți că, poate, la nivel de comunicare, guvernul, autoritățile, chiar și corpul medical ar fi trebuit să intervină mai din timp, să găsească alt tip de metode pentru a contracara acest val?

Virgil Musta: ”Nu știu, de exemplu, eu spun experiența mea. Zilnic am căutat să comunic prin intermediul mass-mediei și a grupului City-Doctors despre existența virusului, despre ce ar trebui să facem ca să prevenim și că singura noastră șansă este prevenția și nu tratarea în spital. Poate că dacă existau pârghii de constrângere a oamenilor de a respecta aceste reguli, dar se pare că, la un moment dat, în acest vid legislativ, tuturor le era frică să ia măsuri.”

Europa liberă: De ce? Care e explicația pe care o aveți?

Virgil Musta: ”Am văzut o serie de comentarii pe care le făceau diferiți avocați care acordau consultanță la televizor, în sensul că dacă ordonanțele și ordinele de ministru au fost desființate, în momentul în care obligi pacientul ești pasibil de pedeapsă. Și atunci nimeni nu a vrut să își mai asume - mă gândesc. Nu știu dacă a fost și o componentă politică, electorală, dar din punct de vedere al părții medicale ceea ce se întâmplă este un lucru foarte grav și foarte probabil că lucrurile au fost scăpate de sub control și este foarte greu ca să revenim într-un timp scurt.”

Europa liberă: Vi se pare că sunt scăpate de sub control în sensul în care în toată această perioadă de vid legislativ oamenii s-au externat sau nu au mai vrut să stea în izolare? Efectul acestei perioade se va vedea când anume și cum ar putea arăta el?

Virgil Musta: ”Efectul perioadei de când oamenii au posibilitatea să nu mai stea în izolare dacă sunt bolnavi, să se externeze dacă doresc, să nu mai respecte nicio regulă deja se vede, pentru că este motivul principal pentru care acum avem un număr mare de cazuri. Și va exploda peste una, două, trei săptămâni când creșterea numărului bolnavilor va fi exponențială și când sistemul de sănătate nu va mai putea face față. Mi-e frică că vom ajunge în situația Italiei în care pacienții nu mai aveau unde să se interneze, formele grave rămâneau acasă, decedau la domiciliu sau poate pe străzi sau pe coridoarele spitalelor.”

Europa liberă: Aveți o perspectivă destul de sumbră.

Virgil Musta: ”Eu în general am fost optimist și consider că încă mulți oameni sunt de partea celor care se protejează, doar că la ora actuală există o degringoladă în societate și, dacă observați, deja foarte multă lume nu mai știe ce să facă și nu respectă regulile, cred că unii și de rușine că li se atrage atenția: ”Cum? Dar tu chiar crezi în așa ceva?” Lucru care este foarte, foarte grav. Văzând evoluția în ultimele zile a pandemiei, sunt puțin optimist în viitorul nostru apropiat. În viitorul îndepărtat, consider totuși că trebuie să ne regrupăm și să revenim la măsurile necesare pentru a ține sub control pandemia.”

Europa liberă: Credeți, deci, că va urma o perioadă de vârf, probabil în luna august, după care s-ar putea stabiliza situația cu prețul unor măsuri restrictive sau cum anume?

Poate că lumea se va speria când va vedea efectiv ce se întâmplă, cum oamenii nu vor mai avea unde să se interneze, cum vor muri oameni. Din păcate, e puțin cam târziu.

Virgil Musta: ”Cu prețul unor măsuri restrictive, cu prețul unor acțiuni nepopulare, dar care până la urmă ne pot salva, pentru că dacă în continuare lumea nu va purta măști și nimeni nu controlează dacă se respectă sau nu se respectă aceste măsuri de prevenție, cele trei măsuri simple, în acel moment pandemia va continua. Dacă se intervine rapid, sub diferite forme, nu știu, nu sunt medic de sănătate publică ca să spun care este metoda optimă de a convinge lumea că trebuie să respecte aceste trei reguli, sunt convins că din nou vom reuși să ținem sub control pandemia. Poate prin măsuri restrictive, poate că lumea se va speria când va vedea efectiv ce se întâmplă, cum oamenii nu vor mai avea unde să se interneze, cum vor muri oameni. Din păcate, e puțin cam târziu, consider că acest sacrificiu e cam mare, dar poate că așa vom învăța și vom respecta totuși regulile.”

Europa liberă: Observăm că în spitale în ultimele două trei săptămâni apar noi focare și îmbolnăviri în rândul cadrelor medicale - vedem cazul de la Galați, vedem Ploieștiul, chiar și la Timișoara sunt cadre medicale infectate - care ar fi cauza? Nu se respectă regulile, protocoalele, e vorba de o neglijență? Nu se învăță din greșeli?

Virgil Musta: ”Eu cred că sunt cauze combinate. De exemplu, cazul de la Spitalul CFR a fost al unei asistente care nu a crezut că există virusul și nu s-a protejat nici pe ea și nu a protejat nici pe alții, nu a respectat măsurile de protecție. S-a creat un focar în spital, atât pentru pacienți, cât și pentru colegi. Este foarte dificil, pentru că dacă nu consideri că fiecare pacient este posibil Covid și nu ești echipat corespunzător și consideri că ești în zonă verde, dar există riscul ca și în zona verde să ajungă un pacient cu Covid, atunci te poți contamina. Testele nu sunt 100% sigure, există o marjă de eroare, există și posibilitatea ca pacientul când este testat să fie negativ și peste două zile să fie pozitiv. În momentul de față, cred că noi avem obligația să considerăm orice pacient potențial infectat cu Covid și să luăm măsurile corespunzătoare pentru că altfel ne vom contamina.”

Europa liberă: Care ar trebui să fie cuvântul de ordine în acest moment?

Virgil Musta: ”Cred că toată lumea ar trebui să fie responsabilă. Responsabilitate și solidaritate sunt cuvintele-cheie în acest moment.”

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG