Linkuri accesibilitate

Întâlnire Blinken-Lavrov la Geneva. Cât de dificilă va fi discuția


Secretarul de stat al Americii, Antony Blinken (stânga), alături de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (dreapta) în timpul reuniunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), la Stockholm, Suedia, joi, 2 decembrie 2021.
Secretarul de stat al Americii, Antony Blinken (stânga), alături de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (dreapta) în timpul reuniunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), la Stockholm, Suedia, joi, 2 decembrie 2021.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, se întâlnește vineri cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în Geneva, Elveția. Întâlnirea celor doi va fi cea de-a treia efectuată de oficialul american, după vizitele sale din Kiev și Berlin miercuri, respectiv joi.

Întâlnirea are loc în condițiile în care Occidentul acuză Rusia de orchestrarea unui posibil atac fals al Ucrainei asupra trupelor sale, lucru ce ar servi drept pretext pentru o posibilă invazie.

„Avem de-a face cu probleme dificile, iar rezolvarea lor nu se va întâmpla rapid”, a declarat Blinken joi, la Berlin. „Cu siguranță nu mă aștept să le rezolvăm la Geneva mâine”, a continuat acesta, făcând referire la întâlnirea sa cu Lavrov.

Joe Biden prevede că Rusia va invada Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00

Într-o declarație separată, purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe, Maria Zakarova, a transmis joi că discuțiile ce vor avea loc astăzi se vor concentra asupra propunerilor de securitate venite din partea Rusiei în decembrie 2021. Zakarova a adăugat că Blinken și Lavrov vor evalua rezultatele negocierilor din trecut, făcând referire la cele trei întâlniri dintre diplomații ruși și oficiali ai Statelor Unite, NATO și ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Serghei Lavrov este ministru de Externe din anul 2004. De-a lungul celor două decenii, politicianul rus a țintit să fie tot timpul mai bine informat decât omologii și adversarii cu care acesta s-a întâlnit.

Planul acestuia de negociere reflectă pretențiile Rusiei de actor cheie pe scena politică internațională: Lavrov nu se abate niciodată de la curs, nu face niciodată concesii, nu recunoaște niciodată greșelile făcute de Rusia și se asigură că Rusia își păstrează la nivel internațional toate privilegiile pe care Uniunea Sovietică și le-a menținut de-a lungul secolului 20.

Acesta este și motivul pentru care Rusia nu a făcut nicio concesie în ultimii 21 de ani de politică externă. Dacă predecesorul său, Igor Ivanov, dorea relații prietenoase cu NATO la începutul anilor 2000, percepția lui Lavrov (ca de altfel și a întregii Rusii față de Vest) față de NATO este că alianța nu mai are de mult timp un caracter defensiv.

Modul rigid de negociere al Rusiei se observă inclusiv în episoadele diplomatice din ultimul an.

Când șeful diplomației europene, Josep Borrel, a călătorit în februarie 2021 la Moscova pentru a adresa situația lui Alexei Navalnîi, dar și pentru a căuta restabilirea relațiilor cu Moscova, Kremlinul a refuzat acest lucru. Lavrov a numit atunci Uniunea Europeană „un partener de neîncredere”, iar Rusia e expulzat imediat trei diplomați ai blocului comunitar.

La începutul anilor 2000, ministrul rus de Externe, Igor Ivanov căuta o stabilizare a relațiilor cu Occidentul. În această fotografie, Secretarul de stat al SUA, Madeleine Albright (dreapta) și ministrul rus de externe, Igor Ivanov (stânga), înainte de o cină oficială dedicată începerii discuțiilor cu Orientul Mijlociu la Moscova, în ianuarie 2000.
La începutul anilor 2000, ministrul rus de Externe, Igor Ivanov căuta o stabilizare a relațiilor cu Occidentul. În această fotografie, Secretarul de stat al SUA, Madeleine Albright (dreapta) și ministrul rus de externe, Igor Ivanov (stânga), înainte de o cină oficială dedicată începerii discuțiilor cu Orientul Mijlociu la Moscova, în ianuarie 2000.

Când NATO a declarat că nu poate refuza aderarea Ucrainei la alianță, Kremlinul a refuzat să meargă mai departe cu negocierile până când alianța nord-atlantică nu respectă garanțiile de securitate cerute de Rusia.

Există speranțe ca întâlnirea dintre Blinken și Lavrov să ducă la anumite tipuri de concesii din partea Rusiei. Cu doar o zi înainte de întâlnirea lui Blinken cu omologii săi din Franța, Germania și Marea Britanie la Berlin, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a călătorit în Rusia pentru a se întâlni cu Lavrov.

Potrivit Politico, politicianul rus a părut destul de obosit și a scos un oftat greu înainte de a lua cuvântul și a-și începe atacul verbal la adresa statelor din Occident. Acesta a avertizat că politicizarea conductei de gaz Nord Stream 2 este una neproductivă și a acuzat Germania de discriminarea serviciului german al postului de televiziune rus, Russia Today, a cărei licență a fost retrasă în decembrie 2021 de autoritățile germane.

A urmat un discurs în care acesta a negat vina Rusiei legată de creșterea tensiunilor de la granița sa cu Ucraina.

„Noi nu amenințăm pe nimeni”, a precizat Lavrov marți, în timpul conferinței de presă cu ministrul german de Externe. „Dar auzim amenințări împotriva noastră”.

În tot acest timp, Baerbock a stat deoparte și a ascultat atentă discursul lui Lavrov, nedând semne că retorica acestuia ar fi luat-o prin surprindere.

„Rusia a cerut garanții de securitate și acest lucru tocmai a fost clarificat încă o dată”, a spus ea. „Suntem pregătiți pentru un dialog serios privind acordurile reciproce și pașii care vor aduce mai multă securitate tuturor cetățenilor din Europa. Securitate pentru oamenii din Riga, securitate pentru oamenii din București, securitate pentru oamenii din Berlin, securitate pentru oamenii din Sankt Petersburg”, a adăugat aceasta.

De aceea, negocierile urmează să fie dificile și există riscul ca acestea să nu ducă la niciun rezultat.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG