Linkuri accesibilitate

Biden, de acord ca Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune. „Rezolvăm asta acum”


Întrebat de reporteri, marți, dacă va permite Ucrainei să folosească astfel de rachete pentru a viza obiective militare din interiorul Rusiei, președintele SUA a spus: „Rezolvăm asta chiar acum”.
Întrebat de reporteri, marți, dacă va permite Ucrainei să folosească astfel de rachete pentru a viza obiective militare din interiorul Rusiei, președintele SUA a spus: „Rezolvăm asta chiar acum”.

Președintele Joe Biden a spus că administrația sa „lucrează” pentru a găsi o modalitate ca Ucraina să poată folosi în interiorul Rusiei arme cu rază lungă de acțiune fabricate de Statele Unite. Declarația lui Biden a provocat furie la Kremlin.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut în mod repetat ridicarea restricțiilor asupra armelor cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident, astfel încât forțele sale să poată lovi aerodromurile, depozitele de muniții și centrele de comandă din interiorul Rusiei.

Întrebat de reporteri marți dacă va permite Ucrainei să folosească astfel de rachete pentru a viza obiective din interiorul Rusiei, a spus: „Rezolvăm asta chiar acum”.

Comentariile sale au urmat unei evaluări făcute de SUA conform căreia Iranul a furnizat rachete Rusiei.

Declarațiile au atras condamnarea rapidă a Kremlinului. Viaceslav Volodin, șeful Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului țării, a declarat că o astfel de mișcare ar face din SUA și aliații săi participanți la război și ar determina Rusia să desfășoare arme mai puternice.

Permisiunea acordată Ucrainei de a folosi rachete fabricate în Statele Unite, capabile să lovească în interiorul Rusiei, reprezintă o schimbare majoră de politică din partea Washingtonului, în ciuda faptului că au trimis mai mult de 56 de miliarde de dolari sub formă de sprijin militar la Kiev.

Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul britanic de externe David Lammy vizitează miercuri capitala ucraineană Kiev.

Blinken a vorbit cu reporterii din Londra înainte de călătorie, dar a refuzat să spună dacă Washingtonul va da undă verde folosirii acestor arme de Ucraina. El a spus doar că vor fi luați în considerare numeroși factori.

„Nu contează doar sistemul în sine”, a spus Blinken. „Trebuie să vă întrebați: îl pot folosi ucrainenii în mod eficient și, uneori, asta necesită o pregătire semnificativă? Ceea ce am făcut. Au ei capacitatea de a-l menține?”

Miercuri, ministrul britanic Lammy a declarat că Marea Britanie a sancționat 10 nave din „flota din umbră” a Rusiei despre care spune că folosesc practici ilicite pentru a evita embargourile occidentale asupra petrolului rusesc.

„Sancțiunile de astăzi subminează și mai mult capacitatea Rusiei de a tranzacționa petrol prin intermediul flotei sale din umbră”, a spus el într-un comunicat.

„Alături de partenerii noștri, vom continua să transmitem Rusiei un mesaj dur că comunitatea internațională este alături de Ucraina și nu vom tolera această flotă ilegală”.

Potențiala schimbare de atitudine a SUA în ceea ce privește utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune de către Ucraina vine după ce forțele Moscovei continuă să avanseze în regiunea Donbas, chiar și după incursiunea surprinzătoare a Ucrainei în regiunea Kursk, din Rusia, începută luna trecută, care a surprins forțele rusești.

De asemenea, Rusia și-a intensificat, atacurile cu drone și rachete asupra Ucrainei în ultimele săptămâni, în timp ce Ucraina a tras sute de drone de atac cu rază lungă de acțiune pe teritoriul rusesc.

La sfârșitul acestei luni, Zelenski va călători în SUA și îi va prezenta lui Biden și celor doi candidați la alegerile prezidențiale din noiembrie un plan prin care speră să reducă durata războiului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG