Linkuri accesibilitate

Blinken, la ONU: Criza Rusia-Ucraina, într-un „moment periculos”. Avem dovezi ale intenției unui atac al Rusiei


Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în fața Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite: „Sunt aici nu pentru a începe un război, ci pentru a preveni unul”
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în fața Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite: „Sunt aici nu pentru a începe un război, ci pentru a preveni unul”

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus joi despre criza dintre Ucraina și Rusia că se află într-un „moment periculos”, în discursul său susținut în fața Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, la New York.

Blinken și-a schimbat planurile de călătorie pentru a putea vorbi la reuniunea de joi a ONU.
Înaltul diplomat american a dat detalii despre încercările Rusiei de a crea un pretext pentru o invazie și a spus că se află la reuniunea Consiliului de Securitate pentru a „influența Rusia să abandoneze calea războiului și să aleagă o cale diferită cât mai este timp.”
17 februarie 2022. Secretarul de stat, Antony Blinken, descrie, cu detalii, la ONU, cum pregătește Rusia invadarea Ucrainei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:59 0:00

„Cea mai apropiată amenințare la adresa păcii și securității este agresiunea viitoare a Rusiei împotriva Ucrainei. Miza depășește cu mult Ucraina. Acesta este un moment de pericol pentru viața și siguranța a milioane de oameni, precum și pentru fundamentele Cartei Națiunilor Unite și ordinea internațională bazată pe reguli care păstrează stabilitatea la nivel mondial”, a spus secretarul de stat al SUA, Antony Blinken în fața Consiliului se Securitate al ONU.

„Trebuie să arătăm ceea ce Rusia îi face Ucrainei în acest moment”, a spus el.

Blinken: Sunt astăzi aici nu pentru a începe un război, ci pentru a preveni unul

Blinken a spus că informațiile pe care le deține indică în mod clar că acumularea forțelor militare ruse dovedește intenția unui atac al Rusiei împotriva Ucrainei în „zilele următoare”.

El a spus că vorbește la Națiunile Unite despre Rusia și Ucraina „nu pentru a începe un război, ci pentru a preveni unul”.

„Sunt astăzi aici nu pentru a începe un război, ci pentru a preveni unul. Informațiile pe care le-am prezentat aici sunt validate de ceea ce am văzut derulându-se la vedere în fața ochilor noștri timp de luni de zile”, a spus el cu privire la intențiile Rusiei de a invada țara vecină.

„Și amintiți-vă că, în timp ce Rusia a luat în derâdere în mod repetat avertismentele noastre, numindu-le melodramă și prostii, ei au acumulat în mod constant peste 150.000 de soldați la granițele Ucrainei, precum și capacități de a conduce un asalt militar masiv. Nu doar noi vedem asta. Aliații și partenerii văd același lucru", a mai spus Blinken.

El a cerut Rusiei să folosească diplomația ca soluție la criză.

„Și Rusia nu aude doar de la noi. Corul vocilor internaționale a devenit din ce în ce mai puternic", a spus oficialul american.

„Dacă Rusia nu invadează Ucraina, atunci vom fi ușurați că Rusia și-a schimbat cursul și a dovedit că predicțiile noastre sunt greșite. Acesta ar fi un rezultat mult mai bun decât cursul pe care ne aflăm în prezent și vom accepta cu bucurie orice critici pe care oricine ni le-ar aduce”, a adăugat Blinken.

El a spus că i-a trimis o scrisoare ministrului rus de externe Serghei Lavrov, în care îi propune să se întâlnească săptămâna viitoare în Europa.

El propune, de asemenea, întâlniri ale Consiliului NATO-Rusia și ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

„Aceste întâlniri pot deschide calea pentru un summit al liderilor cheie în contextul dezescaladării pentru a ajunge la înțelegeri cu privire la preocupările noastre reciproce de securitate. În calitate de diplomați principali pentru națiunile noastre, avem responsabilitatea de a face toate eforturile pentru ca diplomația să reușească, să nu lăsăm nimic, nicio piatră diplomatică neîntoarsă”, a spus el.

El a spus că Rusia va răspunde probabil că SUA „alimentează isteria”.

„Guvernul rus poate anunța astăzi dincolo de orice dubiu că Rusia nu va invada Ucraina, afirmat clar, spus clar întregii lumi și apoi să o demonstreze retrăgându-și trupele, tancurile, avioanele înapoi în hangare și trimițând diplomații la masa negocierilor. În zilele următoare, lumea își va aminti acel angajament. Sau refuzul de a-l îndeplini", a conchis el.

Rusia acuză SUA la ONU că fac acuzații nefondate și circ înainte ca Blinken să vorbească

Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Verșînin, care a vorbit înaintea lui Blinken la ședința de joi a Consiliului de Securitate, i-a avertizat pe participanții la reuniune că aceasta se transformă într-un „circ”.

El a spus că nu ar trebui să fie prezentate „acuzații fără temei care spun că Rusia ar urma să atace Ucraina”.

Aserțiunile sale au fost făcute înainte ca SUA să-și exprime punctul de vedere.

„Am clarificat totul și am explicat totul cu mult timp în urmă. Și data anunțată a acestei așa-zise invazii este în urmă, așa că sfatul meu este să nu te pui într-o situație incomodă", a spus Verșînin, adresându-i-se lui Blinken.

Linda Thomas Greenfield: Rusia se îndreaptă către o invazie iminentă. De aceea l-am rugat pe Antony Blinken să se adreseze Consiliului ONU

Secretarul de stat Antony Blinken a fost invitat să vorbească în fața Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite despre „amenințarea Rusiei la adresa păcii și securității” după ce mai multe dovezi au arătat SUA că Rusia „se îndreaptă spre o invazie iminentă” a Ucrainei.

„După o serie de conversații cu Casa Albă, cu Consiliul Național de Securitate și cu Departamentul de Stat, l-am rugat pe secretarul Blinken să vină să vorbească direct cu Consiliul de Securitate al ONU în drum spre München despre situația gravă din Ucraina”, a spus joi ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

„Scopul nostru este să arătăm gravitatea situației”, a spus ea.

„Dovezile de pe teren sunt că Rusia se îndreaptă către o invazie iminentă. Acesta este un moment crucial. Reuniunea Consiliului de azi dimineață nu ar trebui să ne distragă atenția de la acest fapt – ar trebui să se concentreze asupra a ceea ce se întâmplă chiar acum în Ucraina”, a spus Linda Thomas-Greenfield.

„De aceea, secretarul de stat Blinken vine la New York pentru a semnala angajamentul nostru intens față de diplomație, pentru a oferi și a sublinia calea către dezescaladare și pentru a arăta lumii că facem totul – tot ce putem pentru a preveni un război”, a adăugat ea.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, l-a chemat pe secretarul de stat Antony Blinken să vorbească despre „amenințarea Rusiei la adresa păcii și securității”.
Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, l-a chemat pe secretarul de stat Antony Blinken să vorbească despre „amenințarea Rusiei la adresa păcii și securității”.

Joe Biden: Rusia caută un pretext, o scuză pentru a invada

Statele Unite spun că dovezile de la granița cu Ucraina arată că Rusia „se îndreaptă către o invazie iminentă” și nu își retrage trupele, în ciuda a ceea ce Moscova susține.

Și președintele Joe Biden a avertizat că va avea loc un atac „în următoarele câteva zile” și a spus că toate acțiunile Rusiei arată că Kremlinul merge înainte cu planurile de război.

Președintele Joe Biden a avertizat joi că un atac rusesc asupra Ucrainei ar putea începe în zilele următoare și a susținut că Moscova ar putea oricând crea un pretext pentru a începe războiul.

Deși a susținut că există, în continuare, o „cale diplomatică” menită să evite conflictul, el a folosit un limbaj dur pentru a prezice violența iminentă.

U.S. President Joe Biden boards Marine One for travel to Ohio
U.S. President Joe Biden boards Marine One for travel to Ohio

„Este foarte mare”, a spus Biden când a fost întrebat cât de ridicat este nivelul de amenințare pentru o invazie rusească în Ucraina. „Este foarte mare pentru că nu și-au mutat niciuna din trupele lor”, a spus el înainte de a pleca în Ohio.

„Au mutat mai multe trupe - numărul unu. Numărul doi: avem motive să credem că sunt implicați într-o operațiune de dezinformare pentru a crea un pretext, o scuză, ca să poată invada. Fiecare indiciu pe care îl avem este că sunt pregătiți să intre în Ucraina, să atace Ucraina”, a spus Biden.

Mesaj pe pagina Departamentului de Stat al SUA împotriva propagandei și dezinformării rusești

Marea Britanie, SUA și NATO avertizează că informațiile despre bombardamente în regiunea Donbas/Ucraina ar putea face parte dintr-un efort rusesc de dezinformare pentru a construi pretexte care să justifice invadarea Ucrainei.

Ei spun că Rusia ar putea încerca să pună la cale un astfel de pretext pentru a justifica atacarea Ucrainei.

Jens Stoltenberg despre „noua normalitate” și înființarea de noi grupuri de luptă NATO
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:41 0:00

Rusia spune că informațiile despre escaladarea tensiunilor sunt îngrijorătoare, dar acuză Occidentul de isterie.

La rândul său, Departamentul de Stat al SUA a postat pe pagina sa joi, pe 17 februarie, sub titlul „Dezarmarea dezinformării, misiunea noastră comună” o serie texte care aparțin președintelui SUA, Joe Biden, și secretarului de stat Antony Blinken despre relația dintre adevăr-minciună și putere.

„Dezinformarea este una dintre cele mai importante și de anvergură arme ale Kremlinului. Rusia a operaționalizat conceptul de competiție contradictorie perpetuă în mediul informațional prin încurajarea dezvoltării unui ecosistem de dezinformare și propagandă”, se spune într-unul dintre aceste texte asumat de Antony Blinken.

„Vedem un efort semnificativ de a promova propaganda împotriva Ucrainei, NATO și SUA. Acestea includ operațiuni maligne pe rețelele de socializare, utilizarea mijloacelor media online deschise și ascunse, intoxicarea și dezinformarea în programele TV și radio, găzduirea de conferințe menite să-i influențeze pe participanți să creadă în mod fals că Ucraina – nu Rusia – este de vină pentru tensiunile crescute în regiune și valorificarea operațiunilor cibernetice pentru a deforma informațiile în media și a face operațiuni de „hack and release” – adică piratare și apoi eliberarea de date și comunicații private.”

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG