Bill Gates, în vârstă de 65 de ani, este unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Deși poziția sa în topul miliardarilor de schimbă ocazional, în momentul de față Gates este al patrulea cel mai bogat om din lume, cu o avere de 130 de miliarde de dolari.
Bill și Melinda Gates au trei copiii împreună, în vârstă de 25, 21 și 18 ani. Anul trecut, Bill Gates s-a retras parțial din pozițiile oficiale în cadrul Microsoft pentru a petrece mai mult timp cu familia. Faptul că Bill era prea ocupat pentru a petrece timp cu familia a fost o problemă de-a lungul căsniciei soților Gates.
Soții Gates au postat un anunț identic pe conturile de socializare: „După mult timp de gândire și multă muncă depusă către relația noastră, am decis să ne încheiem căsătoria. În ultimii 27 de ani, am crescut trei copii incredibili și am construit o fundație care lucrează peste tot în lume pentru a ajuta oamenii să ducă vieți sănătoase și productive. Continuăm să credem în această misiune și vom lucra împreună în continuare, dar nu credem că mai putem crește împreună ca și cuplu în această perioadă a vieților noastre. Cerem spațiu și intimitate pentru familia noastră cât timp începem să navigăm această nouă viață. - Melinda Gates și Bill Gates".
Influența Fundației Bill și Melinda Gates
Averea cuplului Gates le-a deschis acestora ușile guvernelor, afacerilor și instituțiilor globale. Fundația privată a celor doi, deschisă în 2000, Bill and Melinda Gates Foundation, dispune de aproape 50 de miliarde de dolari și este cea mai mare fundație filantropică din lume. Peste 35 de miliarde din bugetul fundației au fost donație de la cuplul Gates.
Fondurile fundației Gates, în jur de 5 miliarde de dolari în fiecare an, se duc către îmbunătățirea sistemelor sanitare la nivel global și reducerea sărăciei. În anunțul despre despărțirea lor, cei doi menționează că vor rămâne implicați în continuare în misiunea Fundației și că aceasta își va continua activitatea. Divorțul soților Gates se va repercuta în activitățile filantropice ale Fundației și va avea un impact global, deoarece Fundația a dobândit putere enormă în domeniul ajutorului umanitar.
Fundația Bill și Melinda Gates funcționază ca o entitate privată, deși beneficiază de un buget imens - organizația poate hotărî încotro se duc banii și nu răspunde de un guvern sau corp internațional. Organizația Mondială a Sănătății, care este într-o anume măsură guvernată de statele sale membre, are anul acesta un buget de 8,5 miliarde de dolari. Fundația este unul dintre cei mai mari donatori către OMS.
În decursul celor 21 de ani la cârma fundației, soții Gates au avut nenumărate conflicte pe seama implicării lor personale. Potrivit Melindei, Bill a trebuit „să învețe cum să fie egal” cu ea în cadrul Fundației.
La sfârșitul anilor ‘90, interesul lui Bill Gates a revigorat eforturile globale de vaccinare, abandonate în mare parte de OMS și de companiile farmaceutice. Acțiunile Fundației au fost criticate de repetate ori pentru că nu reflectă corespunzător interesele populației, ci doar propriile sale interese, investind în eforturi neconsolidate în loc să consolideze sistemele de sănătate publică.
În 2007, șeful diviziei anti-malarie din cadrul OMS a criticat Fundația, spunând că domină cercetarea malariei într-un mod care înăbușă diversitatea de opinii și îngreunează munca OMS. Vocile critice rămân puține, mai ales pentru că mulți sunt în continuare dependenți de donațiile soților Gates. În momentul de față, oficialii OMS consideră că eforturile Fundației Bill și Melinda Gates au ajutat agenția să devină mai eficientă.
Implicarea în pandemie
Bill și Melinda Gates s-au implicat îndeaproape în criza sanitară mondială provocată de Coronavirus, investind peste un miliard de dolari către combaterea pandemiei. Aceștia au intrat în parteneriat cu Universitatea Oxford, pe partea de cercetare, și i-au redirecționat către AstraZeneca, compania care a produs și distribuit vaccinul.
Multe voci critică implicarea lui Bill Gates în această afacere: fără Gates, universitatea ar fi eliberat pe gratis brevetul pentru vaccin. Acest lucru ar fi dus la creșterea producției globale și ar fi putut închiea pandemia mai repede. Recent, Gates și-a exprimat ezitarea în a împărtăși drepturile intelectuale și tehnologiile vaccinului cu țările în dezvoltare pe teama siguranței fabricării.
Bill Gates a declarat, la începutul pandemiei, că vaccinurile trebuie să ajungă la cei care au nevoie de ele, nu la cine va da cei mai mulți bani, însă a menținut o abordare pro-corporatistă în detrimentul guvernelor naționale. Abordarea Fundației Gates a influențat semnificativ strategiile de vaccinare la nivel global - reprezentanții multor țări consideră că nu au fost ascultați, ci doar li s-au impus soluții negociate de actori precum Fundația Gates.
Fundația Gates s-a implicat semnificativ și în crearea programului Covax pentru distribuirea echitabilă a vaccinurilor în jurul lumii. Gavi, alianța de vaccinare din spatele inițiativei Covax, este susținută de mulți ani de către Fundația Gates. Celălalt partener în Covax, pe lângă Gavi și OMS, este Coaliția pentru Inovații de Pregătire împotriva Epidemiilor - fondată în parte datorită donației soților Gates. Prin formarea strategiei Covax cu acești trei parteneri, Gates s-a asigurat că OMS nu va avea control deplin asupra redistribuirii vaccinurilor.
Cu toate acestea, nu poate fi negat impactul pozitiv al banilor și intereselor soților Gates în cadrul dezvoltării și distribuirii vaccinului anti-Covid-19: sute de milioane de oameni nu ar fi fost vaccinați fără Covax, sau ar fi trebuit să aștepte mai mult. Bill Gates, în special, și-a folosit conexiunile din domeniul public și cel privat pentru a milita în favoarea distribuției echitabile a vaccinurilor către țările în dezvoltare. Implicarea lui Gates în strategia de vaccinare a născut teorii conspiraționiste care caută să submineze legitimitatea vaccinării: Bill Gates este una dintre țintele principale ale conspiraționiștilor.
Soarta unui cuplu bogat
Divorțul soților Gates va fi, cel mai probabil, unul dintre cele mai scumpe din istorie, datorită averii imense care este în joc. La un an după căsătoria celor doi, în 1995, Bill Gates a devenit pentru prima oară cel mai bogat om din lume. Acum 26 de ani, suma „modestă” de 12,9 miliarde de dolari i-a acordat această poziție de top.
Melinda Gates are valori mai progresiste decât Bill, consideră cei din lumea filantropică. Este de așteptat ca Melinda să își continue activitatea filantropică mai ales în susținerea economică a femeilor.
Legea statului Washington, în care locuiesc cei doi, spune că orice bunuri dobândite în timpul căsătoriei sunt comune și trebuie împărțite egal în cazul unui divorț fără un contract prenupțial. Părțile pot negocia o împărțire echitabilă.
O avere foarte mare s-a disputat și în divorțul din 2019 dintre Jeff Bezos, fondatorul Amazon, și soția sa MacKenzie. MacKenzie a primit un sfert din acțiunile Amazon ale fostului său soț, în jur de 4% din acțiunile companiei, în valoare de peste 35 de miliarde de dolari. Odată ce a obținut banii, MacKenzie a început imediat să doneze miliarde de dolari către cauze progresiste.