Linkuri accesibilitate

Antony Blinken: Moscova va suferi „consecințe masive” dacă invadează Ucraina


Secretarul american de stat, Antony Blinken, a afirmat că nu există motiv de panică în rândul ucrainenilor.
Secretarul american de stat, Antony Blinken, a afirmat că nu există motiv de panică în rândul ucrainenilor.

Secretarul american de stat, Antony Blinken, spune că Rusia va suferi „consecințe grave” dacă alege „calea agresiunii” cu Ucraina, într-un interviu acordat, joi, jurnalistului Europei Libere, Mike Eckel.

ACTUALIZARE - Ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, a declarat, vineri, la o conferință de presă online cu jurnaliști europeni că SUA pledează în continuare pentru o soluționare diplomatică a conflictului, dar avertizează că acest lucru se poate întâmpla doar dacă Rusia începe să își retragă forțele de la granița Ucrainei. Dacă pui o armă pe masă și spui că ești pașnic, aceasta este o amenințare, a explicat Sullivan felul în care sunt percepute acțiunile Rusiei.

SUA așteaptă acum o reacție oficială a Rusiei în urma transmiterii răspunsului în scris al Washingtonului cu privire la solicitările Moscovei. Ambasadorul SUA la Moscova speră că ulterior vor avea loc noi discuții diplomatice.

Articolul inițial:

Blinken a mai precizat că Statele Unite nu știu care este scopul final al Kremlinului pentru Ucraina și pentru cerințele rușilor de a rescrie politica de securitate actuală a Europei.

„Cred că singura persoană care vă poate spune care este acest final de joc al Kremlinului este președintele Putin. Nu cred că altcineva știe (cum se va termina, n.r.). Și poate că nici măcar el nu știe care va fi rezultatul, deoarece ceea ce a făcut în trecut și ceea ce cred că animă modul în care abordează lucrurile, este să creeze cât mai multe opțiuni posibile”, a punctat Blinken în timpul interviului.

Interviul lui Blinken are loc la o zi după ce Statele Unite au răspuns în scris ultimatumurilor date de Rusia cu privire la securitatea teritorială a acesteia. Atât SUA, cât și NATO, au respins respectarea garanțiilor de securitate impuse de Moscova. Garanțiile acesteia au fost însoțite de desfășurarea a peste 100.000 de soldați ruși în regiunile din apropierea granițelor cu Ucraina, împreună cu unele dintre cele mai sofisticate echipamente militare ale Kremlinului.

Cele două documente trimise de Moscova prevăd o restructurare a securității europene și solicită Statelor Unite să pună capăt expansiunii NATO în fostele republici sovietice, precum Ucraina și Georgia, și să-și retragă trupele și armamentul din țările care au aderat la alianță din 1999 încoace.

Propunerile, însoțite de noi restricții asupra desfășurării de armament nuclear în Europa, au fost primite cu un refuz din partea SUA și ai aliaților NATO.

În interviul cu Europa Liberă, secretarul american a minimizat diferențele de opinie dintre Washington și Kiev față de seriozitatea amenințării venită din partea Rusiei. În ultimele săptămâni, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a vorbit în fața publicului și i-a îndemnat pe ucraineni să rămână calmi și să nu se panicheze.

„Președintele Zelenski are dreptate. Nimeni nu trebuie să se panicheze și nimeni nu face asta”, a adăugat Blinken.

„Facem tot ce ne stă în puteri să explicăm Moscovei că are două căi de urmat în față: calea diplomației și dialogului, pentru a ne putea rezolva diferențele de opinie în mod pașnic, sau cea a agresiunii. Dacă alege să facă asta, vor rezulta consecințe masive”.

Tot joi, Kremlinul a acuzat Statele Unite că i-au ignorat cerințele pe partea de securitate, dar că Rusia rămâne deschisă dialogului cu Occidentul.

„Nu am primit un răspuns pozitiv la întrebarea principală”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, „dar am primit un răspuns, ceea ce ne dă speranța că putem începe o discuție serioasă despre alte probleme secundare”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că președintele Rusiei, Vladimir Putin, va analiza răspunsul primit de Statele Unite.

„Desigur, va dura ceva timp până le va analiza complet. Să nu ne grăbim cu niciun fel de concluzie”, a declarat Peskov, citat de agenția de presă rusă TASS.

„Repet încă o dată, să nu ne grăbim cu evaluarea situației”, a adăugat acesta. „Durează ceva timp pentru președintele nostru să formuleze o poziție corespunzătoare pe tema acestui subiect. Să vedem ce se va întâmpla”.

XS
SM
MD
LG