Linkuri accesibilitate

NATO/SUA: Rusia caută un pretext pentru a ataca Ucraina


Grădinița despre care Kievul spune că a fost bombardată de separatiștii sprijiniți de Rusia. Președintele SUA și șeful NATO au declarat că forțele ruse nu au fost retrase, iar incidentele de joi ar putea fi un pretext al Rusiei pentru a ataca Ucraina.
Grădinița despre care Kievul spune că a fost bombardată de separatiștii sprijiniți de Rusia. Președintele SUA și șeful NATO au declarat că forțele ruse nu au fost retrase, iar incidentele de joi ar putea fi un pretext al Rusiei pentru a ataca Ucraina.

NATO și SUA și-au exprimat îngrijorarea față de o posibilă încercare a Moscovei de a găsi un pretext pentru a declanșa un atac înarmat asupra Ucrainei. Declarația vine în contextul incidentelor armate de joi din regiunile separatiste Donețk și Luhansk.

În timp ce Kievul și autoritățile locale din Donbas susțin că forțele proruse sunt cele care au lansat atacul, lovind mai multe clădiri, inclusiv o grădiniță și un liceu, Rusia neagă, dar afirmă să situația în zonă „escaladează”.

„Suntem îngrijorați că Rusia încearcă să creeze un pretext, o scuză pentru un atac armat la adresa Ucrainei. Nu avem încă informații clar, dar știm că Rusia a trimis la granițe cele mai numeroase trupe din ultimele decenii. Sunt foarte mulți ofițeri de informații ruși care operează în Ucraina. Monitorizăm îndeaproape ce se întâmplă”, a declarat Jens Stoltenberg în timpul unei conferințe de presă la sediul Alianței din Bruxelles după o reuniune de două zile a miniștrilor apărării din NATO.

Ulterior, un mesaj similar a fost transmis de președintele SUA, Joe Biden, reporterilor care îl așteptau când părăsea Casa Albă. SUA ar avea motive serioase să creadă că este așa, iar pericolul unei invadări a Ucrainei rămâne unul „foarte ridicat”, a declarat acesta.

Joe Biden a precizat că o soluție diplomatică este încă posibilă, lucru sugerat și de Jens Stoltenberg: „Rămâne de văzut ce vor face de fapt... Să ai atât de multe trupe de luptă în jurul Ucrainei, nu este un exercițiu normal. Nu este niciodată prea târziu pentru a detensiona situația, nu este niciodată prea târziu pentru a găsi o soluție politică”, a spus secretarul general al NATO.

Autoritățile ucrainene acuză separatiștii proruși că au tras asupra satului Vrubivka din regiunea Lugansk. Administraţia Militară Civilă a Oraşului Popasna precizează într-o postare pe Facebook că obuzele au lovit un liceu și mai multe clădiri rezidențiale din localitate. De asemenea, o conductă de gaz de înaltă presiune ar fi fost fost spartă.

Autoritatea locală mai transmite că la momentul atacului se aflau în unitatea de învățământ 30 de elevi și 14 angajați ai instituției.

Nu este prima dată când Occidentul acuză Rusia de punerea la cale a unor operațiuni menite să creeze un pretext pentru o invazie.

În 3 februarie, presa americană scria că serviciile de informații ale SUA au date despre un plan rusesc de crearea a unui pretext pentru invadarea Ucrainei (așa numite operațiuni „false flag"). Era vorba, explica The New York Times, despre un clip video trucat care ar arăta un atac fie pe teritoriul Rusiei, fie asupra minorității ruse din estul Ucrainei.

Prin dezvăluirea informațiilor, SUA spera să dejoace acest plan de propagandă al Rusiei. Clipul video ar fi parte a unei strategii mai ample de manipulare desfășurată de Moscova încă din noiembrie în social media, pe situri conspiraționiste sau în presa controlată de Kremlin, arăta publicație.

În loc de retragere, suplimentarea forțelor

„Ceea ce vedem acum este o nouă normalitate pentru securitatea europeană, în care Rusia contestă principiile fundamentale pentru securitatea europeană și este dispusă să folosească forța, așa cum a făcut-o în Ucraina și Georgia”, mai spune Jens Stoltenberg.

Acesta a reiterat faptul că în pofida declarațiilor Moscovei privind o retragere a forțelor militare, se observă exact contrariul: o suplimentare a trupelor, și încă una semnificativă.

Viitorul pas este aducerea grupurilor de luptă în România
Jens Stoltenberg

„Au suficiente trupe, suficiente capacități pentru a lansa o invazie în toată regula a Ucrainei cu un timp de avertizare foarte scurt sau inexistent", a declarat el la sediul alianței din Bruxelles.

Informațiile NATO provin și din surse deschise, pe care le poate vedea oricine, sunt informații publice, sunt monitorizări inclusiv ale unor sateliți comerciali.

„Știm care sunt forțele, care este capacitatea, dar nu știm care sunt intențiile, dar dacă combinăm ceea ce știm despre forțele lor, despre amenințările pe care le-au lansat și ceea ce se vede din istoricul Rusiei, că au folosit forța împotriva Ucrainei înainte, dacă combinăm toate acestea avem motive serioase să fim îngrijorați”, a spus Stoltenberg .

Din cauza a ceea ce vedem este și reacția NATO de a-și întări prezența pe flancul estic, prezență defensivă cu grupuri de luptă în Polonia și țările Baltice.

„Iar viitorul pas este aducerea grupurilor de luptă în România pentru a întări prezența în sud-estul Alianței. NATO trebuie să răspundă când vede acțiuni agresive din partea Rusiei, dar continuăm să vrem un dialog pentru dezescaladare. Credem în diplomație și în dialog”, accentuat Stoltenberg.

Și Ministerul britanic al Apărării, a transmis, joi, pe Twitter, că prezența Rusiei la granițele Ucrainei este suficientă pentru o invadare a Ucrainei.

Ușa NATO rămâne deschisă pentru Ucraina

Un mesaj important lansat de Stoltenberg a fost acela că „ușa NATO rămâne deschisă pentru Ucraina”.

„Astăzi aliații au confirmat că ușa NATO rămâne deschisă și că o decizie de intrarea unei țări în NATIO este la latitudinea membrilor NATO și a nimănui altcuiva. Dreptul fiecărei națiuni de a-și alege propriul drum este absolut fundamental pentru securitatea europeană și transatlantică și trebuie să fie respectată”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a mai spus că aliații NATO și-au subliniat susținerea pentru integritatea teritorială a Ucrainei și Georgiei. „Nu putem accepta să revenim la perioada sferelor de influență, când marile puteri dictau și intimidau”.

XS
SM
MD
LG