Linkuri accesibilitate

Joe Biden: 150.000 de militari ruși înconjoară acum Ucraina. SUA vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO


Președintele SUA, Joe Biden, spune că nu are dovezi că Rusia ar fi început retragerea trupelor de la granițele Ucrainei, așa cum pretinde că ar face. Mai mult, a avansat cifra de 150.000 de militari ruși mobilizați, față de peste 130.000 cât se estima până acum.
Președintele SUA, Joe Biden, spune că nu are dovezi că Rusia ar fi început retragerea trupelor de la granițele Ucrainei, așa cum pretinde că ar face. Mai mult, a avansat cifra de 150.000 de militari ruși mobilizați, față de peste 130.000 cât se estima până acum.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat marți că există „mult loc pentru diplomație” cu Rusia, în vederea evitării unui conflict în Europa.

Dacă Rusia va invada însă Ucraina, răspunsul SUA și al aliaților va fi categoric: SUA vor apăra fiecare centimetru al teritoriului NATO.

Joe Biden: SUA vor apăra fiecare centimetru al țărilor NATO
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:55 0:00

Joe Biden a trasat palierele de discuție pe care Washingtonul și Moscova pot continua negocierile, timp în care Rusia continuă să grupeze trupe de-a lungul graniței cu Ucraina. Președintele american a dat și o cifră nouă privind numărul de militari mobilizați de Rusia la granița cu Ucraina: 150.000

Joe Biden a spus că a vorbit cu președintele Putin în acest weekend și a spus clar că SUA sunt dispuse să „continue cu diplomația la nivel înalt” pentru a negocia „înțelegeri scrise” cu Rusia.

„Ieri, guvernul rus a propus public să continue diplomația. Sunt de acord", a spus Biden. El a adăugat: „Ar trebui să dăm diplomației toate șansele de a reuși”.

Biden a spus că el crede că există modalități prin care „să rezolvăm preocupările noastre de securitate”.

„Statele Unite au pus pe masă idei concrete pentru a stabili un mediu de securitate în Europa. Propunem noi măsuri de control al armelor, noi măsuri de transparență, noi măsuri strategice de stabilitate".

Biden spune că SUA „nu vor sacrifica principiile de bază, totuși” în urma unor pași care pot promova securitatea noastră comună.

Președintele SUA a numit diplomația „cea mai bună cale de urmat pentru toate părțile, în opinia noastră”.

„Vom continua eforturile noastre diplomatice în strânsă consultare cu aliații și partenerii noștri”, a spus Biden.

„Atâta timp cât există speranța unei rezoluții diplomatice care să împiedice folosirea forței și să evite suferința umană incredibilă care ar urma, o vom urmări”, a adăugat Biden.

Declarațiile președintelui Biden, pe scurt:

  • Suntem pregătiți pentru orice scenariu. Diplomația merită toate șansele posibile.
  • SUA au pus pe masă propuneri concrete pentru stabilitate în Europa și pentru controlul armelor.
    Nu vom sacrifica principiile de bază: popoarele au dreptul să-și aleagă singure viitorul.
  • Rusia a anunțat că a retras unele unități militare, dar nu am putut dovedi acest lucru. Rusia are mai mult de 150.000 de militari care înconjoară acum Ucraina.
  • SUA au fost transparente în legătură cu planurile sale. Le-am făcut publice pentru ca toată lumea să știe.
  • SUA și NATO nu sunt o amenințare pentru Rusia. Noi nu avem planuri de a amplasa rachete în Ucraina.
  • Către poporul rus: sunt sigur că nu vă doriți un război sângeros. Nu sunteți inamicii noștri.
  • Dacă Rusia invadează Ucraina, costul uman pentru Ucraina va fi imens, dar pentru Rusia costul strategic ar fi imens. Suntem gata să impunem sancțiuni cum nu s-au mai văzut. Vom pune presiune pe instituțiile financiare.
  • Omenirea nu va uita că Rusia a ales să pornească acest război, iar SUA și NATO vor răspunde puternic. Suntem mai hotărâți ca niciodată.
  • Nord Stream 2 nu va fi funcțională dacă Rusia va invada Ucraina.
  • SUA vor apăra fiecare centimetru din teritoriul statelor NATO pentru că angajamentul SUA față de aliații din NATO e sfânt. Am furnizat Ucrainei arme defensive și training.
  • Poporul american știe și înțelege că apărarea democrației poate avea un preț. Le mulțumesc liderilor din Partidul Democrat și Partidul Republican pentru că lucrează împreună.
  • Dacă Rusia țintește americani în Ucraina, vom răspunde cu toată puterea iar statele din toată lumea nu vor ezita să răspundă, caz în care Rusia va plăti un preț mare.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG