Linkuri accesibilitate

Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko au urmărit de la Moscova exercițiile militare pe care cele două țări le-au făcut împreună.
Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko au urmărit de la Moscova exercițiile militare pe care cele două țări le-au făcut împreună.

Rusia și Belarus prelungesc exercițiile militare comune. OSCE se va întruni în sesiune extraordinară

Rusia a mobilizat între 169.000 și 190.000 de soldați în apropiere de granița cu Ucraina și efectuează exerciții în Belarus și în Marea Neagră. Oficialii SUA au declarat că o operațiune militară majoră este iminentă și că ar putea începe „în orice moment”.

16:47 20.2.2022

AFP anunță că Macron și Putin sunt de acord să încerce să ajungă la o încetare a focului în estul Ucrainei, în timp ce Reuters anunță că secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, spune că toate semnele sugerează că Rusia este pe punctul de a invada Ucraina. Blinken a arătat că președintele american Joe Biden este dispus să se întâlnească oricând cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Polonia, care deține în prezent președinția Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a anunțat convocarea unei sesiuni extraordinară a Consiliului Permanent al grupului privind Ucraina, scrie Reuters. Întâlnirea ar putea avea loc luni, la cererea Kievului.

15:12 20.2.2022

Rusia și Belarus prelungesc exercițiile militare comune care trebuiau să se încheie pe 20 februarie, a declarat ministrul apărării din Belarus, într-o mișcare care intensifică și mai mult presiunea asupra Ucrainei, chiar când Occidentul avertizează despre o insursiune rusă iminentă.

Viktar Khrenin a declarat că decizia a fost luată ca urmare a creșterii activității militare în apropierea granițelor externe” ale Rusiei și Belarusului și din cauza tensiunii în creștere în estul Ucrainei.

NATO spune că Rusia are până la 30.000 de soldați în Belarus și i-ar putea folosi ca parte a unei forțe de invazie pentru a ataca Ucraina, dar Moscova neagă orice astfel de intenție.

Pe 19 februarie, președintele rus Vladimir Putin și liderul belarus Alexander Lukașenko au urmărit de la Kremlin exercițiile forțelor nucleare ale Rusiei care au implicat cele mar recente rachete hipersonice de croazieră.

13:12 20.2.2022

Statele Unite și Marea Britanie ar urma să întrerupă accesul companiilor ruse la dolari americani și lire sterline dacă Rusia atacă Ucraina, a avertizat premierul britanic Boris Johnson duminică

„Planul pe care îl vedem este pentru ceva care ar putea fi într-adevăr cel mai mare război din Europa din 1945, doar în ceea ce privește amploarea”, a spus Johnson pentru BBC.

În cazul unei invazii, Occidentul va introduce sancțiuni și mai ample împotriva Rusiei decât s-a sugerat înainte.

Johnson a spus că Marea Britanie și Statele Unite vor opri companiile rusești „să tranzacționeze cu lire sterline și dolari”, o mișcare despre care a spus că va „lovi foarte, foarte puternic”

Rusia este unul dintre cei mai importanți exportatori mondiali de petrol, gaze și metale care sunt, în mare parte, evaluate și decontate în dolari americani. Prin urmare, blocarea accesului companiilor rusești la piețele dolarului ar putea avea un impact usturător.

Sute de miliarde de dolari au intrat în Londra și în Marea Britanie din Rusia de la căderea Uniunii Sovietice în 1991. Londra a devenit orașul occidental preferat pentru superbogații din Rusia și alte foste republici sovietice.

11:08 20.2.2022

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și cel al Rusiei, Vladimir Putin, au programată o discuție telefonică pe 20 februarie pentru a discuta escaladarea tensiunilor în Ucraina.

Întrevederea are loc în timp ce liderii occidentali spun că Rusia, care a desfășurat zeci de mii de trupe în apropierea Ucrainei, plănuiește un atac iminent împotriva vecinului său. Moscova spune că nu are planuri de incursiune.

O misiune de monitorizare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a raportat o „creștere dramatică” a încălcărilor de încetare a focului dintre armata ucraineană și separatiștii susținuți de Rusia din estul Ucrainei în ultimele zile.

OSCE a declarat la 19 februarie că au existat 1.500 de încălcări ale încetării focului în regiunile Donețk și Lugansk.

În aceeași zi, Ucraina a declarat că doi dintre soldații săi au murit într-un atac -- primele victime în conflict în mai bine de o lună.


Pe 20 februarie, Ucraina a suspendat operațiunile la unul dintre cele șapte puncte de control din estul regiunii Donbas controlat de separatiști susținuți de Rusia din cauza bombardamentelor puternice, a declarat armata ucraineană.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG