Linkuri accesibilitate

Exerciții militare Rusia - Belarus în februarie


Președintele rus, Vladimir Putin, alături de liderul Belarusului, Aleksandr Lukașenko, în timpul întâlnirii de la Strelna, periferia Sankt Petersburgului, Rusia. Fotografie din 29 decembrie 2021.
Președintele rus, Vladimir Putin, alături de liderul Belarusului, Aleksandr Lukașenko, în timpul întâlnirii de la Strelna, periferia Sankt Petersburgului, Rusia. Fotografie din 29 decembrie 2021.

Liderul Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a declarat luni că țara lui va organiza exerciții militare comune alături de Rusia în luna februarie.

„Plănuiam să începem un exercițiu militar în februarie. Dă-ne o dată fixă astfel încât să nu fim învinuiți că mobilizăm trupe dintr-o dată, de parcă am porni la război”, a transmis Lukașenko ministrului Apărării din Belarus. Lipsa de transparență a exercițiilor organizate de Rusia a fost una dintre criticile frecvente ale Occidentului și în special ale NATO.

Vladimir Putin, care s-a întâlnit ultima dată cu Lukașenko pe data de 29 decembrie 2021, a confirmat atunci că exercițiile militare vor avea loc în luna februarie sau martie.

Anunțul lui Lukașenko vine după ce Rusia a mobilizat forțe militare consistente în apropierea graniței cu Ucraina, fapt ce a ridicat temeri cu privire la o posibilă invazie militară a acesteia. Surse oficiale din Ucraina transmit că Rusia ar putea ataca flancul din nord al țării de pe teritoriul Belarusului.

Lukașenko a acuzat însă Ucraina de mobilizarea de forțe militare la granița sa cu Belarus. Liderul de la Minsk a adăugat că Polonia și țările baltice au trimis și ele mai bine de 30.000 de militari în apropierea granițelor cu țara sa.

„Acestea ar trebui să fie exerciții militare normale ce ne vor ajuta să dezvoltăm un plan sigur de confruntare cu forțele din vest (Polonia și țările baltice, n.r.) și sud (Ucraina, n.r.)”, a transmis liderul autoritar al țării, citat de agenția bielorusă de stat, Belta.

Într-un mesaj separat, Kremlinul a declarat că Rusia are motive reale de îngrijorare după ce, potrivit unor relatări, Estonia se pregătește să primească până la 5.000 de forțe NATO.

„Sunt lucruri precum acesta (trimiterea de forțe NATO în Estonia, n.r.) ce ne dovedesc că avem motive să ne îngrijorăm și ne arată că nu noi suntem motivul de escaladare a tensiunilor”, a transmis luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov.

Acesta a refuzat să confirme dacă Rusia va trimite rachete în Venezuela sau Cuba în cazul în care Occidentul refuză să respecte garanțiile de securitate cerute de aceasta. Anterior apăruseră informații cu privire la această amenințare a Moscovei, potrivit AP.

„Legat de America Latină – vorbim de state suverane, să nu uităm asta. Iar în contextul situației actuale, Rusia se gândește la diferite feluri prin care își poate obține securitatea națională. Suntem în proces de evaluare a mai multor scenarii”, a afirmat acesta.

În ultimele săptămâni, Moscova a organizat mai multe zboruri ale unor bombardiere nucleare deasupra spațiului aerian al Belarusului. Rusia organizează în mod regulat exerciții militare cu Belarus, ultimul de acest fel având loc în luna septembrie a anului 2021 și la care au participat 200.000 de soldați.

Fără telefon, fără toaletă: sunt pregătite de război adăposturile anti-bombă din Ucraina?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:54 0:00

Lukașenko s-a bazat pe sprijinul oferit de Putin în contextul tensiunilor tot mai crescute venite din Occident, în special după alegerile prezidențiale fraudate din 2020.

Drept răspuns sancțiunilor impuse de liderii din Vest, Belarusul a organizat în 2021 mai multe zboruri dinspre Orientul Mijlociu și i-a forțat pe migranții sosiți în țară să traversese granița acesteia cu Polonia și Lituania. Uniunea Europeană a numit a catalogat aceste măsuri ca fâcând parte dintr-un „război hibrid”.

XS
SM
MD
LG