Linkuri accesibilitate

Joe Biden regretă că a spus că Trump trebuie „țintit”, dar critică mai departe retorica rivalului său


Joe Biden își menține afirmațiile că discursul lui Donald Trump este unul inflamator
Joe Biden își menține afirmațiile că discursul lui Donald Trump este unul inflamator

În primul interviu după atacul asupra lui Donald Trump, Joe Biden critică retorica lui Donald Trump, chiar dacă anterior ceruse unitate națională și reținere, după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump.

Președintele american Joe Biden a dat, într-un interviu la NBC, câteva exemple în care rivalul său republican ar fi dat dovadă de un discurs inflamator.

„[Donald Trump] vorbește despre faptul că va fi o baie de sânge dacă pierde”, a spus Joe Biden.

„Nu eu sunt tipul care a spus că vreau să fiu dictator în prima zi”, a continuat Biden, referindu-se la remarcile anterioare făcute de Trump.

„Nu eu sunt tipul care a refuzat să accepte rezultatul alegerilor”, a adăugat președintele SUA.

Președintele Biden, care în urma atacului a vorbit despre nevoia „de a scădea temperatura în politica noastră”, a spus că retorica lui Trump, nu a lui, este cea care a încins campania înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie.

După atacul asupra lui Trump de sâmbătă, Biden a făcut apel la unitate și a condamnat atacul de mai multe ori. De asemenea, președintele SUA, l-a sunat pe Donald Trump după tentativa de asasinat din Pennsylvania.

Întrebat ce ar putea face el însuși pentru a calma dezbaterea politică, Joe Biden a spus: „Voi continua să vorbesc despre lucrurile care contează pentru publicul american”

„Contează dacă vorbești sau nu, de exemplu, despre cum te vei ocupa de graniță, în loc să vorbești despre oameni ca fiind paraziți. Aceste lucruri contează. Acesta este genul de limbaj care este inflamator”, a adăugat Joe Biden.

De cealaltă parte, Joe Biden a admis că nu a avut o exprimare potrivită atunci când, pe 8 iulie, a spus „Este timpul să-l ţintim („bull's eye”, în exprimarea originală - n.red) pe Trump”. Exprimarea a fost foarte criticată după atacul din Pennsylvania, dar președintele Biden spune că se referea le nevoia ca democrații să își concentreze atenția asupra acțiunilor lui Trump..

De asemenea, Joe Biden l-a descris de mai multe ori pe Donald Trump ca pe o amenințare la adresa democrației americane, acuzație pe care liderul de la Casa Albă spune că și-o menține.
„Premisa centrală a campaniei lui Biden este de a spune că preşedintele Trump este un fascist autoritar, care trebuie oprit cu orice preţ. Această retorică a dus direct la tentativa de asasinare a preşedintelui Trump”, a declarat sâmbătă seara senatorul J.D. Vance, desemnat luni drept candidat republican pentru funcția de vicepreședinte.

Ancheta FBI, în stadiu „incipient”

Biroul Federal de Investigații (FBI) transmite că investigarea atentatului de la mitingul din 13 iulie continuă și precizează că ancheta este încă în stadiu incipient.

FBI anunță că specialiștii săi au obținut acces la telefonul lui Thomas Matthew Crooks, autorul focurilor de armă care l-au vizat pe Donald Trump. De asemenea, alte dispozitive electronice ale atentatorului sunt verificate și analizate.

Până acum, ancheta sugerează că atentatorul a acționat singur, dar FBI încă nu exclude încă posibilitatea ca acesta să fi avut sprijin.

În același timp, transmite FBI, anchetatorii nu au reușit să identifice un motiv al acțiunilor trăgătorului.

O persoană din participanții la mitingul din Pennsylvania a murit și alte două au fost rănite grav în timpul atacului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG