Linkuri accesibilitate

Întâlnirea Biden - Duda. „Sprijinul Poloniei pentru Ucraina este cu adevărat extraordinar”


 Joe Biden a avut discuții cu omologul său polonez, Andrzej Duda, despre întărirea flancului estic al NATO în condițiile prelungirii invaziei rusești în Ucraina.
Joe Biden a avut discuții cu omologul său polonez, Andrzej Duda, despre întărirea flancului estic al NATO în condițiile prelungirii invaziei rusești în Ucraina.

Președintele american Joe Biden i-a mulțumit președintelui polonez Andrzej Duda pentru sprijinul acordat de Polonia poporului ucrainean.

Biden a numit sprijinul Poloniei pentru Ucraina „cu adevărat extraordinar” și a mulțumit țării pentru că a primit peste un milion de ucraineni. „Legătura dintre polonezi și americani este extrem de puternică și profundă”, a mai spus Biden.

Joe Biden a avut discuții cu omologul său polonez, Andrzej Duda, despre întărirea flancului estic al NATO în condițiile prelungirii invaziei rusești în Ucraina, transmite Casa Albă.

Biden se va întâlni marți cu Duda, înainte de a ține un discurs seara în fața Castelului Regal din Varșovia, în a doua sa vizită făcută în decurs de mai puțin de-un an, subliniind relația din ce în ce mai strânsă dintre SUA și Polonia, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă.

„Polonia a fost un jucător esențial”, a declarat reporterilor consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, marți dimineață, după ce Biden și echipa sa s-au întors în Polonia din călătoria lor surpriză cu trenul la Kiev.

El a vorbit de efortul făcut de Polonia pentru găzduirea unui număr mare de refugiați ucraineni, devenită în egală măsură un „centru logistic esențial pentru asistența militară care merge în Ucraina”. Polonia, a spus el, este o „voce puternică” în efortul Occidentului de a se asigura, ca parte a unui efort vestic unificat, că nu există fisuri, că Occidentul și coaliția mai mare de națiuni vor susține Ucraina împreună „atât timp cât este nevoie.”

Anul trecut, Biden a dat Poloniei ceea ce a cerut de multă vreme: o bază permanentă a SUA pe teritoriul său, unde forțele americane sunt acum în număr de 10.000. NATO a stabilit patru noi grupuri de luptă în sud-estul Europei, dublându-și forța totală pe flancul estic al alianței.

Sullivan a spus că desfășurarea militară va fi în fruntea agendei în discuțiile lui Biden cu Duda, dar nu a precizat dacă aceasta va implica anunțul de desfășurare ulterioară.

„Există problema mai amplă a poziției forțelor NATO și a angajamentului continuu al SUA de a juca un rol critic în apărarea aliaților din flancul estic, inclusiv a Poloniei”, a spus Sullivan.

„Așadar, președintele va avea ocazia să-și întărească mesajul fundamental de anul trecut că intenționează să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO și că o va face nu doar cu retorică, ci cu genul de acțiuni în care punem în aplicare cele necesare. capabilități.”

Vizita lui Biden vine într-un moment de creștere a asertivității poloneze ca urmare a crizei din Ucraina. Țara a promis public că își va crește cheltuielile pentru apărare de la 3% din PIB la 4% – cea mai mare contribuție din cadrul NATO. Miniștrii de rang înalt cred că anii în care au tras un semnal de alarmă cu privire la Rusia au fost justificați.

Viceprim ministrul Piotr Gliński a spus că Varșovia trebuie să urmeze o politică de consolidare militară pentru că „avem un inamic foarte agresiv” în Rusia și „singurul argument pe care îl înțeleg este puterea puterii”. Aliații săi cheie în acest efort sunt SUA și Marea Britanie și, într-o măsură mai mică, statele baltice.

Vizita lui Biden, a argumentat Gliński, este importantă pentru că a justificat „noua noastră politică de a fi independenți” în cadrul NATO . El a spus că aceasta arată că SUA au recunoscut importanța relației bilaterale, reflectând efortul Varșoviei în războiul din Ucraina. „Ei ne folosesc ca un hub și ne respectă poziția de partener.”

Oficialii polonezi se grăbesc să sublinieze că Biden a efectuat acum două vizite bilaterale semnificative la Varșovia în calitate de președinte, în timp ce singura sa călătorie în Germania de până acum a fost pentru summitul G7 din Bavaria de anul trecut.

Relațiile strânse cu SUA sunt, pentru partidul conservator al Poloniei, Lege și Justiție, o alternativă esențială la legăturile strânse cu Germania, criticată de Gliński pentru relația sa cu Rusia înainte de război. „Unul dintre motivele pentru care acest război este acum în Ucraina a fost falimentul politicii germane”, a spus viceprim-ministrul.

Deși Gliński a subliniat că Polonia trebuie să aibă un parteneriat puternic cu Germania, Varșovia trebuia să nu fie „la nivelul de dependență”, politică sau economică, justificând creșterea cheltuielilor pentru apărare, o politică guvernamentală pe care deputatul polonez Michał Jach, președintele apărării parlamentului. comitet, a spus că a fost doar din câțiva care au obținut sprijin pe tot spectrul politic.

Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Vladimir Putin în urmă cu un an a transformat relația dintre Washington și Varșovia, tensionată în primul an de președinție a lui Biden, din cauza regresului democratic al Poloniei, în special în ceea ce privește independența justiției și libertatea presei.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG