Linkuri accesibilitate

Bloggerii ruși, acuzați de evaziune fiscală și taxați „la sânge” pe fondul deficitului bugetar în creștere, generat de război


Bloggerița rusă Yelena Blinovskaya, în vârstă de 41 de ani, este printre cei mai populari vorbitori motivaționali din Rusia, câștigând milioane de dolari pe an.
Bloggerița rusă Yelena Blinovskaya, în vârstă de 41 de ani, este printre cei mai populari vorbitori motivaționali din Rusia, câștigând milioane de dolari pe an.

Bloggerița rusă Yelena Blinovskaya a ocupat locul central pe scena de la VTB Arena din Moscova pe 26 aprilie, pe care a urcat pentru a încuraja mii de antreprenori care participă la un forum de afaceri să-și urmărească visele, nu banii, dacă doresc să aibă succes financiar.

„Dacă vrei doar să faci bani, nu va funcționa niciodată”, a spus multimii Blinovskaia, îmbrăcată într-un costum roz și pe tocuri înalte, împărtășindu-le cum dorința ei cu ani în urmă de a petrece o noapte într-o cameră de 300,000 de ruble (3.800 USD) la un hotel din Paris a ajutat-o să o propulseze spre succes.

Mama a patru copii, în vârstă de 41 de ani, femeia este printre cei mai populari vorbitori motivaționali din Rusia, câștigând milioane de dolari pe an din cursul ei de patru săptămâni Marathon Of Dreams, emisiunea de televiziune și aparițiile ca invitat.

Bogăția și faima ei, afișate generos pe paginile de socializare, au atras atenția nu numai a milioane de ruși care speră să-i calce pe urme, ci și autorităților fiscale ruse. La o zi după prezentarea ei de la VTB Arena, Blinovskaya încerca să treacă granița în Belarus, când a fost reținută de poliție sub suspiciunea că nu a achitat impozite de peste 900 de milioane de ruble (11,3 milioane de dolari).

Ea este cel puțin al treilea blogger rus popular care a fost acuzat de evaziune fiscală de anul trecut până acum, în timp ce alte zeci de cazuri sunt investigate.

După ani de zile în care au închis ochii la bogăția în creștere a unor bloggeri care dețin o audiență largă, autoritățile ruse ar putea să-i vizeze acum, în timp ce caută venituri suplimentare pentru a astupa o gaură din ce în ce mai mare în bugetul de stat.

Blinovskaya încerca să treacă granița în Belarus când a fost reținută de poliție, fiind suspectată că nu a plătit impozite de peste 900 de milioane de ruble (11,3 milioane de dolari).
Blinovskaya încerca să treacă granița în Belarus când a fost reținută de poliție, fiind suspectată că nu a plătit impozite de peste 900 de milioane de ruble (11,3 milioane de dolari).

Autoritățile ruse „caută prin toate modalitățile să extragă bani de la populație acum că se confruntă cu deficite bugetare. De la oamenii bogați, în primul rând”, a declarat Maria Snegovaya, analist la Centrul de Studii Strategice și Internaționale din Washington, pentru RFE/RL.

Deficitul bugetar al Rusiei a crescut în acest an, pe măsură ce prețurile energiei scad, profiturile corporațiilor se micșorează și cheltuielile de război cresc. Guvernul a luat în considerare creșterea taxelor pentru a umple golul, deși acest lucru ar putea submina și mai mult o economie deja aflată în dificultate.

Dincolo de orice numerar poate aduce, urmărirea unor bloggeri proeminenți poate fi o modalitate prin care guvernul președintelui Vladimir Putin să semnaleze că rușii bogați și celebri trebuie să contribuie cu partea lor, în timp ce țara luptă cu ceea ce Kremlinul acreditează nu ca un război de agresiune împotriva Ucrainei, ci ca o bătălie existenţială cu Occidentul.

În afară de bloggerii bogați care se presupune că nu își plătesc impozitele într-un moment în care mulți ruși suferă din cauza consecințelor economice ale invaziei neprovocate a Ucrainei din februarie 2022, autoritățile ar putea urmări cetățenii care au fugit din țară de la începutul războiului și până azi.

Parlamentul lucrează la o legislație care majora peste dublu impozitul pe venit pentru rușii care lucrează în străinătate la 30%, de la 13%. Sute de mii de oameni au părăsit Rusia de la invazia pe scară largă, dintre care 300.000 după anunțul lui Putin privind o chemare militară majoră, în septembrie, anul trecut.

Tot mai puține companii de miliarde de dolari

Blinovskaya se află în vârful unei lumi de sute de bloggeri ruși care atrag peste 1 milion de dolari pe an, fiecare din vânzarea de bunuri și servicii sau reclame. Pe lângă vorbitorii motivaționali, aceasta include oameni care scriu bloguri despre mâncare, fitness, călătorii și modă, printre alte subiecte.

Izolarea cauzată de COVID-19 s-a transformat într-un avantaj financiar pentru mulți bloggeri din întreaga lume, deoarece oamenii, blocați în case, au petrecut mai mult timp examinând rețelele sociale. Bloggerii își etalează adesea bogăția pe rețelele sociale pentru a-și demonstra succesul, un ingredient cheie pentru a atrage mai mulți adepți, dar unul care poate fi controversat în vremuri de stres economic, cum se întâmplă în prezent Rusia.

Industria blogging-ului a fost din punct de vedere financiar un mediu opac, spun experții, iar Rusia nu a făcut excepție. Bloggerii ruși precum Blinovskaya sunt acuzați că își împart veniturile între mai multe companii, astfel încât fiecare să fie sub un anumit prag și să se califice pentru cota de impozitare mai mică.

Antreprenorii din Rusia cu venituri anuale sub 188 de milioane de ruble (2,4 milioane de dolari) plătesc taxe între 1% și 6%, în funcție de regiune. Cei care fac mai mult plătesc o taxă mult mai mare.

Rusia a închis ochii la schemă binecunoscută de ani de zile, dar acum pare hotărâtă să schimbe foaia, pe măsură ce războiul din Ucraina și sancțiunile occidentale lovesc economia. De altfel, economia Rusiei s-a contractat cu 2,1% anul trecut și abia dacă speră să obțină o creștere insignifiantă anul acesta.

Aleksei Fedyarov, un avocat din Moscova, specializat în probleme fiscale, a declarat pentru Current Time că autoritățile ruse au considerat anterior cazurile de evaziune fiscală sub 1 miliard de ruble drept „un fleac”.

Acum, cazurile care implică evaziunea a 200-300 de milioane de ruble (2,5-3,8 milioane de dolari) sunt considerate a fi mari, a spus el, deoarece sancțiunile occidentale impuse după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 afectează economia.

„Înainte de război, aveau de la cine să colecteze [taxele]. Acum afacerile s-au redus și sunt din ce în ce mai puține companii de miliarde de dolari”, a spus Fedyarov.

Sancțiunile occidentale au devastat multe sectoare ale economiei ruse, inclusiv producția auto și industria călătoriilor.

Lovitură peste arc

Discuțiile despre o represiune împotriva bloggerilor ruși au început să se răspândească online în martie, după ce două dintre cele mai mari vedete de pe Instagram ale țării au fost acuzate că eludează taxele.

Valeria Chekalina, care postează pentru cei peste 10 milioane de urmăritori pe Instagram despre cum să ducă un stil de viață sănătos, a fost acuzată în martie, împreună cu soțul ei, Artyom Chekalin, că plătesc sub 300 de milioane de ruble (3,7 milioane de dolari) sub formă de taxe. Autoritățile le-au pus poprire pe proprietate și i-au interzis temporar Chekalinei să folosească internetul.

Aleksandra Mitroshina, care îi învață pe oameni cum să-și promoveze afacerea sau să vândă produse pe rețelele de socializare, a fost acuzată câteva zile mai târziu că a plătit mai puțin 120 de milioane de ruble (1,5 milioane de dolari) ca taxe.

Mitroshina, care a militat împotriva violenței domestice, a fost mai mult activistă decât alți bloggeri populari. Pe Instagram, ea și-a exprimat sprijinul pentru Aleksei Navalny, după arestarea acestuia în ianuarie 2021, acuzând că autoritățile ruse au încercat și nu au reușit să-l omoare și că, în schimb, căutau un pretext pentru a-l închide.

Mitroshina a fugit în Dubai în urma invaziei la scară largă a Ucrainei și și-a exprimat opoziția față de război, fapt care acum este pedepsit cu închisoarea în Rusia. Ea a spus că se teme ca nu cumva să fie arestată, dacă se întoarce, pentru atitudinea ei politică.

Aleksandra Mitroshina
Aleksandra Mitroshina

Blinovskaya, Chekalina și Mitroshina folosesc toate în mod activ Instagram, care a fost interzis în Rusia anul trecut, în încercarea Kremlinului de a cenzura informațiile despre război. Interdicția este încălcată în mod obișnuit de milioane de ruși prin utilizarea unei rețele private virtuale (VPN).

Într-un interviu acordat în martie ziarului oficial al guvernului, Rossiiskaya Gazeta, după arestarea lui Chekalina, avocatul din Moscova, Aleksei Karabayev, a spus că acest caz de mare profil a fost menit să „stimuleze bloggerii să-și scoată banii din subteran” și să-și plătească taxele.

El a spus că se așteaptă ca Guvernul să adopte o nouă legislație în cursul acestui an, menită să reglementeze și să impoziteze mai bine bloggerii.

O picătură într-un ocean

Rusia investighează cel puțin alți 30 de bloggeri care au peste 1 milion de urmăritori pe rețelele de socializare pentru o posibilă evaziune fiscală, a informat canalul Telegram Mash pe 29 aprilie.

Presa rusă a informat pe 2 mai că autoritățile fiscale au blocat conturile bancare a două companii aparținând bloggeriței Oksana Samoilova.

Mișcările dau puține roade financiare pentru buget. Blinovskaya și-a recunoscut vina și a început să-și plătească datoria fiscală. Mitroshina a declarat presei ruse că și-a plătit impozitul.

Cu toate acestea, taxele bloggerilor abia dacă se vor simți în buget, dat fiind deficitul Rusiei. Deficitul bugetar al Rusiei a fost de 2,4 trilioane de ruble (29,2 miliarde de dolari) în primele trei luni ale anului 2023.

Scris de Todd Prince, pe baza informațiilor Olga Beshlei de la Current Time.
XS
SM
MD
LG