Un tribunal din orașul Babruysk, estul Belarusului, a condamnat-o pe Volha Kukușkina pe 31 ianuarie, după ce aceasta a fost găsită vinovată de insultarea liderului de la Minsk și a oficialilor guvernamentali.
Ancheta împotriva lui Kukușkina a fost lansată în toamna anului trecut, după ce polițiștii i-au percheziționat casa și au găsit fotografii editate pe telefonul ei cu Lukașenko și alți reprezentanți ai guvernului purtând uniforme naziste.
Anchetatorii au pornit o investigație pentru găsirea autorului fotografiilor, apărute în câteva camere de chat online în urmă cu aproximativ un an.
Tot pe 31 ianuarie, un tribunal din Brest, vestul Belarusului, a condamnat un localnic pe nume Vyachaslau Panasyuk la doi ani de închisoare deschisă - o pedeapsă ce îl consemnează pe acuzat la un cămin special cu libertate de deplasare limitată, similar eliberării condiționate.
Panasyuk este acuzat de insultarea guvernatorului regiunii Hrodna, Uladzimer Karanik, în postările sale online.
Kukușkina și Panasyuk sunt doi dintre mulți alți belaruși ce se confruntă cu procese penale deschise împotriva lor în urma protestelor în masă organizate împotriva lui Lukașenko acum doi ani, după alegerile prezidențiale din 2020. Mulți experți consideră alegerile de atunci ca fiind fraudate.
Protestele au fost întâmpinate cu arestarea, uneori violentă, a zeci de mii de oameni. O parte din conducerea opoziției țării a fost fie închisă, fie forțată în exil. Mai mulți protestatari au fost uciși de forțele de securitate, care i-ar fi torturat pe aceștia în centrele de detenție din țară.
Autoritățile din Belarus au închis, totodată, mai multe organizații nonguvernamentale și instituții de presă.
Liderii din Occident, care au refuzat să recunoască rezultatele oficiale ale alegerilor prezidențiale, nu îl recunosc pe Lukașenko drept liderul legitim al țării și au impus mai multe sancțiuni împotriva regimului său.
În mai 2021, autoritățile din Belarus au forțat aterizarea unui avion al companiei aeriene Ryanair, la bordul căruia se afla jurnalistul și disidentul belorus, Roman Protașevici. Un raport publicat pe 18 ianuarie de către Organizația Internațională a Aviației Civile (ICAO) acuză autoritățile de la Minsk că au mințit membrii echipajului de zbor că o bombă s-ar fi aflat la bordul aeronavei pentru a-l putea aresta pe jurnalist și logodnica acestuia, Sofia Sapega.